Festivalul „Oltenii &… restu’ lumii”, cu praz şi pastramă, vin şi glume, muzică şi caricatură

0
598

Slatina se va transforma de astăzi, până la sfârșitul săptămânii, în capitala umorului, odată cu debutul celei de-a XIX-a ediții a Festivalului de Umor „Oltenii &… restu’ lumii”. Invitați la eveniment sunt actrița Adriana Trandafir, scriitorul Cornel Udrea, caricaturiștii Ștefan Popa Popa’s și Gabriel Bratu, iar programul pregătit de organizatori cuprinde Târgul Meșterilor Populari,  Salonul International de Caricatură, parade ale portului popular și spectacole folclorice, lansări de cărți, concursuri ale epigramiștilor și caricaturiștilor, recitaluri de umor, bucătărie tradițională ș.a.

Intrare în Slatina numai pe baza pașaportului de oltean!

Distracţia va fi cuvântul de ordine al acestei săptămâni la Slatina, unde localnicii sunt invitați să petreacă patru zile pe străzile orașului – la propriu, pentru că nu puține dintre evenimentele cuprinse în program se vor desfășura pe bulevardul „Al. I. Cuza”. Festivalul de Umor „Oltenii &… restu’ lumii” debutează astăzi, ora 11.11, la podul de peste Olt, cu tradiţionala vamă oltenească. Toţi cei care nu sunt de pe aceste meleaguri şi vor să treacă prin Slatina vor avea nevoie de paşaport de oltean. Vor fi întâmpinaţi de oficialitățile locale și invitații speciali ai evenimentului cu pastramă, mămăligă, vin și praz, dar și cu fanfara și dansatorii de la Ansamblul Profesionist „Doina Oltului”.

Meșterii populari și producătorii agroalimentari ies la bulevard

Pe bulevard – probabil cel mai căutat loc în zilele festivalului –, slătinenii sunt așteptați la ora 13.13 la deschiderea Târgului Meșterilor Populari, a Târgului producătorilor agroalimentari, dar și a… butoiului cu vin și glume, care, împreună cu muzica de taraf, vor curge din belșug la Mustăria „La căţaua leşinată”. De asemenea, se inaugurează „Birourile Pașapoarte – loc de aplicat moaca pe pașaportul oltean”, „agenți” responsabili fiind desemnați caricaturiștii Cătălin Mihalache și Gogu Neagoe. Mâine, 11 octombrie, la 10.10, tot aici se va deschide bucătăria tradițională: preparate culinare gătite pentru public, nelipsită fiind ciorba oltenească de praz.

Maria Tănase, evocată de Adriana Trandafir într-un recital actoricesc

Iubitorii festivalului au parte şi anul acesta de numeroase evenimente culturale. Astăzi, la ora 14.14, la Galeria „Artis” a Muzeului Județean Olt are loc vernisajul expoziției de caricatură veche românească Ștefan Popa Popa’s și a expoziției de caricatură „Off”-uri, de Gabriel Bratu. Centrul Cultural „Eugen Ionescu” va găzdui, apoi, mai multe lansări de cărți – între care „La umbra păsării Colibri”, de Cornel Udrea, și „Respect la purtător. Portrete mici pentru oameni mari”, de Viorel Baciu, ambele publicate anul acesta la Editura „Napoca Star” –, o expoziție de pictură naivă realizată de Ioan Maric și un concurs de recitaluri dramatice.

Tot aici – mâine, 11 octombrie, ora 18.18 – Adriana Trandafir va susține un recital extraordinar Maria Tănase. Copil fiind, actrița a avut ocazia să o întâlnească pe marea interpretă, cu prilejul unui recital prezentat la căminul cultural din satul său natal. Mai târziu a devenit admiratoare ferventă a acestei voci de referință a muzicii românești și a înființat Fundația Culturală „Maria Tănase”.

Festivalul de la Slatina va fi condimentat, bineînțeles, și cu multă muzică bună. Pe scena ce va fi amplasată pe același bulevard vor urca artiştii de la „Doina Oltului”, câteva ansambluri folclorice din judeţ, dar și cunoscuți interpreți de muzică ușoară și populară.

 

„Off”-urile lui Gabriel Bratu, de 65 de ani publicate în cotidianul „Cuvântul Libertății”

Expoziția de caricatură „Off”-uri prezentată la Slatina de Gabriel Bratu, vicepreședinte al Asociației Caricaturiștilor Profesioniști din România, cuprinde mai multe lucrări pe care cunoscutul grafician craiovean le-a publicat, de-a lungul timpului, în cotidianul „Cuvântul Libertății”. De altfel, s-ar putea spune că este cel mai longeviv caricaturist de presă din România, chiar luna aceasta împlinindu-se 65 de ani de când, zi de zi, îşi spune “Off-urile” în paginile acestui ziar, cu un umor inepuizabil, pe care îi urăm să-l aibă mulţi ani de-acum înainte.

«De „Cuvântul Libertăţii” mă leagă activitatea de dinainte, la ziarul la care am debutat, eu considerând actualul cotidian continuatorul începuturilor mele. Aici am o bucăţică din sufletul meu», mărturisea artistul, cu emoție, în urmă cu câțiva ani. Gabriel Bratu a debutat în 1948 în ziarul craiovean „Înainte”, azi „Cuvântul Libertăţii”. Rubrica sa de caricatură zilnică, mic panou de îndreptare a moravurilor, mai întâi fără titlu, cu timpul şi-a conturat instanţa: „Negru pe alb” (anii ’50), „Instantanee” (anii ’60), „Pe şleau”, „Pilule amare”, „Bile negre” (anii ’70), „De la obraz” (anii ’80), pentru a se statornici la „Off-uri” (de la începutul anilor ’90), definind cursivitatea unui caricaturist de cursă lungă.

De-atunci, din anii ’50, Popescu, unul dintre „personajele” sale, spune povestea sa, dar mai ales pe a celorlalţi. A fost atent la ce i s-a întâmplat în familie, la ce se întâmplă prin vecini, pe stradă, în tagme sau în societate. „Omuleţul lui Gabriel Bratu, cu o lentoare a mişcărilor care ne facem să înţelegem că mai avem încă timp, greu de ocolit ca şi artistul care l-a întrupat – adică i-a dat un trup după chipul şi asemănarea sa –, a fost „aruncat” sau implicat de artist în cele mai năstruşnice ipostaze pentru a ne arăta în fapt cine suntem şi nu ce vrem să părem a fi, în ce lume paradoxală trăim şi, mai ales, cum trăim”, remarca Florin Rogneanu, managerul Muzeului de Artă din Craiova.