Pregătirea claselor “zero”… după Legile lui Murphy

0
794

Pe lângă toate problemele mici şi mari existente cu precădere în unităţile de învăţământ din mediul rural, managerii, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj şi autorităţile locale mai au de trecut un hop: mobilierul şcolar pentru elevii clasei “zero”. În 11 unităţi şcolare acesta trebuia să vină din China, dar, din cauza unor fenomene meteo iscate în ţara de import, a fost imposibil. Dată fiind conjunctura, se poate spune că legea lui Murphy şi-a produs încă o dată efectul: “Dacă o serie de evenimente poate merge prost, va merge prost, în cea mai proastă secvenţă posibilă”…

Lăsând deoparte latura amuzantă, situaţia este cât se poate de serioasă. O parte din şcoli a reziliat contractele încheiate pentru achiziţionarea mobilierului şi în prezent “caută soluţii”. Este de înţeles că vremea nu a ţinut cu autorităţile în rezolvarea acestei probleme, dar e de neînţeles de ce “soluţiile” nu se caută din timp şi nu există un plan “de rezervă”.

“Unsprezece şcoli din judeţul Dolj aveau comandă făcută la o firmă care întâmpină probleme cu livrarea mobilierului. Este vorba de şcoli din localităţile Băileşti, Siliştea Crucii, Vârtop, Caraula, Bistreţ, Perişor, Orodel şi Cioroiaşi. Conducerile acestor unităţi de învăţământ au căutat soluţii pentru a dota clasele până la 17 septembrie”, a afirmat prefectul de Dolj, Elena Costea. Potrivit acesteia, majoritatea managerilor a reziliat contractul cu firma care are probleme, încercând să aducă mobilier prin intermediul altor societăţi. “Altele au adaptat mobilierul vechi până la sosirea celui comandat”, a mai spus aceasta.

Mobilier din China, fiindcă presupunem că dincolo este mai ieftin

Întrebată de ce şcolile au preferat să încheie contracte cu o firmă care importă mobilierul din China şi nu cu un producător din ţară, prefectul a declarat că, probabil, “a fost mai ieftin” şi că respectivele contracte vor fi analizate. “Bănuiesc că au fost mai ieftine decât să le facă în România. Dacă aveţi date că s-a întâmplat altceva, noi vom verifica legalitatea încheierii contractelor. Vom vedea care a fost situaţia. Dacă s-au sfătuit (n.r. – managerii şcolari) sau dacă au fost sfătuiţi (n.r. – să încheie contracte cu respectiva firmă), asta rămâne de văzut, nu putem să demonstrăm noi acest lucru”, a replicat reprezentantul Guvernului în teritoriu. “Oricum, noi trebuie să avem mobilierul până la 17 septembrie”, a adăugat Costea.

Rezolvare imediată… poate la anul viitor

Pe de altă parte, persistă şi problema cu decontarea transportului pentru profesori. Şi în acest caz se caută soluţii. “Cea mai mare problemă pe care am avut-o şi o avem în continuare este cu localitatea Lipov, unde este o problemă de comunicare pe care sperăm că o vom rezolva, dar înţeleg că mai sunt şi alte localităţi de la care încă nu am primit semnale şi sperăm ca în cel mai scurt timp să rezolvată şi această chestiune”, spune Elena Costea. Dar… “acum, dacă nu sunt bani prevăzuţi în buget, este clar că nu putem să rezolvăm decât la începutul anului viitor. Sperăm într-o rectificare bugetară, dar în cel mai rău caz sumele necesare vor fi prevăzute pentru exerciţiul bugetar al anului viitor”.

Şi, apropo de Legile lui Murphy… “Acestea sunt date preliminare. Este posibil să constatăm şi alte surprize neplăcute în şcolile care sunt verificate în aceste zile”, opina, vineri, într-o conferinţă de presă, prefectul de Dolj, legat de controlul dispus în unităţile şcolare.

 

În comuna Afumaţi, dotarea cu mobilier pentru clasa „zero” se va realiza în perioada 1-20 octombrie, iar în şcolile din Scaieşti şi Argetoaia nu există în prezent mobilier pentru clasa „zero”, căutându-se în continuare soluţii pentru rezolvarea acestei probleme.