Intervenţii ale pompierilor doljeni, în ultimele 72 de ore

0
578

În ultimele 72 de ore, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj au fost solicitate la 132 situaţii de urgenţă, prezentând situţia .

Astfel, situaţia se prezintă în felul următor:  79 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave.

 • INCENDII: 34
 • Detașamentul 1 de Pompieri Craiova (5 intervenții), Detașamentul 2 de Pompieri Craiova (5 intervenții), Secția de Pompieri Segarcea (4 intervenții), Secția de Pompieri Craiova (5 intervenții), Secția de Pompieri Craiova– Punctul de Lucru Filiași, Detașamentul de Pompieri Calafat (2 intervenții), Garda de Intervenţie Pompieri Bechet și Secţia de Pompieri Băileşti (5 intervenții) au fost solicitate să intervină cu autospecialele de lucru cu apă și spumă  pentru localizarea și lichidarea a douăzeci și opt incendii izbucnite la vegetație uscată, miriștii și lăstăriș pe raza următoarelor localități: Afumaţi – sat Boureni, Leu – sat Zănoaga, Brabova – sat Voiţa, Drăgoteşti – sat Popânzăleşti, Vârvoru de Jos – sat Ciutura, Leu – sat Zănoaga, Sălcuţa – sat Plopşor, Melineşti – sat Odoleni, Greceşti – sat Gropanele, Bistreţ – sat Bistreţul Nou, Ciupercenii Noi, Segarcea, Calafat – sat Golenți, Filiași și Filiași – sat Răcarii de Sus, Valea Stanciului – sat Horezu Poenari, Izvoare, Almăj, Malu Mare – sat Preajba, Lipovu, Craiova (zona cimitirul Sineasca, str. Dorna, str. Iasomiei,), Șimnicu de Sus – sat Milești, Bistreţ, Negoi, Bechet și Şimnicu de Sus – sat Cornetu.

Suprafața totală incendiată la care au participat echipajele de pompieri, este de aproximativ 148 ha de vegetație uscată, miriște și lăstăriș. Cauza probabilă de izbucnire a fost stabilită ca fiind focul deschis în spații deschise.

 • 08.2021, ora 09:51, Detaşamentul 1 de Pompieri Craiova a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească în comuna Podari, strada Prunului. La sosirea echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta la o magazie, cu posibilitate de propagare la casa de locuit. În urma acestuia au ars magazia din lemn pe aprox. 16 m2 și 4 găleţi de lavabil. S-au deteriorat un aragaz, două butelii, termoizolaţia casei pe cca. 2 m2 şi astereala din lemn pe cca. 2 m2. Cauza probabilă de izbucnire a fost stabilită ca fiind efectul termic (aparat de gătit nesupravegheat).
 • 08.2021, ora 16:14, Detaşamentul 1 de Pompieri Craiova a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la vegetație uscată în comuna Vârvoru de Jos, sat Ciutura. La sosirea echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta la vegetație uscată. Datorită temperaturilor ridicate și a nesupravegherii focarului, acesta s-a extins și la vecinătăți. În urma acestuia au ars aproximativ 50 ha. vegetație uscată, iar la cultura de căpșuni au ars 104 bidoane din plastic, cca. 154 ml. furtun de picurare, 408 robinete, 600 ml. coloană de picurare şi 1500 baloți de paie. Cauza probabilă de izbucnire a fost stabilită ca fiind o flacără (foc deschis în spații deschise).
 • 08.2021, ora 12:24, Detaşamentul 1 Pompieri Craiova a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă, în mun. Craiova, strada Murelor. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta într-o încăpere care avea destinația de bucătărie. În urma acestuia a ars mobilierul din bucătărie și s-a degradat aragazul și hota. Cauza probabilă de izbucnire a fost stabilită ca fiind o flacără (aparat de gătit lăsat nesupravegheat).
 • 08.2021, ora 16:51, Garda de Pompieri Bechet a intervenit cu o autospecială pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească, în comuna Mârșani. La sosirea echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta la o anexă gospodărească. În urma acestuia au ars anexa gospodărească pe aproximativ 20 m2, cca. 2000 kg. plante furajere și cca. 500 kg. grâu. Cauza probabilă de izbucnire a fost stabilită ca fiind o flacără (foc deschis în spații deschise).
 • nu a trecut mult timp și la ora 17:36, Garda de Pompieri Bechet a fost solicitată din nou să intervină cu o autospecială dar, de data aceasta pentru stingerea unui incendiu izbucnit la plante furajere, în localitatea Bechet. În urma acestuia au ars aproximativ 5000 Kg lucernă. Cauza probabilă de izbucnire a fost stabilită ca fiind o flacără (foc deschis în spații deschise).
 • 08.2021, ora 03:55, Detaşamentul 1 de Pompieri Craiova a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case din comuna Sălcuța, sat Plopșor. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta la acoperișul casei de locuit cu posibilitatea de propagare la întreaga locuință. În urma acestuia a ars acoperișul casei din lemn pe o suprafață de cca. 50 m2. Cauza probabilă de izbucnire a fost stabilită ca fiind un scurtcircuit electric (cablu electric defect).

 

 • INCENDII SVSU: 17
 • în perioada 06-09.08.2021, Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Terpeziţa, Carpen, Cetate, Măceşu de Jos, Greceşti, Unirea, Plenița, Sălcuța, Melinești (2 intervenții), Daneți, Bratovoeşti (2 intervenții), Amărăşti de Jos, Seaca de Pădure, Castranova și Afumaţi au fost solicitate să intervină pentru localizarea și lichidarea a șaptesprezece incendii de vegetație uscată și miriște pe raza localităților Terpeziţa – sat Căciulatu, Carpen, Cetate, Măceşu de Jos, Greceşti – sat Gropanele, Unirea, Plenița, Sălcuța – sat Plopșor, Melinești, Daneți, Bratovoeşti – sat Giorocu Mare și sat Bădoşi, Amărăştii de Jos, Seaca de Pădure – sat Veleni, Castranova – sat Puţuri și Afumaţi – sat Covei.
 • ALTE SITUAŢII DE URGENŢĂ – 2
 • 08.2021, ora 13:49, Secţia de Pompieri Craiova a intervenit în mun. Craiova, Bld. Tineretului, pentru deblocarea unei uşi de apartament. La sosirea echipajului la faţa locului, proprietarul a deschis uşa.
 • în după amiaza zilei de 08.08.2021, Detaşamentul de Pompieri Calafat a intervenit cu un echipaj de căutare-salvare cu barcă pneumatică pentru căutarea unei persoane de aprox. 44 ani, de sex masculin dispărut în apele fluviul Dunărea, pe raza localităţii Calafat. La intervenţie a participat şi elicopterul SMURD care a survolat zona. Persoana nu a fost găsită, căutările fiind reluate astăzi, cu aceleași forte, în plus au sosit echipajele de scafandri de la ISU Teleorman și ISU Vâlcea.