Municipalitatea achiziționează 120.000 de viniete

0
165

Primăria Craiova cumpără 120.000 de viniete pentru parcarea pe domeniul public și privat. Numărul mare, potrivit autorităților, se explică prin faptul că vor fi necesare atât pentru anul acesta, cât și pentru 2016.

Licitația a fost lansată la sfârșitul lunii trecute, iar valoarea întregului lot este de aproximativ 48.000 de lei. Autoritățile solicită, prin caietul de sarcini, ca autocolantele să fie destinate lipirii pe parbriz (în interiorul vehiculului) și să fie realizate din polietilenă transparentă, având unele zone unde se vor putea scrie datele de identificare ale vehiculului, respectiv numărul de înmatriculare. De asemenea, tichetele trebuie să aibă o parte care se detașează și se lipește pe partea interioară a parbrizului, dar și o parte care se păstrează de către beneficiar.

Tichetele sunt perfect securizate

Și de această dată, autoritățile locale își iau măsuri pentru ca vinietele să nu poată să fie contrafăcute și nici să fie transmise de la un autoturism la altul. În caietul de sarcini se precizează că tichetele trebuie să aibă ștanțate tăieturi de securizare, astfel încât la desprinderea de pe parbriz să se deterioreze ireversibil. Tiparul se va executa pe partea autoadezivă, cu cerneluri de securizare vizibile în lumina ultravioletă, rezistente la radiații solare, apă și umiditate. Vinetele trebuie să reziste și la variații de temperatură cuprinse între – 40 grade și + 70 grade (temperatura din interiorul mașinii), astfel încât să poată fi aplicat și în condiții de iarnă.

Vinietele își păstrează culorile

Textul este același pentru toate vinietele, însă diferă culorile. Ca și până acum, culorile sunt în funcție de valabilitate, astfel roșu este pentru o valabilitate de o zi,  galbenul pentru o valabilitate de o lună, iar culoarea albastru pentru o valabilitate de un an. Vinietele se vor putea ridica de la oricare dintre cele trei locaţii ale Direcției de Taxe a Primăriei Craiova: Piaţa Centrală, fostul Liceu Auto de pe strada „Mitropolit Firmilian” şi Craioviţa Nouă – Orizont. Pentru a-şi ridica vinietele, cetăţenii trebuie să vină la ghişeele Direcției de Taxe și Impozite a Primăriei Craiova cu copii după certificatul de înmatriculare al maşinii şi după actul de identitate al proprietarului sau deţinătorului autovehiculului.

Sancțiuni pentru mașinile fără autocolante

Pentru ridicarea vinietei nu trebuie neapărat să se prezinte la ghişee proprietarul sau deţinătorul. Potrivit autorităților, acesta poate trimite o altă persoană, care trebuie să prezinte  documentele necesare. Autocolante trebuie lipit pe parbriz sau afişat pe bord, la loc vizibil, pentru că altfel şoferul riscă o amendă. Sancţiunea pentru neplata taxei de parcare este o amenda cuprinsă între 100 și 500 de lei, iar pentru cei care, deşi plătesc taxa de parcare, nu îşi afişează vinieta pe bord sau în parbriz, poate ajunge la 200 de lei. Se apreciază că în Craiova sunt înmatriculate peste 100.000 de mașini, număr la care se adaugă și autovehiculele care tranzitează ocazional orașul și au nevoie, în acest caz, de viniete cu valabilitate redusă. Și în anii precedenți, municipalitatea achiziționa un număr aproape asemănător, în jur de 110.000 de viniete pentru parcare.