O delegație mare, compusă din înalte oficialități și importanți oameni de afaceri din Sulaimaniyah, Irak, vizitează, în aceste zile, Craiova. Oaspeții vor vizita instituțiile publice locale, având programate întâlniri cu președintele Consiliului Județean Dolj și primarul Lia Olguța Vasilescu. În mod special, irakieni sunt interesați ca oameni de afaceri din Craiova și din toată Oltenia să meargă în Irak, unde îi așteaptă multe posibilități de investiții, îndeosebi în agricultură și industria petrolieră.
Delegația oficială este condusă de Bahroz Mohammed-Salih Rashid, guvernatorul din Sulaimaniyah, care este unul dintre cele mai mare orașe din regiunea Kurdistan, situată în nordul Irakului. Din grupul oaspeților fac parte mai mulți reprezentanți ai vieții administrative locale, printre care primarul localității, responsabilii în domeniile Construcții, Investiții și Dezvoltare, Agricultură, Cultură și Sport, localitatea din care provin aceștia fiind cunoscută drept capitala culturală a regiunii Kurdistan. Alături de oficialități, sunt prezenți și oameni de afaceri din zonă, „Sardar Grupe” și Nokan Goupe”, care au fost prezentați ca unii dintre cei mai puternici dezvoltatori din Kurdistan.
Prima întâlnire, la CCI „Oltenia”
Oaspeții și-au început vizita la Camera de Comerț și Industrie „Oltenia”, unde au fost întâmpinați de președintele Cristian Dobre și vice-președintele Constantin Popeci. „Îmi revine mie onoarea de a vă primi în Craiova și de a vă ura bun-venit. Vizita dumneavoastră se va întinde pe mai multe zile și veți cunoaște foarte multe firme de succes, care sunt partenerelor noastre”, le-a spus președintele Camerei, Cristian Dobre. Acesta le-a făcut apoi oaspeților o scurtă prezentare a instituției, accentuând modul cum este organizată și cum funcționează. Oamenii de afaceri irakieni s-au arătat surprinși, printre altele, de faptul că, potrivit statutului, orice firmă cu capital străin, inclusiv una din Irak, poate să facă parte din colectivul Camerei de Comerț și Industrie „Oltenia”.
Vizite la MAT SA și „Popeci Utilaj Greu”
Președintele CCI „Oltenia” le-a spus oaspeților din Kurdistan că zona economică din Dolj este reprezentată de 15.000 de firme înregistrate, iar dintre acestea 3.000 sunt companii importante. „În marea lor majoritate, care sunt și cele mai puternice, sunt membre ale Camerei”, a precizat Cristian Dobre. În funcție de interesul pe care oamenii de afaceri din Kurdistan l-ar manifesta pe parcursul acestei vizite, conducerea CCI „Oltenia” s-a arătat dispusă să le faciliteze contacte cu firme în domeniu. De altfel, în următoarele trei zile, oaspeții vor merge în vizită la mai multe fabrici din Craiova, printre care „Polystart”, „Recon”, „Romelectro”, „MAT”, „Softronic”, „Foraj Sonde”, „Ruris”. Ultima oprire va fi în uzinele „Popeci Utilaj Greu”, care este și cea mai de succes afacere locală.
Lipsa taxelor și securitate, atuuri pentru investitori
Guvernatorul din Sulaimaniyah a declarat că scopul vizitei lor este unul de cunoaștere a Craiovei, dar îndeosebi de a face cunoscut faptul că regiunea Kurdistan așteaptă investitorii români dornici să înceapă afaceri acolo. „Regiunea noastră este situată în nordul Irakului, deci nu se află în zona de conflict din centrul țării. Avem autonomie, securitatea este asigurată. Deținem un aeroport internațional și oferim multe facilități pentru românii care doresc să vină și să investească la noi”, a spus guvernatorul, prezentând câteva dintre atuurile pe care oamenii de afaceri le pot găsi în Kurdistan. Alte facilități ar fi că investitorii vor primi terenul gratis, utilitățile vor fi foarte ieftine și nu vor suporta nici un fel de taxă timp de 10 ani de la instalare.
Agricultura, un domeniu virgin
Membrii delegației din Sulaimaniyah au recunoscut că sunt tentate să convingă investitorii să înceapă afaceri în agricultură, construcții și rafinarea petrolului, regiunea Kurdistan fiind recunoscută pentru depozitele mari de petrol și gaze. „Noi importăm totul în ceea ce privește alimentația. Avem un teren foarte roditor, cu multă apă, dar nu există multe afaceri în agricultură. Suntem interesați și de dezvoltarea fermelor de creștere a animalelor, zona noastră având multă vegetație”, a mai spus guvernatorul din Sulaimaniyah. Din acest motiv, dintre firmele pe care le vor vizita pe parcursul acestor trei zile, se pare că MAT SA, care produce mașinile agricole și unelte, este principalul punct de interes al irakienilor.