Victimele Holocaustului, comemorate la Craiova

0
364

Comunitatea evreilor din Craiova a organizat, ieri, o întâlnire la sinagoga din centrul oraşului, în memoria victimelor Holocaustului. Alături le-au fost elevi şi profesori de la Liceul „Traian Vuia”, Şcoala nr. 21 „Gheorghe Ţiţeica” şi Liceul „Charles Laugier”. Evenimentul a fost deschis cu o rugăciune rostită de prof. Ştefan Ardeleanu în faţa plăcii comemorative care aduce aminte de suferinţele provocate de Holocaust. Şase candele, câte una pentru fiecare milion de victime, au fost aprinse în curtea lăcaşului de cult.

Apoi, cei prezenţi au fost invitaţi să intre în sinagogă, unde cei mai în vârstă membri ai comunităţii le-au vorbit despre dramele trăite în urmă cu 73 de ani.  Holocaustul rămâne un moment negru al istoriei ce a lăsat în urmă o mare suferinţă nu doar pentru cei care au fost deportaţi în lagărele naziste, ci şi pentru familiile acestora, pentru generaţii întregi care şi-au pierdut rudele ucise în camerele de gazare sau în faţa plutoanelor de execuţie. Elevii şi profesorii prezenţi la eveniment au pregătit şi ei câteva materiale legate de Holocaust, iar la prânz a fost organizat un simpozion la Liceul „Tudor Arghezi”, la care, de data aceasta, invitaţi au fost reprezentanţii comunităţii evreieşti din Craiova.

Ziua Holocaustului în România a fost marcată pentru prima oară în anul 2004, la 9 octombrie, fiind instituită printr-o hotărâre de guvern (HG nr. 672/5 mai 2004), la propunerea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, și a Federației Comunităților Evreiești din România. La data de 9 octombrie 1941 a început deportarea forțată a populației evreiești din Basarabia și Bucovina, în Transnistria.