Gata cu debranşările, încep probele la rece!

1
405

Craiovenii care se gândeau să se încălzească în această iarnă cu o centrală termică de apartament trebuie să renunţe la acest plan. Reprezentanţii Regiei de Termoficare Craiova au anunţat că nu mai sunt permise debranşările de la reţea decât în cazul locatarilor care au apucat să-şi înregistreze cererile până la data de 1 septembrie.

În ciuda faptului că perioada de primire a cererilor pentru debranşări de la reţea s-a încheiat de la data de 1 septembrie, craiovenii continuă să vină cu astfel de solicitări la Termoficare. Conducerea Regiei spune că, în ultima săptămână, a fost un număr-record de locatari care s-au arătat interesaţi de această chestiune. Din păcate, toţi au fost întorşi înapoi răspunzându-li-se că nu problema lor nu mai poate fi rezolvată din punct de vedere tehnic. «Foarte mulţi dintre cei care au venit la sediu aveau dosarele bine întocmite, adică aveau inclusiv acele acorduri de la vecini şi de la asociaţia de proprietari din care fac parte, aşa cum prevede legea. Dar acum au o altă problemă, pentru că nu se mai încadrează în perioada rezervată pentru debranşări. S-au trezit prea târziu şi nu mai putem să le aprobăm cererile», a declarat directorul tehnic al Regiei, Sorin Iordache.

Debranşările nu se fac de către Regie, ci de firme specializate

Reprezentanţii Regiei mai spun că locatarii nu mai trebuie să insiste să li se aprobe cererile pentru că deja au început probele la rece, ceea ce înseamnă că reţeaua poate să fie plină cu apă la unele blocuri. «De regulă, cei care vin în ultimul ceas spun că să le aprobăm cererile pentru că operaţia de separare de la reţea e foarte simplă şi se face repede. Trebuie să înţeleagă că acum chiar nu se mai poate face nimic. Nimeni nu riscă să le dea aprobare şi ei să facă nu ştiu ce lucrare care să dea peste cap întreg sistemul dintr-o zonă de blocuri», a mai spus Iordache. În mod normal, craiovenii ar fi trebuit să se gospodărească din vară, când au avut timpul necesar pentru a-şi lua acordurile de la vecini, să primească aprobare de la Regie şi abia apoi să apeleze la o firmă specializată pentru separarea de la conductele de alimentare a blocului.

Cine goleşte instalaţiile şi plăteşte

În acest an, în jur de 1.500 de craioveni urmează să debranşeze de la reţea. Dar şi în cazul acestora lucrurile sunt puţin complicate. Dacă locatarii s-au mişcat repede pe timpul verii, nu mai întâmpină nici un impediment tehnic. O problemă au cei care au depus cererile la limită, cu puţine zile înainte de 1 septembrie, şi nu au reuşit, deocamdată, să ia contact cu o firmă care să le taie ţevile din apartament. «Sunt şi cazuri de locatari care stau bine cu documentaţia, au cereri aprobate de noi, dar nu au apucat să-şi facă lucrarea până acum. Pentru ei mai există şansa să se separe de la reţea, dacă acest lucru se va întâmpla până când conductele vor fi puse sub tensiune. Din anii precedenţi, ştim că ar trebui să dăm căldură pe 1 noiembrie, deci trebuie să-şi facă debranşarea până la acea dată», a mai spus Iordache. Dacă au ghinionul ca debranşarea să coincidă cu perioada de verificare a conductelor, locatarii sunt obligaţi să aibă în vedere că trebuie să controleze şi să suporte financiar eventualele pierderi de apă care vor rezulta prin secţionarea conductelor.

Cât de bună e o centrală de apartament

În ceea ce priveşte încălzirea cu centrale termice, părerile sunt împărţite. Locatarii care optează pentru acest sistem susţin că e o metodă bună de a-şi ţine sub control gradele din apartamente şi, ceea ce e mai important, îşi asigură căldură de câţi bani îl lasă buzunarul. De cealaltă parte, reprezentanţii Regiei susţin că a-ţi monta o centrală termică nu e o afacere, pentru că implică un cost mare pentru achiziţie pe care nu orice locatar îl poate suporta – de până la 10.000 de lei. Specialiştii de la Termoficare mai spun că această sursă de căldură şi-a pierdut şi avantajul că este total independentă de sistem, după ultimele prevederi legale, atât locatarii care se încălzesc centralizat, cât şi cei cu centrale de apartament trebuie să suporte costurile pentru încălzirea spaţiilor comune, în cazul ultimilor fiind vorba de pereţii comuni cu vecinii sau cu casa scării. Şi unii, şi alţii trebuie să lase la asociaţie între 30% şi 50% din totalul facturii la energia termică. Pe de altă parte, şi Regia e interesată direct ca locatarii să nu-şi monteze centrale termice, pentru a nu şi-i pierde de clienţi.

 

1 COMENTARIU

  1. Mai sunt si centralele electrice pentru caldura .
    nNici un locatar nu are contract cu cetul sau cu asociatia .
    Fiecere este proprietar pe cea ce are in casa .
    De ce furnizorul centralizat nu intervine cand eu nu am caldura in apartament?”Nu ete problema noastra coloanele de la ceasul de bransament sunt ale asociatiei,iar asociatia da vina pe ei ca nu dau caldura cat trebuie desi la mine in casa 3 calorifere sunt reci si doua cu temperatura normala raportata la sezonul de rece.

Comments are closed.