Studentul la Teologie care falsifica whisky condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare

0
113

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi-a retras recursul declarat în dosarul studentului la Teologie, care era şi barman în clubul „Medieval” din Craiova, şi care, împreună cu un prieten, falsifica whisky J&B şi îl vindea în discotecile din Craiova. În aceste condiţii, sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Craiova pe 18 februarie 2013 în această cauză a rămas definitivă. Studentul şi amicul său au fost condamnaţi la câte 2 ani de închisoare cu suspendare pentru falsificare de alimente sau alte produse şi au de achitat părţii civile DIAGEO BRANDS BV MOLENWERF Olanda, producătorul băuturii originale, suma de 20.000 de lei cu titlu de daune morale.

Reamintim că în februarie 2010, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj au aflat că Gabriel Miloteanu, care avea atunci 24 de ani, student la Facultatea de Teologie din Craiova şi barman în clubul “Medieval” din municipiu, falsifica whisky, îl îmbutelia în sticle originale de J&B şi îl vindea drept băutură originală, cu sume sub preţul pieţei. Pe 23 februarie 2010, poliţiştii au descins la locuinţa tânărului, din cartierul craiovean Valea Roşie, unde au găsit şi ridicat o instalaţie din inox artizanală, mai multe sticle goale de J&B cu banderole fiscale, 80 de litri de alcool dublu rafinat şi 20 de litri de esenţe, coloranţi şi arome folosite la producerea băuturilor alcoolice.

Anchetatorii au stabilit că tânărul fabrica acasă băuturi alcoolice pe care le îmbutelia în sticle de whisky J&B adunate de prin baruri, după care le vindea în discoteci sau le livra cunoscuţilor, pentru nunţi şi botezuri, cu 39 de lei sticla, iar la comenzi mai mari preţul cobora şi până la 20 de lei. Poliţiştii i-au întocmit dosar penal pentru punerea în circulaţie de produse contrafăcute, falsificarea de alimente şi producerea de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal autorizat. Nu s-a lăsat descurajat de faptul că oamenii legii i-au confiscat toate ustensilele şi i-au făcut dosar penal.

Şi-a mutat „afacerea”

Deşi cercetat, Miloteanu şi-a continuat „afacerea”, numai că a mutat producţia în casa unui prieten din comuna Afumaţi. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, tânărul şi-a procurat alt recipient pentru fabricarea băuturilor, a făcut rost de alcool şi de alte sticle goale, şi s-a pus pe treabă. Pe 19 martie 2010, Miloteanu a fost depistat de poliţişti în trafic cu maşina plină de sticle cu whisky J&B falsificat. În aceeaşi zi, în urma unei percheziţii, poliţiştii au găsit în casa lui Doru Ciobanu, din Afumaţi, noua instalaţie improvizată pentru contrafacerea băuturilor. Miloteanu a stat după gratii 11 zile, după care a fost eliberat.

În iulie 2010 procurorii i-au trimis în judecată pe cei doi, iar pe 28 martie 2012 Tribunalul Dolj l-a condamnat pe Miloteanu la doi ani de închisoare cu suspendare, iar pe Ciobanu la un an şi şase luni, tot cu suspendare. În plus, instanţa i-a obligat pe cei doi să achite societăţii DIAGEO BRANDS BV MOLENWERF Olanda, producătorul şi distribuitorul J&B, 23.600 de lei despăgubiri materiale şi 20.000 de lei daune morale.

Procurorii au făcut apel, soluţionat pe 18 februarie 2013 de judecătorii de la Curtea de Apel Craiova. Instanţa a dispus ca ambii inculpaţi să fie condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani, însă le-a înlăturat obligaţia de achitare a despăgubirilor materiale, rămânând să plătească doar cei 20.000 lei cu titlu de daune morale producătorului băuturii. Sentinţa a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Dosarul s-a înregistrat la ÎCCJ în luna martie a.c., şi, după o amânare, vinerea trecută, pe 4 octombrie a.c., procurorii şi-au retras recursul, rămânând definitivă hotărârea pronunţată la Curtea de Apel Craiova: „Ia act de retragerea recursului declarat de Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Craiova împotriva deciziei penale nr.50 din 18 februarie 2013 a Curtii de Apel Craiova, Sectia Penala si pentru Cauze cu Minori, privind pe inculpatii Miloteanu Gabriel Alexandru si Ciobanu Doru Constantin. Definitivă”. Se arată în încheierea de şedinţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.