Creştere a forţei de muncă şi controale legislative, în judeţul Dolj

0
318

Catalin-Mohora-Conform statisticii, se poate vorbi despre o creştere a numărului de salariaţi, în rândul angajatorilor trendul ascendent fiind palpabil în toate cazurile oferite de viaţa şi piaţa muncii, aşa cum arată ele la momentul actual.  De la data de 1 august 2016, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj pune la dispoziţie tot ceea ce se cere, din punctul de vedere statistic al situaţiei legale în ceea ce priveşte legislaţia muncii.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj prezintă situaţia actuală în ceea ce priveşte forţa de muncă activă şi înregistrată la nivelul Doljului. Astfel, la 1 ianuarie 2016, în teritoriu erau înregistraţi 142.719 de salariaţi activi, dar, în cea de-a VIII-a lună a acestui an, s-a înregistrat un plus de 3.574. În ceea ce priveşte contractele individuale de muncă active, se poate vorbi, în acest moment, de o creştere de 6.747, faţă de debutul lui 2016, totalul din prezent fiind de 170.379. Contractele individuale de muncă suspendate au şi ele datele statistice: pe 1 ianuarie 2016, numărul lor era de 6.862, iar la 1 august se înregistra un cuantum de 5.236 de astfel de documente, un plus pentru activitatea inspectorilor de muncă, care au ţinut să verifice legalitatea. Tot în beneficiul specialiştilor ITM se înscrie şi ceea ce înseamnă contracte individuale de muncă detaşate: 516 la începutul lui 2016, 521 în prezent, vorbind de luna august. În ceea ce priveşte Contractele Colective de Muncă, la 1 august 2016 figurează 404 astfel de acte încheiate de angajatorii (1.055, cu un total de 103.547 de angajaţi) care au minimum 21 de salariaţi, în judeţul Dolj, iar tabelul este mult mai amplu: angajatori activi – 15.028 (debutul anului curent), 15.564 în această lună.itm-dolj

Va urma verificarea

Sunt date strict statistice, însă realitatea este puţin altfel. „La nivelul judeţului nostru, pe lângă societăţile comerciale care sunt evidenţiate şi prinse în programul REVISAL (registrul electronic de evidenţă a salariaţilor – n.r.), mai sunt cele care nu apar în astfel de structuri, deoarece este vorba despre persoane cu statut de asociat în firme. O parte din societăţi sunt înfiinţate şi îşi desfăşoară activitatea în acest fel, scopul fiind ocolirea punerii în legalitate a obligaţiilor către stat. Din datele noastre, avem peste 1.000 de angajatori, care au obligaţia de a înregistra Contracte Colective de Muncă (CCM), dacă au minimum 21 de salariaţi, dar avem date prin care mulţi eludează prevederile legii. De aceea, atragem atenţia că demararea procedurilor de negociere a CCM revine angajatorilor . La nivelul judeţului Dolj, puţine au intrat în acest proces, acelea care au respectat legislaţia fiind cele tradiţionale sau care au un sindicat puternic. Multe astfel de contracte se pare că sunt semnate fictiv şi au scopul de a nu fi sancţionate de către ITM , dar inspectorii noştri vor verifica toate actele depuse şi, atunci, când vor fi descoperite nereguli, fiţi siguri că vom sancţiona abaterile de la legislaţie”, a declarat  Cătălin Mohora, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj.