Promoţia 2015 a Facultăţii de Drept şi Știinţe Sociale şi-a primit onorurile

0
455

Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale, din cadrul Universităţii din Craiova, a fost, ieri, gazda unor evenimente festive: primul, ocazionat deîncheierea anului universitar 2014/2015, cu premierea absolvențilorpromoţiei 2015, iar cel de-al doilea a fost reprezentat de încheierea unui proiect, finanţat din fonduri europene, care i-a ajutat pe studenţii Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale să deprindă tainele profesiei pentru care au optat.

Sala „Aula Magna” a Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale, din cadrul Universităţii din Craiova, a fost, ieri, plină de entuziasm. Absolvenţii promoţiei 2015, purtând ținuta tradițională de promovare a cursurilor facultăţii amintite, au luat loc pe scaune, unii dintre ei însoţiţi de părinţi şi bunici. Pentru ei, a fost primul examen trecut cu „brio” din viaţă, astfel că li s-a asigurat o atmosferă pe măsură.

Suntem într-un an în care sărbătorim 25 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Drept, mulţumită prof.  Ion Dogaru, cel care s-a zbătut pentru înfiinţarea acestei instituţii de învăţământ superior. Pentru dumneavoastră, absolvenţii din acest an, s-a deschis fereastra spre profesia pe care aţi ales-o. Toată lumea se întreabă cât din bagajul dobândit în studenţie va putea fi folosit în viitor. Eu, recunosc, nu pot da vreun verdict, fiindcă este foarte dificil, dar depinde numai de dumneavoastră să mergeţi mai departe. De aceea, cei care aţi fost prinşi în proiectul european, care are finalitate astăzi şi despre care va vorbi domnul  Daniel Ghiţă, prodecan al facultăţii noastre, a fost o şansă pentru foarte mulţi. Ne putem mândri cu absolvenţii instituţiei noastre, peste 50% dintre ei făcând parte din structuri puternice, unii dintre ei ajungând să lucreze şi în străinătate, iar de aceştia suntem mândri. Suntem onoraţi să-i avem, astăzi, lângă noi, pe domnii Dan Şaguna, unul dintre foştii preşedinţi ai Curţii de Conturi din România, actual director al Institutului Naţional al Notarilor Publici, partener în proiectul despre care vom vorbi mai târziu, Gheorghe Ciovică, reprezentantul Camerei Notarilor Publici Craiova, Lucian Săuleanu, decanul Baroului de Avocaţi Dolj,  Mihai Covaci, managerul proiectului care se încheie astăzi”, a declarat  Sevastian Cercel, decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale.

Elogii pentru „Dreptul” craiovean

Prezenţi la întâlnire, câţiva dintre invitaţi au ţinut să spună câteva cuvinte. „Credeţi-mă că, prin funcţiile pe care le-am deţinut, am văzut toată această lume, dar, acum, când am intrat în acest sediu al instituţiei dumneavoastră, pot spune că mi se pare cel mai modern din sud-estul Europei. Despre proiect vă pot spune că, la început, mi s-a părut dificil, am văzut, ulterior, greutăţile, dar, acum, când se încheie, nu regret nimic ”–Dan Şaguna. „Voi fi foarte scurt – aveţi viitorul înainte” – Gheorghe Ciovică.„Sunt mândru că am absolvit această facultate. Cred că putem vorbi de peste 70 de procente din totalul avocaţilor care fac parte din Baroul Dolj, care au urmat cursurile Facultăţii de Drept din Craiova. Îi aşteptăm şi pe absolvenţii din acest an, la examenul de admitere în Barou, pe 14 septembrie”– Lucian Săuleanu.

Trei fete pentru viitor

Elogiile cele mai multe şi se cuvin tinerilor care au învăţat „Dreptul”.  Cristina Purcărescu a fost prima admisă, în 2011. Acum, s-a clasat în primii trei (9,96 – media celor patru ani, 9,82 – la licenţă) şi ne-a spus câte ceva din ceea ce a simţit în decursul celor patru ani: „Nici nu m-am gândit că voi ajunge în primii trei absolvenţi, deoarece nu acesta a fost scopul meu. Am încercat tot timpul să învăţ şi să acumulez cât mai multe discipline, iar sprijinul familiei a fot foarte important. Vreau să intru în Magistratură”. Lângă ea, şefa de promoţie,  Lorena Dincă, cea care a avut nota maximă în cei patru ani de Facultate, iar la examenul final a obţinut 9,77: „Este o surpriză pentru mine, nu mă aşteptam la o asemenea zi festivă, şi mă voi axa pe avocatură”. Ce-a de-a treia prezentă în „Top 3”, la fel de frumoasă şi deşteaptă ca şi celelalte colege, Irina Sorescu, a fost la fel de volubilă: „Când am fost admisă, în urmă cu patru ani, nu am fost pe primele locuri, dar tot în frunte eram –în primii zece. Am membri ai familiei care au pregătire juridică, însă deciziile le-am luat singură. Oricum, dacă nu îndrăgeşti meseria pe care ţi-ai ales-o, nu are rost să îţi continui studiile. Eu îmi doresc să ocup un post în magistratură”.

O şansă pentru studenţi

Aşa cum aminteam, ce-a de-a doua parte a festivităţilor de ieri a constituit-o finalizarea unui proiect cu finanţare europeană, „Stagii de practică pentru cariera ta în drept”, destinat studenţilor şi masteranzilor de la Drept.„Fără sprijinul partenerilor noştri – Institutul Naţional Notarial, „Loop Operations”, „Economic Confort” – nu reuşeam să finalizăm acest proiect. Studenţii şi masteranzii noştri au făcut practică în cabinete de avocatură, în instanţe de judecată şi în Parchete, obţinând o experienţă de care, sunt convins, vor beneficia. Fiind vorba de un program cu finanţare europeană, pentru orice cursant, când îşi va prezenta CV-ul, va fi un punct în plus. Circa 500 de studenţi au beneficiat de practică şi consiliere profesională, iar în programul de practică personalizată au fost cuprinşi 250 de studenţi”, a precizat Daniel Ghiţă, prodecan al Facultăţii de Drept şi Asistenţă Socială a Universităţii din Craiova, coordonator al proiectului amintit.