Numărul cadrelor medicale care muncesc în străinătate s-a dublat

0
378

Sistemul sanitar românesc este la un pas de colaps. Sănătatea nu are bani suficienţi, în spitale sunt din ce în ce mai puţini medici şi asistente, iar cadrele medicale continuă să plece să muncească în străinătate. Potrivit site-ului tjobs, numai în acest an, aproximativ 16.500 de medici şi asistente au semnat de muncă peste hotare.

Comparativ cu anul trecut, numărul medicilor şi asistentelor medicale care au ales să muncească în străinătate s-a dublat. Potrivit site-ului tjobs, breasla medicală se situează pe locul doi în topul domeniilor din care s-a emigrat cel mai mult în 2011. Şi asta pentru că multe ţări cu tradiţie în Uniunea Europeană au deficit de personal medical.

Dacă unele cadre medicale preferă să lucreze într-un spital din străinătate pentru condiţiile oferite, ofertele salariale din afară sunt greu de refuzat. Astfel, dacă în România, un medic rezident câştigă în jur de 200 -250 de euro, în străinătate poate primi şi de 10 ori mai mult.

În cazul medicilor cu experienţă, salariile lunare pot ajunge şi la 10.000 sau 15.000 de euro. Pentru munca în străinătate, potrivit site-ului tjobs, cele mai căutate cinci state europene sunt: Marea Britanie, Germania, Italia, Franţa şi Spania. (Realitatea.net)