S-a terminat vacanţa de vară: în Dolj, peste 78.000 de elevi şi mai mult de 15.000 de preşcolari se întorc în bănci

0
307

A trecut vacanţa de vară, iar, din data de 11 septembrie, învăţământul preuniversitar îşi reia cursurile în anul şcolar 2023/2024, în toate toate ciclurile de educaţie – antepreşcolar, preşcolar, gimnazial, liceal. În Dolj, sunt aşteptaţi 78.412 de elevi, la care se adaugă 194 de antepreşcolari şi 15.638 de preşcolari. Sunt asigurate, cu unele deficienţe, care urmează să fie remediate, toate măsurile de siguranţă pentru copii şi cadre didactice, iar accentul este pus pe combaterea consumului de droguri în şcoli, în acest sens având loc şi o şedinţă la sediului Prefecturii Dolj, unde s-au discutat aceste probleme. Este nevoie de o cooperare între toate instituţiile implicate în fenomenul educaţional. De asemenea, pentru a avea un an nou şcolar de succes, au fost făcute investiţii, de către autorităţile locale şi judeţene, pentru crearea  tuturor condiţiilor de învăţământ.

Ziua de 11 septembrie 2023 este una de referinţă, când  învăţământul preuniversitar începe anul şcolar 2023/2024. Doljul este pregătit. “Conform datelor oficiale, în ziua de 11 septembrie, sunt aşteptaţi la cursuri 78.415 de elevi, la care se adaugă 15.638 de preşcolari şi 194 de antepreşcolari. Anul de învăţământ anterior a fost unul destul de dificil, peste care am trecut foarte bine, iar rezultatele s-au văzut. Cel de acum este unul al provocărilor. S-au făcut investiţii în infrastuctura din Craiova şi Dolj, au fost aplicate programe de dezvoltare şi sunt convins că nu vor fi probleme deosebite. Vorbim de siguranţa elevilor şi a cadrelor didactice în şcoli. Îi rog pe directorii instituţiilor de învăţământ din teritoriu să implementeze proceduri clare de acces în unităţile de învăţământ şi să limiteze accesul persoanelor străine în incinta acestora. Depinde de noi toţi să ne implicăm. Consumul de droguri ne afectează pe toţi “, a precizat prof. dr. Daniel Alexandru Ion, inspector general al învăţământului doljean.

Pentru siguranţa elevilor este nevoie de eforturi comune

Pentru anul de învăţământ 2023/2024, la iniţiativa Instituţiei prefectului Dolj, a avut loc o întâlnire cu reprezentanţii principalelor instituţii publice cu prerogative în ceea ce priveşte prevenirea consumului de droguri şi a violenţei în unităţile de învăţământ, vorbindu-se şi de investiţiile în procesul educaţional. “Suntem în preajma începerii unui nou an şcolar. Pe toţi ne interesează siguranţa copiilor. Prevenirea consumului de droguri este una dintre priorităţi. Instituţiile abilitate vor oferi mai multe detalii, prin reprezentanţii săi, dar s-au făcut şi investiţii importante în tot ceea ce înseamnă procesul educaţional  “, a precizat Dan Diaconu, prefect al judeţului Dolj. Vorbind despre prevenirea consumului de droguri şi a siguranţei în şcoli, au fost făcute şi precizări. Astfel, comisar – şef Florin Nicolăiţă, coordonator al Centrului de Prevenire , Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Dolj, a menţionat: “Este nevoie de un dialog strâns între autorităţi. Programele de prevenire şi combatere a consum,ului de droguri trebuie implementate de la vârste fragede. I-aş ruga pe profesori, directori ai instituţiilor de învăţământ ca, atunci când există suspiciuni să ne anunţe”. În acelaşi sens, dar cu un spectru mai larg, s-a pronunţat şi comisar – şef de poliţie Laurenţiu Dumitrescu, inspector – şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj: “Sunt 560 de clădiri care sunt inventariate ca făcând parte din structura şcolară. S-au efectuat controale la 539 dintre acestea, 188 au implementat măsurile de siguranţă, însă doar 199 au luat măsuri minimale în acest sens, conform Legiii nr.333/2003. Este nevoie de un front comun împotriva oricăror nereguli şi trebuie măsuri de siguranţă serioase la intrarea în şcoli”.

Investiţii şi solicitări

În ultima perioadă, s-au făcut investiţii serioase în infrastructura şcolară, inclusiv siguranţa participanţilor la procesul de educaţie. “Ştiţi foarte bine că ne implicăm total în ceea ce înseamnă procesul de învăţământ. Am alocat, alocăm şi o vom face în continuare fonduri pentru siguranţa copiilor “, a precizat Cosmin Vasile, preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj. La rândul său, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a menţionat: “Am investit, în ultimele luni, foarte mult în procesul educaţional. Cred că, anual, alocăm în jur de 10 milioane de euro, prin diverse programe, inclusiv europene, pentru dezvoltare. În viitorul an şcolar, avem 160 de locuri în creşe. Toate şcolile şi grădiniţele au fost salubrizate. De asemenea, asigurăm tot sprijinul pentru asigurarea măsurilor de siguranţă. Îi rog pe directorii instituţiilor de învăţământ din Craiova să ni se adreseze dacă sunt probleme, să ceară ajutor când este cazul, inclusiv pentru derularea unor proiecte.”

Structura anului școlar 2023-2024

Anul şcolar care a începe luni se structurează, pe intervale de cursuri şi intervale de vacanţă, astfel:

* intervale de cursuri – de luni, 11 septembrie 2023, până vineri, 27 octombrie 2023;
* de luni, 6 noiembrie 2023, până vineri, 22 decembrie 2023;
* de luni, 8 ianuarie 2024, până vineri, 9 februarie 2024, respectiv vineri, 16 februarie 2024, sau vineri, 23 februarie 2024, după caz, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al
municipiului Bucureşti, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educaţiei, cu părinţii/reprezentanţii legali ai acestora şi cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităţilor de învăţământ;
* de luni, 19 februarie 2024, respectiv luni, 26 februarie 2024, sau luni, 4 martie 2024, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz, până vineri,
26 aprilie 2024;
* de miercuri, 8 mai 2024, până vineri, 21 iunie 2024.

Intervalele de vacanţă sunt programate astfel:

* de sâmbătă, 28 octombrie 2023, până duminică, 5 noiembrie 2023;
* de sâmbătă, 23 decembrie 2023, până duminică, 7 ianuarie 2024;
* o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 12 februarie-3 martie 2024;
* de sâmbătă, 27 aprilie 2024, până marţi, 7 mai 2024;
* de sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminică, 8 septembrie 2024.

În ziua de 5 octombrie 2023 – Ziua internaţională a educaţiei şi în zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 11 septembrie 2023-26 aprilie 2024, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.