„Podu’”, cu Horaţiu Mălăele – astă-seară, la Naţionalul craiovean

0
318

O farsă a existenţei absurde, în care personajele râd de propria lor neputinţă – astă-seară, ora 19.00, pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Este vorba de „Podu’”, un coupé după piesa „Podul Sinucigaşilor”, scrisă de Paul Ioachim. Spectacolul, a cărui premieră a avut loc pe data de 16 februarie 2009, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, este regizat de Horaţiu Mălăele şi îi mai are în distribuţie, alături de regizor, pe actorii George Ivaşcu şi Meda Victor. Un spectacol savuros, în care trei destine, trei poveşti de viaţă, trei tipologii umane etern valabile îşi dau mâna, de fapt, pentru a o lua de la capăt. Jucat cu mare succes pe scenele din România, dar şi de peste hotare, spectacolul durează o oră şi jumătate, fără pauză, iar preţul unui bilet la reprezentaţia de la Craiova este 60 de lei. Conform reprezentanţilor TNC, au mai rămas doar câteva locuri libere, cei dornici să le ocupe fiind aşteptaţi la Agenţia instituţiei (tel. 0251.413.677).

Trei personaje: un îndrăgostit (George Ivaşcu), un geniu neînţeles (Horaţiu Mălăele) şi o actriţă (Meda Victor)… Nişte oameni care-şi aşteaptă moartea, însă aceasta îi ocoleşte constant… Se întâlnesc din întâmplare pe calea ferată a unui pod, fiecare doar cu un bilet „dus” în mână. Cei trei sinucigaşi iau prânzul împreună în aşteptarea acceleratului ce le va aduce sfârşitul.

Cu imens umor, un Neînţeles, un Îndrăgostit şi o Artistă vor sta la coadă în faţa morţii, vă vor dezvălui fără milă, în cheie caricaturală, propriile drame, tocmai pentru a descoperi Viaţa. Iubirea, faima, absolutul… trei laitmotive sau trei constante ale existenţei noastre ne pun la încercare pofta de râs, timp de o oră şi jumătate, într-o satiră nemiloasă la adresa caracterelor umane.

Trei oameni care au prea puţin în comun îşi dau seama fiecare că motivele pentru care celălalt doreşte să îşi ia viaţa nu sunt întemeiate, motiv pentru care dramele lor nu merită cochetarea cu ideea morţii. Un spectacol savuros în care trei destine, trei poveşti de viaţă, trei tipologii umane etern valabile îşi dau mâna, de fapt, pentru a o lua de la capăt.

„Podu’” aduce în faţa publicului o temă ce nu se putea aborda în trecut şi reiterează ideea că orice „sinucidere” şi orice abdicare sunt un pas spre un nou început. Piesa nu a putut fi jucată înainte de 1989, fiind interzisă de cenzura comunistă. Abia în 1999 Horaţiu Mălăele a avut iniţiativa de a o pune în scenă, la Teatrul Naţional Bucureşti. După încă zece ani, pe 16 februarie 2009, o altă premieră a putut fi văzută la Teatrul Metropolis.