Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, spune despre controversata OUG privind doctoratele că aduce în discuţie credibilitatea universităţilor româneşti, care trebuie să-şi asume răspunderea, altfel autonomia lor este grav ştirbită, iar scoaterea din ecuaţie a CNATDCU nu este o soluţie.
Prevederile controversate din ordonanţa de urgenţă privind doctoratele aduc în discuţie credibilitatea universităţilor româneşti, iar autonomia universitară ar fi grav ştirbită dacă acestea nu îşi asumă răspunderea pentru ceea ce fac, a declarat, în exclusivitate pentru agenţia de presă MEDIAFAX, ministrul Educaţiei Mircea Dumitru. În plus, scoaterea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) din schema analizei şcolilor doctorale şi înlocuirea acestuia cu Consiliul Naţional al Rectorilor nu are niciun sens, întrucât specialiştii sunt la CNATDCU, a mai spus ministrul.
În ceea ce priveşte ultimul amendament adus de deputaţii din Comisia de Învăţământ Ordonanţei de Urgenţă (OUG 4/2016), care prevede că doctoratele aflate în lucru la CNATDCU ar trebui evaluate „în conformitate cu legislaţia în vigoare la data susţinerii respectivelor teze de doctorat”, ministrul Educaţiei spune că ghilimelele nu s-au inventat după ce şi-au susţinut tezele de doctorat Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Petre Tobă, amendamentul fiind unul vag.
„Am spus-o şi o repet, ghilimelele nu au fost inventate după anul 2001 sau 2003, adică ideea că eşti obligat să menţionezi sursele, să-i citezi pe cei pe care-i foloseşti, atunci când reproduci fragmente din lucrările lor. Este o idee care nu a fost inventată în România după ce şi-au susţinut doctoratele domnul Ponta, domnul Oprea, domnul Tobă. Dacă nu vrem să vedem lucrurile astea, înseamnă că ne minţim unii pe alţii…”, a pus problema ministrul Mircea Dumitru.