Melodiile Mariei Tănase vor răsuna în sala de concerte a London Symphony Orchestra

0
298

Cvartetul Balanescu ar putea prezenta spectacolul „Maria T.” şi la Craiova

Melodiile de neuitat ale Mariei Tănase vor răsuna în sala de concerte a London Symphony Orchestra, pe 22 septembrie, în interpretarea Cvartetului Balanescu şi însoţite de proiecţiile artistului vizual Klaus Obermaier, la 100 de ani de la naşterea marii artiste. Alexander Balanescu – considerat unul dintre cei mai vizionari violonişti contemporani şi un prolific compozitor, de origine română, dar stabilit la Londra încă din 1971 – a colaborat în acest an şi cu Filarmonica „Oltenia”. Într-una dintre vizitele sale la Craiova, artistul a vorbit despre spectacolul multimedia „Maria T.” inspirat din melodiile pe care artista le-a făcut celebre, dar şi din viaţa şi personalitatea sa, şi nu a exclus posibilitatea de a-l prezenta şi aici.

„O fuziune irezistibilă de muzică contemporană şi folclor românesc”

Institutul Cultural Român din Londra prezintă „o redescoperire, în cheie modernă, a melodiilor de neuitat ale Mariei Tănase, topite într-o fuziune irezistibilă de muzică contemporană şi folclor românesc”, se precizează pe site-ul instituţiei. Acompaniat de cvartetul său, Alexander Balanescu va prezenta mai multe piese din albumul „Maria T.”, inspirat de cântecele cele mai cunoscute ale marii artiste şi considerat drept una dintre compoziţiile cele mai bune ale muzicianului britanic de origine română.

Interpretarea plină de vigoare şi impetuozitate a Cvartetului Balanescu va fi însoţită de proiecţiile artistului vizual Klaus Obermaier, care vor recompune, inclusiv din imagini de arhivă, figura simbol a legendarei cântăreţe. Cvartetul Balanescu este format din Alexander Balanescu (vioară), James Shenton (vioară), Katie Wilkinson (violă), Nick Holland (violoncel) şi invitatul special Steve Arguelles (tobe).

Alexander Balanescu: „Muzica tradiţională stă la rădăcina muzicii mele”

Despre muzica Mariei Tănase, reorchestrată într-un proiect original, Alexander Balanescu a vorbit la Craiova în februarie a.c., când a avut prima colaborare cu Filarmonica „Oltenia”. «Muzica tradiţională stă la rădăcina muzicii mele. Mai întâi am lucrat la albumul „Luminiţa”, în care m-am inspirat din muzica folclorică. După câţiva ani am căutat o altă sursă de inspiraţie şi mi-am adus aminte din copilărie ce mult am fost impresionat de cântecele Mariei Tănase şi de personalitatea ei. Am făcut cercetări despre imprimările pe care le-a lăsat şi despre viaţa ei, iar rezultatul a fost acest spectacol multimedia şi acest album. Am colaborat cu un mare artist, Klaus Obermaier. Am căutat filme la arhiva de la Buftea, am găsit nişte lucruri foarte frumoase, pe care el le-a transformat… Câteodată merge de la concret la abstract, câteodată invers… Klaus iubeşte foarte mult România şi s-a inspirat de aici, iubeşte folclorul, portul popular», spunea Alexander Balanescu.

100 de ani de la naşterea artistei şi 50 de ani de la trecerea sa în nefiinţă

Acesta a afirmat la vremea respectivă că Balanescu Quartet plănuieşte să aducă acest spectacol în România şi, aflând că aici are loc încă din 1969 un festival care poartă numele Mariei Tănase, ajuns la cea de-a XXII-a ediţie, n-a exclus posibilitatea să-l prezinte şi la Craiova. «Chiar plănuiam să prezentăm acest spectacol în România, pentru că anul acesta sunt aniversarea naşterii şi comemorarea morţii Mariei Tănase. Eu iubesc atât acest om, acest artist… Maria Tănase este cunoscută în Franţa, dar ar trebui să fie mult mai cunoscută în toată lumea, mai ales în ţările care folosesc engleza. Este una dintre marile voci ale secolului al XX-lea. Este uluitoare aria sa de exprimare, care merge de la cabaret până la operă. Avea aşa o tehnică vocală extraordinară că nu îţi dai seama niciodată de ea! O iubesc foarte mult şi ţin să prezentăm în acest an şi în România spectacolul nostru „Maria T”», a mai declarat artistul cu prilejul vizitei la Craiova.

***

Festivalul-concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase”, ajuns la ediţia a XXII-a, jubiliară prin aniversarea a 100 de ani de la naşterea marii artiste (25 septembrie 1913) şi comemorarea a 50 de ani de la trecerea sa în nefiinţă (22 iunie 1963), va avea loc în perioada 14-18 octombrie a.c., pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Organizatori ai evenimentului sunt Consiliul Judeţean Dolj şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.

Cvartetul pe care Alexander Balanescu l-a înfiinţat încă din 1987 a colaborat cu muzicienii principali ai avangardei britanice, iar datorită succesului la public şi manierei neconvenţionale de prezentare a muzicii a fost ales pentru a cânta în deschiderea turneului Pet Shop Boys din 1989, pe Stadionul Wembley, în faţa a 10.000 de persoane. Multe dintre creaţiile sale aduc un tribut muzicii balcanice şi româneşti: are în repertoriu lucrări moderne aparţinând lui Bela Bartok, iar unul dintre cele mai cunoscute albume ale sale a fost dedicat spiritului Mariei Tănase.