În doi ani, vom fi judeţul cu cea mai mare scădere a locurilor de muncă

1
385

Numărul salariaţilor din Dolj va scădea cu 1,9 puncte procentuale în perioada 2011-2014, conform celor mai recente estimări ale Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), şi vom ocupa prima poziţie în topul judeţelor cu cele mai slabe evoluţii privind piaţa forţei de muncă.

În următorii doi ani, judeţul Dolj, aflat în prezent pe poziţia 10 în topul judeţelor cu cel mai mare număr mediu de salariaţi, va cunoaşte cea mai mare scădere procentuală a numărului de locuri de muncă ocupate, se arată într-o clasificare a CNP. El este urmat de judeţele Covasna, Maramureş, Dâmboviţa şi Braşov. De altfel, cea mai redusă creştere a locurilor de muncă în următorii trei ani va fi înregistrată tot în judeţul nostru (–2.300).

Bucureşti şi Ilfov vor genera cele mai multe locuri de muncă

La polul opus, în topul judeţelor cu cea mai mare creştere procentuală a numărului mediu de salariaţi se regăsesc în special judeţe din sudul ţării, pe primele locuri fiind Bucureşti şi Ilfov, urmate de judeţe din vestul României, unde procentele sunt mai mari decât media naţională de 3,2%. Astfel, Ilfov, Bucureşti, Vâlcea, Timişoara şi Arad vor înregistra cea mai mare creştere procentuală a locurilor de muncă, primele două regăsindu-se şi în clasamentul zonelor cu cea mai mare creştere a numărului mediu de salariaţi.

Caraş-Severin va înregistra cea mai mare creştere a salariului mediu

Potrivit aceloraşi estimări CNP, în perioada 2011-2014 numărul mediu al salariaţilor din România va creşte cu 3,2%. Astfel, în următorii trei ani vor fi create alte 155.000 de locuri de muncă, numărul total al acestora ajungând la aproximativ 4.765.000, nivel înregistrat în 2009, înainte de scăderea numărului mediu de salariaţi cu 4,3%.

Şi salariul mediu net al românilor va creşte cu aproximativ 13% până în 2014. Astfel, salariul mediu net lunar va ajunge la 1.697 de lei, de la 1.478 de lei. De asemenea, şomajul este prognozat să scadă cu un punct procentual, stagnând în jurul valorii de 4,5%, faţă de 5,5% cât este în prezent. Judeţul care va cunoaşte cea mai mare creştere procentuală a salariului mediu, în 2014, faţă de nivelul din 2011, va fi Caraş-Severin, cu 17,1%.

Capitala creşte salariile

La coada clasamentului se află judeţul Mureş, unde câştigul lunar se va mări cu 108 lei, mai exact, 7,91% faţă de nivelul de anul acesta. Numărul mediu al salariaţilor va cunoaşte o majorare de 1%, sub media naţională de 3%, în condiţiile în care rata şomajului va scădea considerabil, cu 1,3 puncte procentuale. Astfel, peste trei ani, cei circa 121.100 de salariaţi din Mureş vor câştiga în jur de 1.367 de lei lunar, potrivit estimărilor CNP.

În topul judeţelor în care CNP estimează că salariile vor creşte cel mai mult, în bani, este dominat de capitală, unde salariul net lunar va creşte cu 300 de lei în perioada 2011-2014, iar în cel al celor mai mici creşteri salariale în bani se regăsesc, chiar dacă pe poziţii uşor diferite, patru dintre cele cinci judeţe care vor înregistra şi cea mai scăzută creştere procentuală în perioada 2011-2014, respectiv Mureş, Bihor, Suceava, Vaslui şi Covasna.

 

1 COMENTARIU

  1. Nu-i nimic, va mai face nenea Solomon o fanta cu luminite la care sa va faceti poze si toata lumea o sa fie fericita.

    Poze cu liminite, cat mai multe poze cu liminite si apa, ca cine dracu stie cand o sa mai vedeti becuri sau apa :-j

Comments are closed.