Un nou an şcolar, pe care inspectorul general al ISJ Dolj îl vrea de nota… 10!

0
490

Începe astăzi 10 septembrie a.c. un nou an şcolar, sub semnul emoţiilor inerente, dintotdeauna, în special pentru elevii claselor mici, dar şi pentru cei din clasa terminală de liceu. Dar, în egală măsură, şi pentru părinţi, şi, de ce nu, bunici. Şi prima zi de şcoală reverberează la tot pasul. Începe un an şcolar, pe care inspectorul general al ISJ Dolj, prof. Leontina Monica Sună, de bună intenţie şi bună credinţă, îl doreşte de nota 10, cu aluzie la data calendaristică. Optimism firesc, tonic, de bun augur, într-un judeţ, aflat în topurile ultimilor ani, la nivel de ţară, pentru rezultatele de la BAC, cu gradul de acoperire, cu cadre didactice calificate, de sută la sută. Nu stăm „grozav”, este adevărat, cu stadiul pregătirilor premergătoare, mai sunt multe de făcut, de la mici corecţii, în curăţenia propriu-zisă, până la obţinerea autorizaţiilor de funcţionare, în vreo 9 unităţi şcolare, care nu au încă apă curentă şi instalaţii sanitare corespunzătoare, dar când am „stat” ireproşabil? Cu excepţia manualului de geografie – care se retipăreşte – există toate celelalte manuale şcolare, gândite şi croite de minţi mult mai luminate, decât cele care au dat substanţă manualelor de acum 10-15 ani, urmând a fi distribuite chiar în prima zi de şcoală. Lucrurile promiţătoare din şcolile din mediul urban se amestecă, din păcate, cu cele deprimante, în multe locuri din mediul rural. Ameninţător devine abandonul şcolar şi soluţiile avansate, inclusiv de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, prin sistarea ajutoarelor sociale pentru părinţii sau rudele (cărora le sunt încredinţaţi copiii), în cazul netrimiterii la şcoală, ar urma să aibă anumite efecte. Şcoala doljeană, de câţiva ani buni, înregistrează un reviriment sensibil în cadrul procesului de instruire. Realitatea este de netăgăduit. În pofida multor neajunsuri, inclusiv de natură birocratică, chiar metodologică, trebuie spus că, în măsură covârşitoare, orice „pas înainte” spre performanţa şcolară depinde de corpul de dascăli, meseria aceasta, în sine, fiind una nobilă, vocaţională, nativă. De la managerii unităţilor şcolare şi corpul de dascăli luminaţi pornesc şi disciplina şi respectul şi competenţa. Şi, bineînţeles, exigenţa. Începe un an şcolar, într-un context social apăsător, care, din păcate, relevă şi forme de subcultură, prin şcoala prost făcută, şi multe altele. Discuţia e lungă. Performanţa didactică a învăţământul liceal şi gimnazial, din Dolj, nu e mediocră şi nu prin faptul că pune în circulaţie o puzderie de copii supradotaţi. O şcoală bună nu e o pepinieră de genii, ci produce o medie umană cultivată, o masă intelectuală decentă, care nu te face de râs. Cine vrea să înveţe carte, chiar învaţă. Sub acest semn să urăm un „bun venit” bobocilor şi… un an de nota 10, cum îşi doreşte inspectorul general al ISJ Dolj, tutoror elevilor cuprinşi în reţeaua învăţământului preuniversitar de stat. 

Peste 5.000 de elevi revin, de astăzi, la şcoală, în Dolj

Noul an şcolar începe astăzi, iar peste 5.000 de elevi aşteaptă să intre în sălile de curs. Sunt înregistrate 187 de unităţi de învăţământ în sistemul public, patru din învăţământul „Special” şi 22 din cel particular. „Pentru acest an, nu ne dorim decât profesionalism, creativitate şi tot ceea ce ţine de un proces de învăţământ foarte bun,  din partea cadrelor didactice, elevilor şi părinţilor. Dacă vorbim de învăţământul de „masă”, avem o scădere a numărului de structuri, faţă de anul precedent, de la 373 la 367. Consiliile locale au făcut aceste propuneri, le-am avizat şi putem spune că va creşte procesul educaţional. Astfel, acolo unde s-au luat asemenea măsuri, au dispărut clasele cu predare simultană, iar copiii vor fi transportaţi cu microbuzele şcolare”, a precizat prof.  Monica Leontina Sună, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. 

„Nimeni nu este în pericol”

Securitatea şi sănătatea, atât a elevilor, cât şi a cadrelor didactice a fost şi este în atenţia reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, în colaborare cu celelalte instituţii abilitate. „Au fost, în perioada premergătoare începutului anului şcolar, activităţi de monitorizare, efectuate de achipe mixte de la noi, Instituţia Prefectului, Administraţiile Publice Locale, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj. Avem dotări cu echipamente de supraveghere audio-video, inclusiv cu pază prin paznici, astfel că nu sunt probleme. Din partea ISU, sunt autorizaţii pentru 738 de clădiri, 52 de imobile având încă nevoie de obţinerea autorizaţiilor, dintr-un total de 1.491 Nu înseamnă că va fi cineva în pericol, fiind în curs de obţinere a avizelor toate cele aflate pe listă ”, a mai spus Monica Leontina Sună.

Absenteismul – printre priorităţi

Despre pregătirile anului şcolar am mai amintit, inclusiv cele care ţin de avizarea, din punct de vedere sanitar, al instituţiilor de învăţământ preuniversitar, dar referitor la ceea ce se doreşte, din partea conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, am mai specifica un lucru – cel al reducerii abandonului şcolar, cu toate celelalte. „Trebuie identificate cauzele care duc la rezultatele scăzute la examenele naţionale – Evaluare, respectiv Bacalaureat. Principalul motiv este absenteismul, astfel că sunt în demarare sau în curs de finalizare zece proiecte, cu o contribuţie mare a Uniunii Europene, a sprijinirii grupurilor vulnerabile din Dolj”, a completat inspectorul general al învăţământului doljean. Altfel, anul şcolar 2018 – 2019 va avea 34 de săptămâni, semestrul I încheindu-se pe 10 februarie, timp în care va fi şi vacanţa de iarnă (22 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019), iar cel de-al II-lea se va desfăşura între 11 februarie – 14 iunie 2019. Mai sunt o vacanţă intersemestrială (2 – 10 februarie 2019) şi una de primăvară (20 aprilie – 05 mai 2019), pentru toate ciclurile de învăţământ. Excepţie face cel preşcolar, care, între 27 octombrie – 04 noiembrie 2018, va fi în pauză. Pentru elevii din anul terminal liceal, cursurile se vor încheia pe 31 mai 2019, iar absolvenţii clasei a VIII-a le vor finaliza pe 07 iunie 2019.

Pagini realizate de MARGA BULUGEAN și CRISTI PĂTRU

 

 

Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova :

“Provoc generația iPod să redescopere modelul de viață al lui Nicolae Titulescu”

“Deschiderea anului școlar este unul dintre momentele speciale din viața fiecăruia dintre noi. Emoții, amintiri, gânduri de viitor, întrebări, așteptări și speranțe sunt coordonatele primei zile de școală, deopotrivă pentru elevi, profesori, cât și pentru părinți și autorități.

Începutul unui nou an școlar capătă, în anul de grație 2018, o importanță istorică. Este momentul în care personalități precum marele diplomat craiovean Nicolae Titulescu trebuie să redevină model de viață pentru tinerii de acum. Este momentul în care dascălii au dificila misiunea de a regăsi strălucirea de acum 100 de ani a unor cuvinte-reper precum spirit, cultură, unitate, conștiință de sine și de a descoperi cum acestea pot reverbera în sufletul generației de acum, generația iPod.

Copiii sunt viitoarea noastră generație de elită, ei sunt cei care ne vor reprezenta orașul oriunde pașii îi vor purta de-a lungul vieții. De ei depinde proiecția următorilor 100 de ani. De aceea, nouă, autorităților locale, ne revine întreaga responsabilitate de a face tot ce ne stă în putință ca elevii să beneficieze de facilitățile unui învățământ de calitate.

Pentru Primăria Craiova și Consiliul Local, învățământul este o prioritate prin investițiile importante pe care le programăm pentru fiecare unitate școlară, dar și prin grija cu care premiem de fiecare dată excelența în educație, oferind recompense celor mai merituoși dintre elevi și cadre didactice. Pentru noul an școlar 2018 – 2019, colegiile, liceele, școlile și grădinițele din Craiova sunt pregătite pentru începerea anului școlar. S-a intervenit în toate unitățile de învățământ unde directorii au solicitat lucrări de reparații și întreținere și sunt în diverse etape de evaluare sau contractare construirea de clădiri noi în două școli și reabilitarea totală sau doar termică în alte 10 unități școlare.

Preocupările municipalităţii de a asigura condiţii cât mai bune pentru desfăşurarea procesului de învăţământ trebuie susţinute şi de spiritul gospodăresc şi grija pentru administrarea unităților școlare de către elevi şi cadre didactice, deopotrivă.

Acum, când, în an centenar, ridicăm, din nou, cortina pentru un nou episod din cel mai important spectacol al vieții, le doresc succes elevilor și profesorilor și îi asigurăm că, întotdeauna, vor găsi un adevărat sprijin în autoritățile locale. Fie ca școala să le ofere copiilor cele mai frumoase amintiri, iar cei implicați în actul educațional să ducă mai departe renumele învățământului craiovean.

Dragi elevi, dacă învăţaţi, daţi sens eforturilor părinţilor, dascălilor voștri, dar şi eforturilor noastre. Vă fericiți părinții, deveniţi voi înşivă Oameni. Veţi fi admiraţi şi respectaţi, indiferent unde vă vor purta pașii vieții.

Orice zi este importantă, dar cea mai importantă este ziua de azi. Nu o pierdeţi! Acesta să fie motto-ul vostru în fiecare zi din acest an şcolar!”