Filarmonica “Oltenia ” : Arii şi duete celebre

0
1157

Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii „Oltenia” Craiova, dirijate de maestrul Florian-George Zamfir, vor încânta iubitorii genului cu un concert de arii şi duete din opere celebre, vineri, 14 august, ora 20:00, la Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu”. Soliştii serii vor fi soprana Anca Iosub, mezzosoprana Miruna Anamaria Zamfir, tenorul Petrişor Efrem şi baritonul Dragoş Drăniceanu. Corala Academică a fost pregătită pentru acest concert de maestrul Pavel Şopov.

În program:

George Gershwin: Summertime (solistă: Anca Iosub)

Georges Bizet: Seguidilla din opera „Carmen”  (solistă: Miruna Anamaria Zamfir)

Wolfgang Amadeus Mozart: Aria lui Osmin din opera „Răpirea din serai” (solist: Dragoș Drăniceanu)

Franz Lehár: Duet din opereta „Văduva veselă” (soliști: Anca Iosub și Petrișor Efrem)

Giuseppe Verdi: Corul țiganilor din opera „Trubadurul”

Camille Saint-Saëns: Aria Dalilei din opera „Samson și Dalila” (solistă: Miruna Anamaria Zamfir)

Giacomo Puccini: Aria Musettei din opera „La Bohème” (solistă: Anca Iosub)

Gherase Dendrino: Aria „Sărmane lăutar pribeag” din opereta „Lăsați-mă să cânt”                                                                       (solist Petrișor Efrem)

Wolfgang Amadeus Mozart: Duet din opera „Don Giovanni” (soliști: Miruna Anamaria Zamfir și Dragoș Drăniceanu)

Giuseppe Verdi: Cor din opera „Traviata”

Johann Strauss-tatăl: „Radetzky marsch”

Pe parcursul carierei artistice Florian-George Zamfir a dirijat peste 250 de spectacole de diferite genuri (operă, operetă, concerte simfonice, vocal-simfonice, a cappella, opere în concert, concerte de educaţie muzicală) în ţară (Craiova, Braşov, Râmnicu Vâlcea, Bucureşti, Piteşti, Cluj-Napoca) şi peste 70 de spectacole (operă, operetă, opere în concert, vocal-simfonice, a cappella) în străinătate (Italia, Germania, Austria, Elveţia, Franţa, Belgia). În calitate de fondator al Corului “Carmina Nova” a obţinut în fruntea acestui ansamblu două premii internaţionale, fiind invitat la patru ediţii ale Concursului Naţional de Creaţie Corală (Bucureşti). În perioada mandatului de director general/manager (2001 – 2012) al Teatrului Liric “Elena Teodorini”, această importantă instituţie de spectacole a fost distinsă cu primele premii internaţionale de la înfiinţarea sa: cinci trofee la Festivalul Internaţional de Muzică Corală “D. G. Kiriac”, două Premii “Nino Rota” la Festival Internazionale di Musica Ritmo Sinfonica (ediţiile a IX-a şi a X-a – Cava de’ Tirreni/Italia), obţinute de ansamblul coral; Premiul I la Concursul Interbalcanic pentru Orchestrele de Cameră (Tirana/Albania), obţinut de Orchestra de Cameră. Muzician cu o largă deschidere spre receptarea ideilor novatoare în domeniul muzicii, Florian-George Zamfir abordează cu egală dezinvoltură diferite genuri de spectacole (a cappella, vocal-simfonic, operă, operetă, concerte-lecţie), precum şi lucrări aparţinând unor compozitori contemporani italieni. Din repertoriul simfonic menţionăm: Simfonia nr. 40 în Sol minor, K. 550 – W. A. Mozart, Simfonia nr. 104 în Re major – J. Haydn, alături de lucrări din creaţia lui J. S. Bach, A. Vivaldi, A. Corelli, L. van Beethoven, F. Mendelssohn-Bartholdy, J. Strauss.

Anca Alexandra Iosub este iniţiată în tainele muzicii de la vârsta de 5 ani, când ia primele lecţii de vioară cu tatăl său, dirijorul şi profesorul Alexandru Iosub. Continuă studiul viorii în cadrul Liceului de Arte “Marin Sorescu” Craiova. În clasa a V-a s-a alăturat corului de copii al Operei Române Craiova. Atunci a realizat că visul său era sa devină solistă de operă. Dorind să înceapă studiul cântului vocal, urmează, începând din clasa a IX-a, secţia de canto la Liceul de Arte “Marin Sorescu” Craiova. În anul 2009 este admisă la Facultatea Naţională de Muzică, Bucureşti, urmând apoi și cursurile de master la Universitatea „Ovidius” din Constanța (2017-2019). În prezent, Anca Alexandra Iosub este artist al corului Operei Române Craiova, unde a început să interpreteze  roluri secundare,  îndreptându-se spre o carieră solistică.

Miruna Anamaria Zamfir a absolvit Liceul de Arte „Marin Sorescu”, la secția canto clasic, clasa prof. Adrian Ghidiceanu. În 2018 obține licența la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea canto clasic, clasa prof. univ. dr. Mircea Sâmpetrean. În timpul studenției, ca membră a Coralei Regale Transilvane și în Cappella Transylvanica, susține concerte în Cluj-Napoca, apoi, ca solistă, în Asociația Sieberburgen Opera, cu recitaluri în Cluj-Napoca și Sighetul Marmației. În decembrie 2015 susține partitura solistică a „Gloriei” de Francis Poulenc la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, concertul aducându-i o invitație în Coreea de Sud, unde, în mai 2018, este prezentă alături de Nanum Jeju Orchestra, într-un concert liric. În noiembrie 2018 obține premiul I la Concursul Național de Interpretare Scenică LAURI, desfășurat la Cluj-Napoca. Din decembrie 2018 este angajată în corul Operei Române Craiova, debutând și în roluri precum Mirabella („Voievodul țiganilor”), Prințul Orlofsky/ Ida („Liliacul”) sau Flora Bervoix („La Traviata”).

Petrişor Efrem s-a născut la data de 21 februarie 1992 în municipiul Băileşti, judeţul Dolj. Urmează cursurile şcolii primare în satul său natal Moţăţei după care cele ale Seminarului Teologic ”Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, promoţia 2007-2011. Este absolvent al Facultăţii de Teologie din Craiova, în anul 2015, şi al Facultăţii de Litere, secţia Muzică, specializarea Interpretare Muzicală – Canto, în anul 2020 avându-l ca profesor de canto pe prof. univ. dr. Ioan Emanuel Cherata. Din octombrie 2016 până în prezent este angajat în Corul Operei Române Craiova, unde joacă în peste 50 de spectacole în calitate de corist, dar şi ca solist interpretând roluri ca: Gastone (Traviata), Contele di Lerma (Don Carlos), Normanno (Lucia di Lammermoor), Nereus (Mefistofele), Pali (Voievodul țiganilor), roluri interpretate atât pe scena Cercului Militar din Craiova dar şi pe scenele teatrelor din Germania.

Dragoș Drăniceanu s-a născut în februarie 1986. Atunci când a realizat că are talent în muzică, a hotărât să renunţe la profilul real (matematică-informatică) și să urmeze cursurile de specialitate ale Liceului de Arte „Marin Sorescu”, din dragoste pentru muzică și admirație pentru cariera tatălui său. Basul Sorin Drăniceanu îi este model, astfel că la sugestia sa Dragoș studiază opt ani clarinetul, un instrument desosebit de important în dezvoltarea respiraţiei. Mai târziu, intrând în corul liceului, realizează că moştenește vocea tatălui. A luat contact cu scena Operei Române din Craiova la 17 ani ca membru al corului, pregătit de prof. Florian George Zamfir. Prezenţa în corul Operei craiovene i-a adus şi primul rol solistic într-un spectacol de anvengură, „Dramă la mănăstire“, apoi roluri precum Checco din Boccaccio, un rol complet. Colaborările, ca solist, au continuat şi-n anii de facultate – Temnicerul din „Tosca”, Pankratius din „Braconierul”, precum și Antonio din „Nunta lui Figaro”, un rol important şi o ocazie excelentă de a cânta pe aceeaşi scenă cu tatăl său.

Pavel Şopov a absolvit succesiv Liceul de Muzică „George Enescu“ din Bucureşti (1973) şi Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din capitală (1978), secţia pedagogie muzicală (specializarea muzică vocală şi instrumentală). A urmat cursul de dirijat coral la clasele profesorilor Silvia Secrieriu şi Iovan Miclea. În perioada 1984 – 1989 pregăteşte ca dirijor secund, alături de maestrul Alexandru Racu, Corul Sindicatului Învăţământ. În anul 1987 a preluat conducerea corului Liceului de Artă din Craiova, efectuând turnee atât în ţară, cât şi în străinătate, participând la numeroase manifestări culturale. A fost, în perioade distincte, dirijor al corului Filarmonicii “Oltenia” şi maestru de cor la Teatrul Liric “Elena Teodorini”. De-a lungul anilor a desfăşurat şi o intensă activitate didactică, fiind profesor titular (o perioadă şi director) al Liceului de Artă “Marin Sorescu”, iar în ultimii ani, lector universitar doctor la Departamentul de Arte al Facultăţii de Litere – Universitatea din Craiova; actualmente, în paralel, îndeplinește calitatea de maestru de cor al Filarmonicii oltene.