Asociaţia React şi Vodafone România lansează campania „O viaţă poate depinde de tine!”

0
368

Asociaţia React şi Vodafone România au lansat, recent , „O viaţă poate depinde de tine!” – campanie de informare şi educare publică privind acordarea primului ajutor în situaţii de urgenţă şi folosirea corectă a numărului de urgenţe 112. Campania promovează importanţa măsurilor de prim ajutor atât în ceea ce priveşte accesul rapid la asistenţa de specialitate, prin apelarea numărului de urgenţă 112, cât şi în ceea ce priveşte corectitudinea realizării manevrelor de prim ajutor până la sosirea ambulanţei. «Derulăm sub platforma „Parteneriat pentru viaţă” mai multe programe destinate salvării de vieţi omeneşti. Am ales să susţinem această campanie întrucât 3 din 4 apeluri la 112 sunt false urgenţe. Campania „O viaţă poate depinde tine!” vine în sprijinul comunităţii pentru a responsabiliza publicul privind folosirea corectă a numărului de urgenţă 112 şi acordarea primului ajutor în situaţii de urgenţă», a spus Inaki Berroeta, CEO Vodafone România.

Campanie susţinută prin filme demostrative

Campania de comunicare este concentrată pe cele două componente 112 şi măsuri de prim ajutor şi este susţinută de două spoturi TV şi un spot radio. Primul va promova importanţa cunoaşterii măsurilor de prim ajutor, iar cel de-al doilea va atrage atenţia asupra efectelor utilizării abuzive a numărului de urgenţă 112. Campania pentru promovarea măsurilor de prim ajutor este susţinută prin filme demonstrative, care prezintă principalele manevre de prim ajutor, explicate şi ilustrate de medici specialişti din cadrul SMURD. Filmele demonstrative sunt disponibile pe site-ul campaniei, www.salvez.ro. De exemplu, stopul cardiac afectează anual aproximativ 70.000 de persoane, fiind considerat principala cauză de deces în Europa, conform EuroStat. Cunoaşterea măsurilor de prim ajutor este vitală, în acest caz resuscitarea corectă făcută în primele zece minute sporeşte considerabil şansele de supravieţuire.

„A fi capabil să acorzi primul ajutor în mod corect, dar şi să dai şansa celui care are nevoie de ajutor să ajungă urgent la acesta, este o datorie morală a fiecăruia dintre noi. Cred că puţine persoane cunosc faptul că resuscitarea făcută în primele 10 minute sporeşte enorm şansele de supravieţuire ale pacientului. „O viaţă poate depinde de tine!” transmite un mesaj puternic – fiecare dintre noi are dreptul să primească ajutorul corect şi la timp, atunci când se află într-o situaţie critică. De aceea încurajăm populaţia să înveţe manevrele de prim ajutor, iar pe cei care folosesc numărul de urgenţă 112, să îl utilizeze cu responsabilitate. O viaţă poate depinde de fiecare dintre noi, la un moment dat”, a spus dr. Anca Ştefan, preşedintele Asociaţiei React.

Cursuri gratuite la Craiova

Tot pe www.salvez.ro persoanele interesate să înveţe măsurile de prim ajutor în situaţii de urgenţă se pot înscrie pentru a participa gratuit la cursurile susţinute de paramedici SMURD în oraşele Bucureşti, Craiova, Târgu Mureş, Târgovişte, Piatra Neamţ şi Sibiu. De asemenea, în oraşele menţionate se vor desfăşura mai mult de 50 de cursuri de prim ajutor special concepute pentru publicul tânăr – elevi şi studenţi. Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 a fost lansat în aprilie 2005 şi este administrat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. La acest număr se înregistrează zilnic aproximativ 85.000 de apeluri la nivel naţional. Serviciile disponibile la 112 sunt Poliţia, Inspectoratul pentru situaţii de urgenţă, SMURD, Ambulanţa, Jandarmeria, MApN, SRI, SPP, Ministerul Transporturilor prin Autoritatea Feroviară Română şi Centrul Maritim de Coordonare, Romatsa şi Salvamont. Cele mai frecvente urgenţe pentru care este apelat 112 sunt urgenţele medicale, tulburarea ordinii şi liniştii publice. În primele opt luni ale acestui ani, la nivel naţional, 73% din apelurile recepţionate de serviciul 112 au fost apeluri care anunţau urgenţe false. În Bucureşti, în perioada ianuarie-august 2011 au fost înregistrate 1,5 milioane de apeluri, din care 55,6% au fost false urgenţe.

Campania „O viaţă poate depinde de tine!” este organizată de Asociaţia React şi Vodafone România în parteneriat cu Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Ministerul Sănătăţii.

***

Asociaţia REACT este o organizaţie neguvernamentală, creată în 2006 pentru a veni în sprijinul actorilor societăţii civile prin proiecte ample, durabile, cu impact în comunităţile vizate. Organizaţia vizează trei domenii –  sănătate publică, educaţie şi integrare socială –, are cinci sucursale în care lucrează mai mult de 30 de angajaţi şi peste 200 de voluntari. Până în prezent, Asociaţia React a obţinut nouă premii de excelenţă, naţionale şi internaţionale, şi a contribuit la salvarea a mai mult de 120.000 de vieţi omeneşti.