Tabăra de Sculptură Drumuri Brâncușiene și-a deschis porțile!

1
1042

Sculptori din toată țara s-au reunit, de astăzi, la Craiova, pentru a realiza lucrări de artă inspirate de viața lui Tudor Vladimirescu, în cadrul Simpozionului Internațional de Sculptură Drumuri Brâncușiene. Timp de aproape o lună, în perioada 9 august – 4 septembrie 2021, artiști consacrați vor da viață altor trei creații de sculptură, ce vor fi ulterior amplasate pe domeniul public.

Organizat de Casa de Cultură Traian Demetrescu cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova, Tabăra de Sculptură Drumuri Brâncușiene a ajuns la cea de-a IX- a ediție, devenind unul dintre cele mai apreciate evenimente de acest gen din țară și străinătate.

Din cauza pandemiei globale, la ediția din anul acesta a Simpozionului vor participa doar artiști români, care vor realiza lucrări din marmură de Kavala: Emilian Popescu cu lucrarea Sete de Lumină, Alin Neacșu cu lucrarea Îngerul unui Erou și Petre-Virgiliu Mogoșanu cu lucrarea Libertate. Pentru această ediție, tabăra a fost stabilită în Parcul Tineretului.

“Deschidem ediția a IX–a a Simpozionului Internațional de Sculptură Drumuri Brâncușiene, precum și o tabără de sculptură în lemn, a cărei temă este Tărâmul de dincolo. Vom celebra, anul acesta, bicentenarul Revoluției Române de la 1821, pentru că aceasta este tematica simpozionului Drumuri Brâncușiene de anul acesta. Trei artiști, timp de o lună de zile, vor sculpta în piatră lucrări ce vor înfrumuseța Craiova, începând din această toamnă.

De-a lungul timpului, am avut foarte mulți sculptori, care au venit inclusiv de pe continente foarte îndepărtate. Iată că, anul acesta, din cauza pandemiei, avem mai puține sculpturi decât în anii precedenți, însă de o calitate foarte ridicată, tocmai pentru a ne ajuta să sărbătorim un an foarte important din istoria românilor. Nu puteam să trecem peste faptul că este anul Tudor Vladimirescu, nu puteam să trecem peste faptul că este oltean, că a și locuit aici, în Casa Glogoveanu, care este considerată cea mai veche casă din Craiova.

În același timp, ne-am gândit să revitalizăm puțin și parcurile, care sunt cele mai frumoase din țară, dar dorim să ne autodepășim. Tocmai din acest motiv, în Grădina Botanică, unde era o zonă necălcată de vizitatori, zona de dincolo de alei, aproape de sere, ne-am gândit să facem o Lume de Dincolo, împreună cu sculptorul Gabi Rizea și cu alți oameni foarte dedicați artei din orașul Craiova”, a precizat primarul Lia-Olguța Vasilescu.

În anii precedenți, prin intermediul Simpozionului, Craiova a fost gazda a numeroși artiști din Bulgaria, Serbia, Turcia, Rusia, Franța, Italia, Japonia, Noua Zeelandă sau Ecuador, alte proiecte fiind transmise din Ungaria, Ucraina, Germania, Marea Britanie, Egipt, Iran, Mexic, Argentina sau Hong Kong.

1 COMENTARIU

  1. cum lucreaza din greu doamna din foto la serviciu, pe plan strict intelectual, numai la manifestari si actiuni unde nu transpiri deloc. nici la propriu si nici la figurat … iar specificii adulatori o coplesesc pe la toate colturile …

Comments are closed.