Cel mai mare importator de grâu din lume, Egiptul, a modificat regulile în timpul jocului, consideră conducerea Cerealcom Dolj. Aceasta din urmă a câştigat, la 16 iulie, o licitaţie organizată de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean. Un contract pentru livrarea a 63.000 de tone de grâu din România, cu condiţia unui conţinut maxim de cornul secarei de 0,05%, standardul acceptat la nivel internaţional, cu livrare în perioada 20-30 august pentru a fi încărcat în portul Constanţa. Numai că, egiptenii prezenţi în portul Constanţa au cerut Cerealcom să respecte noii parametri, modificaţi unilateral de partea egipteană, prin care cer conţinut zero de cornul secarei.
Grupul Cerealcom este unul dintre cele mai de succes afaceri româneşti din domeniul agriculturii. Aducând laolaltă expertiza celor care conduc în prezent entităţile grupului, produse şi servicii la cele mai înalte standarde şi propria pasiune pentru agricultura, antreprenorul Mihai Anghel a adus grupul Cerealcom în top trei afaceri din domeniul agriculturii româneşti. Grupul Cerealcom cuprinde patru companii care opereaza în partea de Sud-Vest a Romaâniei, acoperind cultivarea şi comercializarea cerealelor, a plantelor oleaginoase, atât pe piaţa românească cât şi internaţională, în ţări ca Grecia, Italia, Germania, Cipru, Spania, Turcia, Egipt, Libia.
Modifică regulile în timpul jocului
Cel mai mare importator mondial de grâu, Egiptul, a decis săptămâna trecută să reintroducă o interdicţie privind importul de grâu conţinând chiar şi cel mai mic nivel de cornul secarei, în pofida faptului că o tentativă similară făcută la începutul anului nu a făcut decât să îngreuneze achiziţiile de grâu. La nivel internaţional, standardul acceptat este un conţinut de cornul secarei de maximum 0,05%. Lucru evidenţiat şi de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care face următoarele precizări: „MADR a luat la cunoştinţă problemele pe care un operator român de pe piaţa grâului le întâmpină în relaţia comercială directă cu importatorii din Egipt, care au refuzat achiziţionarea a 63.000 de tone de grâu deja contractate. Precizăm că, din punct de vedere calitativ, grâul românesc respectă toate condiţiile de calitate, nivelul de infestare cu ciuperca fitoparazită „cornul secarei” fiind sub 0,05%. În situaţia particulară a operatorului român, procentul de infestare cu ciuperca în cauză a fost de 0,0001%, deci de o mie de ori mai mic decât limita maximă admisă, care este de 0,1%. Considerăm că practicile importatorului egiptean nu au în vedere calitatea grâului, cât intenţia de a mări presiunea asupra preţului mărfii deja contractate, grâul românesc îndeplinind condiţiile de calitate solicitate pe piaţa cerealelor.”
Inspectorii egipteni au respins o livrare de 63.000 de tone de grâu românesc aflată în portul Constanţa, după ce au efectuat o serie de verificări cu privire la conţinutul de cornul secarei (n.r.- o ciupercă care parazitează diferite cereale), fiind prima dată când Egiptul respinge grâul direct la sursă după ce a adoptat o politică de conţinut zero de cornul secarei, informează şi Reuters.
Au semnat pe 0,05%, dar Egiptul vrea acum 0%
Cerealcom Dolj a precizat că, într-o licitaţie organizată în data de 16 iulie de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a câştigat un contract pentru livrarea a 63.000 de tone de grâu din România cu condiţia unui conţinut maxim de cornul secarei de 0,05%, standardul acceptat la nivel internaţional, cu livrare în perioada 20-30 august pentru a fi încărcat în portul Constanţa. Dar, stupoare! „Procedurile de încărcare au început la data de 27 august. La data de 28 august, Autoritatea fitosanitară din Egipt a decis că grâul de panificaţie importat trebuie să respecte condiţia unui conţinut zero de cornul secarei”, a precizat Cerealcom Dolj într-un comunicat.
Jocul dublu al cumpărătorului
Aşa cum ne-a obişnuit, prin stilul său onest şi fără prea multe menajamente, ministrul Achim Irimescu afirmă că, în spatele acestor decizii ar fi o strategie de business a egiptenilor, care caută motive pentru blocarea anumitor contracte în schimbul promovării altora. Asemenea practici au devenit obişnuinţă în cazul importatorilor care primesc oferte mai bune şi renunţă la contractele iniţiale încheiate cu producătorii români, a arătat ministrul Agriculturii. „Se pare că ar fi vorba de o interpretare greşită, ca să spun aşa, a operatorilor din Egipt, în condiţiile în care au apărut oferte favorabile din partea altor operatori din lume, aplică o politică de exigenţă maximă”, a declarat Achim Irimescu. „Să amintim că, în momentul în care Federaţia Rusă a vrut să limiteze importurile din Uniunea Europeană, a introdus standarde, limite, care nu se pot detecta ştiintific. Sunt practici de acest gen. Noi putem verifica cu autorităţile, dar sunt operatori economici care aplică astfel de practici”, a subliniat ministrul Agriculturii. „Eu am propus colegilor să discutăm cu Ambasada Egiptului, dar în afară de a avertiza asupra acestor practici este greu să ne imaginăm că se poate face mai mult”, a adăugat ministrul Achim Irimescu.