Mii de credincioşi au participat la sărbătoarea de la Maglavit

0
426

Ca la fiecare început de toamnă, de Sfânta Maria Mică, mii de credincioşi ajung la Maglavit pentru a se ruga şi a aprinde o lumânare pentru sufletele morţilor. Şi în acest an, curtea şi împrejurimile mănăstirii au fost căutate de oameni cu credinţa că, dacă petrec câteva ore aici, vor fi binecuvântaţi tot anul care vine. 

Îndeosebi pentru locuitorii din Maglavit, praznicul Naşterii Maicii Domnului are o semnificaţie aparte, în aceeaşi zi fiind sărbătorită şi ziua comunei. Aşa s-a întâmplat şi sâmbătă, când toţi locuitorii, împreună cu oaspeţii, au fost invitaţi de primarul Ion Dinu să ia parte la manifestările creionate cu câteva luni în urmă. De data aceasta, oamenilor din comună li s-a pregătit şi o surpriză. Autorităţile au comandat un grup statuar, reprezentându-l pe ciobanul Petrache Lupu, un adevărat simbol pentru localitate. Statuia a fost dezvelită sâmbătă dimineaţa, în debutul manifestărilor. La eveniment au luat parte parlamentari de Dolj şi senatorul PSD, Ilie Sârbu, fiind deja al doilea an consecutiv când acesta din urmă vine la Maglavit pentru sărbătoare. În prim-plan au fost şi fiii satului, locuitori ajunşi la o vârstă respectabilă, dar care, datorită experienţei şi talentului, au ajuns în funcţii importante şi au realizări pe măsură.

Pelerini de pretutindeni au venit la Maglavit

Sărbătoarea s-a mutat apoi la mănăstire, aşezată în frumosul crâng de salcâmi. Pentru a ajunge la praznicul Naşterii Maicii Domnului, oamenii s-au trezit încă de dimineaţă. Cei din localitate au bătut drumul la picior, însă cei mai mulţi au venit de departe, din alte judeţe şi chiar din ţările învecinate. Pe toţi i-a adunat renumele de „loc al minunilor” pe care l-a căpătat aşezarea. „Venim din judeţul Mehedinţi şi chiar dacă am făcut drum lung ca să ajungem aici, acum suntem bucuroşi că am venit. Este un loc special şi venim în fiecare toamnă ca să ne rugăm pentru binele casei noastre”, a spus o doamnă în pragul pensionării, care sosise la Maglavit împreună cu soţul şi cei doi nepoţi ai săi. La invitaţia primarului, oaspeţi din Serbia şi Bulgaria s-au aflat şi ei la mănăstire, participând laolaltă cu localnicii la sărbătoare.

Preoţii s-au rugat împreună cu credincioşii

Slujba religioasă a fost oficiată de un mare sobor de preoţi, în mijlocul cărora s-a aflat ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei. Profitând de soarele blând de toamnă, şi de această dată Sfânta Liturghie a fost săvârşită în aer liber, într-un frumos cerdac de vară, aranjat cu bucheţele de verdeaţă şi velinţe olteneşti, prin strădania maicilor care se îngrijesc de acest lăcaş de cult. De toate vârstele, de la copii şi până la oameni bătrâni, aproape neputincioşi, dar sprijiniţi de apropiaţii care îi însoţeau, toţi cei prezenţi au stat în picioare cele câteva ore cât a durat slujba. S-au rugat împreună cu preoţii, ascultând cântările mângâietoare de la strană şi, la sfârşit, cuvântul înaltului arhiereu. Aşa cum se obişnuieşte, credincioşii au adus cu ei din roadele muncii de peste an, struguri şi pepeni, pe care i-au împărţit apoi, împreună cu câte o lumânare aprinsă, pentru sufletele celor morţi.

ÎPS Irineu i-a binecuvântat pe cei prezenţi

Înaltul Irineu i-a îndemnat pe oameni să nu uite de biserică şi de sfintele slujbe şi să o cinstească îndeosebi pe Maici Domnului, care este mijlocitoarea rugăciunilor noastre. „Astăzi, de 8 septembrie, o cinstim pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu şi, în chip deosebit, naşterea ei din Sfinţii Părinţi, Ioachim şi Ana. Cu această ocazie, serbăm şi hramul acestei sfinte mănăstiri. Este un prilej deosebit pentru noi să-i primim pe închinătorii şi pelerinii veniţi de pretutindeni ca să se roage la acest loc sfânt, unde, cu ani în urmă, Dumnezeu s-a arătat oamenilor şi a făcut minuni şi continuă să facă, pentru că puterea sa dumnezeiască este prezentă în mijlocul nostru, şi astăzi parcă a fost şi mai bogată şi mai milostivă faţă de noi. Noi nu putem să facem nimic fără ajutorul lui Dumnezeu, ne-am osteni îndelung şi fără succes dacă El nu ar împlini cererile noastre şi ne-ar da, cu îndestulare, cele trebuincioase pentru viaţa noastră”.

Pictura bisericii se reface

Biserica cea mare este acum în lucru. Pentru că s-a considerat că fresca nu a fost tocmai cea mai inspirată, tablourile au fost şterse, iar acum se execută o nouă pictură. Lucrarea, una deosebit de migăloasă, a început din primăvară, iar, pe parcursul verii, s-a reuşit să se cureţe pereţii şi cupola. Oamenii urcau totuşi scările înalte ale bisericii şi îi treceau pragul, căutând din priviri icoanele mari cu care era împodobit lăcaşul de cult. Toate acestea au fost mutate la subsol, unde s-a amenajat un paraclis frumos, cu multe icoane sub care ard permanent candele şi în care, în fiecare seară, maici de aici, împreună cu maica stareţă Maria, săvârşesc slujba Vecerniei. Pentru că a fost o zi specială, în noaptea de dinaintea sărbătorii, cei care au putut ajunge au luat parte şi la Priveghere, o slujbă tainică şi profundă, săvârşită la lumina pâlpâietoare a lumânărilor.

Grătarele s-au încins de ziua comunei

Parcă nu la fel de mulţi ca în alţi ani, au fost totuşi şi credincioşi care, după ce au aprins o lumânare, au continuat sărbătoarea la grătarele de dincolo de zidurile mănăstirii. Printre copaci, de o parte şi de alta a străzii, pe o distanţă de câţiva zeci de metri nu aveai loc să arunci un an. Se găseau de toate, de la tarabele cu baloane, pistoale de plastic şi vată pe băţ şi până la umbreluţele sub care se serveau mititei sau orice alt meniu pe bază de carne pe care-l pofteai. Butoaiele şi muzica, pe toate ritmurile, erau şi ele la îndemână. Însă cele mai îndreptăţite s-au simţit să petreacă familiile de romi, care, de mult timp, şi-au ales această zi de Sfânta Maria Mică drept sărbătoarea etniei lor. Astfel motivaţi, petrecăreţii au venit de acasă cu tot ce le trebuie, de la mesele şi scaunele de lemn sculptat şi până la purceluşul de lapte, deja pregătit, care aştepta să fie sacrificat de meseni.

 

Ion Dinu, primarul comunei Maglavit: «Astăzi am dezvelit această sculptură în cinstea lui Petrache Lupu, acesta fiind simbolul Maglavitului care a făcut cunoscută comuna, atât în ţară, cât şi în străinătate, prin numele dumnealui. Este şi o întâlnire cu fiii satului, apoi slujba religioasă prilejuită de hramul mănăstirii. Avem şi un program de muzică populară la care participă şi formaţii de dansuri populare din Maglavit, din Serbia şi din Bulgaria. Le urez locuitorilor comunei Maglavit şi tuturor invitaţilor să aibă parte de sănătate, împliniri şi viaţă îndelungată».

 

Cristinel Iovan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj: «Ca în fiecare an, este o adevărată bucurie să ajung la sărbătoarea comunei Maglavit. Vin cu plăcere aici pentru că este un loc special, cu oameni speciali, care au grijă să facă din acest eveniment o adevărată zi de sărbătoare. Pleci mai liniştit şi mai încrezător acasă văzând că eşti înconjurat de persoane care se preocupă şi de viaţa spirituală a comunei, şi aici mă refer la domnul primar Ion Dinu. Le transmit, şi de această dată, locuitorilor să fie sănătoşi şi să rămână aceeaşi oameni harnici şi credincioşi».

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU