Teatrul „Colibri”, invitat la Festivalul Naţional „Cărăbuş” de la Brăila

0
277

Actori ai Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri” din Craiova vor participa, săptămâna aceasta, la cea de-a II-a ediție a Festivalului Naţional de Teatru pentru Copii si Tineret „Cărăbuş”, care se va desfășura în cadrul Zilelor Municipiului Brăila, în perioada 11-16 august. Acești vor prezenta miercuri și joi seara, în aer liber, spectacolul „Beatles, my love” – o reprezentație inspirată de muzica Beatles-ilor, care de nenumărate ori a încântat publicul craiovean și care a urcat și pe scenele altor festivaluri din țară și din străinătate. Doar două săptămâni îi mai despart apoi pe păpușarii de la „Colibri” de a II-a ediție a Festivalului „Puppets occupy street”, organizată la Craiova între 25 august și 1 septembrie.

Pe micuţii brăileni îi aşteaptă un maraton de spectacole în aer liber, cu zeci de reprezentaţii puse în scenă de actori veniţi din toate colţurile ţării. Căci la Festivalul Naţional de Teatru pentru Copii si Tineret „Cărăbuş” au mai fost invitați artiști de la Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B.P. Hasdeu” din Cahul, Teatrul de Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Excelsior din București, Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare” Constanța, Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, Teatrul pentru Copii și Tineret „Așchiuță” din Pitești, Teatrul de Copii „Ciufulici” din Ploiești. Li se va alătura, desigur, Teatrul de Păpuși „Cărăbuș”.

Miercuri, 12 august, de la ora 19.00, în Parcul Monument, și joi, 13 august, tot de la ora 19.00, în Parcul Zoo, păpușarii craioveni vor oferi două reprezentații cu „Beatles, My Love” – o expoziţie vivantă, inspirată de muzica Beatles-ilor, ce mediază întâlnirea publicului cu păpuşi din spectacolele care nu mai fac parte din repertoriul actual. Reprezentaţia îi are în distribuţie pe actorii Rodica Prisăcaru, Mugur Prisăcaru, Ionica Dobrescu și Iulia Cârstea.

«Ne adresăm copiilor, cărora le propun o muzică de foarte bună calitate, a formației Beatles, dar și părinților și bunicilor. Am profitat de faptul că au fost scoase din repertoriul teatrului două spectacole și, pentru că păpușile din ele mi-au fost foarte dragi, am zis că trebuie să le arătăm copiilor, ca ei să se bucure în continuare de prezența lor pe scenă», declara în vara anului 2013 actrița Rodica Prisăcaru, cu prilejul prezentării spectacolului în „Maratonul păpușilor” de la Craiova. De atunci, „Beatles, My Love” a încântat în nenumărate rânduri publicul craiovean, dar a urcat și pe scenele unor importante festivaluri.

La invitația Teatrului de Păpuși din Vidin, spectacolul era prezentat pe 4 iulie 2014 pe celălalt mal al Dunării. De asemenea, în primăvara acestui an a fost jucat în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Festivalului Internațional de Arta Animației „Euromarionete”, organizat la Arad în perioada 3-10 mai și la care, alături de artiști români, au participat păpușari din Germania, Spania și Ungaria.

Festivalul Naţional de Teatru pentru Copii si Tineret „Cărăbuş” face parte din programul manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului Brăila şi este organizat de Teatrul „Cărăbuş”, cu sprijinul autorităţilor locale.

***

Odată reîntorși de la Brăila, artiștii craioveni se pregătesc să încânte și publicul de acasă cu câteva reprezentații prilejuite de cel mai amplu festival de arta animației pe care Craiova l-a avut vreodată: „Puppets occupy street”. Evenimentul, aflat la cea de-a II-a ediție, se va desfășura între 25 august și 1 septembrie și va aduce, în centrul istoric și în cartierele orașului, peste 100 de evenimente, prezentate de 20 de trupe și numeroși artiști din Spania, Argentina, Italia, Iran, Ungaria, Bulgaria, Serbia ș.a. Parada cu păpuși supradimensionate și costume spectaculoase, reprezentații stradale, o expoziție de scenografie la Centrul Multifuncțional, ateliere de creație și proiecții video, lansări de cărți și câte și mai câte evenimente îi vor bucura pe craioveni. Tema centrală, reflectată de majoritatea evenimentelor din program, a va fi „Apa”. Festivalul este organizat de Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”, cu susținerea financiară a Primăriei și Consiliului Local Municipal Craiova, sub egida „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021”.