Măselele de minte – 5 soluții rapide în caz de durere

0
562

Măselele sau molarii de minte sunt al treilea set de molari și ultimii dinți care apar în interiorul cavității orale, în intervalul de vârstă 17 – 25 de ani.

De obicei, măselele de minte erup și străpung gingia la sfârșitul perioadei de adolescență sau, în unele cazuri, la aproximativ 20 de ani. Până la acest moment, ceilalți 28 de dinți permanenți au erupt complet, așa că există posibilitatea ca molarii de minte să nu se dezvolte în mod corect din cauza aglomerării de dinți.

Dacă nu există suficient spațiu, măselele de minte se pot poziționa greșit pe arcadă, se pot bloca în interiorul gingiei sau pot erupe doar parțial. Măselele de minte care se dezvoltă astfel se numesc molari de minte impactați.

Măselele de minte impactate pot provoca durere, deteriorarea altor dinți și multe alte complicații dentare. De asemenea, molarii de minte sunt mai greu de curățat și, din acest motiv, pot fi mai predispuși la apariția cariilor și mai vulnerabili decât alți dinți.

Se estimează că aproximativ 70% dintre oameni au cel puțin o măsea de minte care le provoacă durere și complicații, precum infecții dentare, carii sau boli gingivale cauzate de acumularea de tartru și bacterii.

Când să ceri sfatul medicului

În timp ce unii pacienți se confruntă cu dureri frecvente ale măselelor de minte, alții simt durere și disconfort doar în timpul masticației sau când ating zona respectivă. Astfel, majoritatea medicilor stomatologi recomandă extragerea măselelor de minte înainte ca acestea să înceapă să creeze probleme.

Dacă și tu te confrunți cu măsele de minte dureroase, primul pas ar fi să te programezi cât mai curând pentru un consult la o clinica stomatologica Craiova.

În urma evaluării stomatologice și a unei radiografii dentare, medicul dentist va putea stabili dacă durerea ta este provocată de o măsea de minte și, cel mai probabil, îți va recomanda extragerea molarilor de minte.

Deși intervenția chirurgicală de îndepărtare a măselelor de minte nu este dureroasă, te poți confrunta cu dureri ale măselelor de minte în timpul erupției lor, înainte și după scoaterea lor de către un medic chirurg.

Iată câteva soluții rapide la care poți apela în caz de durere la nivelul măselelor de minte!

Folosește cuișoare în caz de infecție

Cuișoarele reprezintă un remediu comun în cazul durerilor de dinți. Unele studii sugerează că eugenolul, ingredientul activ din uleiul de cuișoare, are efecte antiinflamatoare, antimicrobiene și antioxidante.

Fă gargară cu apă sărată înainte de intervenție

Unul dintre cele mai populare remedii pentru durerea de dinți este clătirea gurii cu apă sărată. Potrivit unui studiu realizat în 2016, clătirea gurii cu apă călduță cu sare ajută gingiile să rămână sănătoase și omoară bacteriile dăunătoare.

De asemenea, în urma unui alt studiu realizat în 2021 pe 47 de pacienți care urmau să fie supuși unei intervenții chirurgicale parodontale, s-a constatat că o clătire în prealabil cu apă sărată are efecte antiinflamatorii similare soluției cu clorhexidină de 0,12%.

Aplică gheață pe locul dureros

Aplică o compresă cu gheață pe zona obrajilor pentru a reduce nivelul de inflamație. Totodată, gheața are un efect de amorțire care poate diminua durerea.

Adaptează-ți alimentația 

Dacă tocmai ai trecut prin intervenția chirurgicală de extracție, trebuie să ai grijă la alimentație pe perioada de recuperare, care poate dura până la două săptămâni. Astfel, în primele 24 de ore de la intervenție, este recomandat să consumi alimente moi, dar care să nu fie prea reci, calde sau picante, și care necesită o masticație intensă. În caz contrar, ele pot pătrunde în locul proaspăt operat și irita țesutul înconjurător.

De asemenea, se va evita consumul de alcool, cofeină, băuturi carbogazoase sau prea fierbinți în următoarele 24 de ore după operația de extragere a molarilor de minte.

Sursa foto: Unsplash