Parcarea subterană, mai tentantă pentru constructori

0
354

Aflată la o doua tentativă de lansare, licitaţia pentru construcţia parcării subterane din zona Teatrului Naţional „Marin Sorescu” suscită, de această dată, mai mult interesul ofertanţilor. Mai multe firme par să fie interesate de această lucrare şi au cerut o serie de lămuriri din partea municipalităţii craiovene. Investiţia se ridică la suma de aproape 15 milioane de euro.

Prima licitaţie nu a avut succes, firmele ezitând să intre în cursa licitaţiei pentru execuţia parcării subterane, iar Primăria Craiova s-a văzut nevoită să o anuleze. Cu trei luni în urmă, lucrarea a fost scoasă din nou la licitaţie. Deşi au păstrat aceleaşi criterii tehnice şi economice pentru calificarea ofertanţilor, dar şi aceleaşi caracteristice pe care trebuie să le îndeplinească viitoarea parcare, întâmplarea a făcut ca, de această dată, execuţia să suscite un interes crescut în rândul constructorilor. Pe site-ul de licitaţii electronice, acolo unde figurează şi această lucrare, municipalitatea a postat deja mai multe documente oficiale care reprezintă lămuriri oferite firmelor interesate.

O cifră de afaceri de 120 de milioane de lei

Cele mai multe întrebări sunt legate de condiţiile tehnice şi economice pe care firmele trebuie să le îndeplinească. Conform caietului de sarcini, toate firmele interesate trebuie să demonstreze că au o bună capacitate economică şi financiară. Primăria Craiova cere ca firmele să declare cifra de afaceri pe care au avut-o în ultimii trei ani şi care nu trebuie să fie mai mică de suma de 120 de milioane de lei. O altă obligaţie este să depună şi bilanţurile contabile pentru aceeaşi perioadă. În cazul în care oferta lui este declarată câştigătoare, ofertantul trebuie să încheie, înainte de începerea lucrărilor, o asigurare ce va cuprinde toate riscurile ce ar putea apare privind lucrările executate.

Experienţă în parcări subterane

Primăria Craiova mai cere constructorului parcării subterane de la Teatrul Naţional să demonstreze că deţine şi o bună capacitate tehnică pentru a duce la bun sfârşit acest mare şantier. O condiţie de licitaţie spune că firmele trebuie să depună o listă cu principalele lucrări pe care le-a executat în ultimii 5 ani. Totodată, trebuie să deţină experienţă similară în parcări subterane de minim 32,25 de milioane de lei. Ca să nu se ivească probleme legate de incapacitatea tehnică, municipalitatea craioveană le mai solicită să vină cu o declaraţie privind utilajele, instalaţiile şi echipamentele tehnice cu care se pregătesc să ridice construcţia, dat fiind faptul că este o lucrare extrem de sensibilă.

Peste 5 milioane de lei pentru cheltuieli neprevăzute

Lucrarea se ridică la valoarea de 65,7 milioane de lei, echivalentul sumei de 14,83 milioane de euro. Conform datelor postate pe site-ul licitaţiilor electronice, pentru obţinerea şi amenajarea terenului se cheltuiesc 3,53 milioane de lei, pentru executarea utilităţilor este alocată suma de 52.000 de lei, iar pentru construcţiile şi instalaţiile aferente organizării de şantier – 902.775 de lei. Grosul sumei ajunge însă în lucrarea propriu-zisă. Primăria Craiova a trecut pe devizul de lucrări o sumă de 55,64 de milioane de lei, pe care constructorul o va primi numai pentru ridicarea în sine a parcării subterane. Restul banilor – este vorba de 5,56 milioane de lei – este păstrat pentru a se acoperi eventualele cheltuieli neprevăzute.

619 de locuri de parcare

Ca şi prima dată, municipalitatea şi-a propus ca parcarea subterană să fie realizată pe două niveluri pentru a se putea câştiga astfel mai multe locuri de parcare. Va avea o lungime de 212,5 metri şi o lăţime de 63,5 metri. Suprafaţa construită va fi de 200 de metri pătraţi, dar, fiind realizată pe două niveluri, întregul perimetru disponibil va fi de 17.532 de metri pătraţi. Prima parcare subterană din Craiova va avea o capacitate de 586 de locuri pentru autoturisme şi 33 de locuri care vor fi destinate motocicletelor. Parcarea va avea şi două intrări, una care se va face prin Calea Bucureşti şi alta pe la aleea de lângă Universitate. Pentru a se  recupera investiţia, parcarea va fi cu plată.