Românca dispută astăzi, de la ora 16 (în direct la Eurosport), la Paris, a doua finală pe zgura pariziană, după cea pierdută în 2014 la Maria Şarapova
Tot o sportivă din spaţiul ex-sovietic va întâlni Simona Halep şi în cea de-a doua finală pe care o va disputa la Roland Garros. În 2014 a fost Maria Şarapova, în faţa căreia a cedat în 3 seturi. Acum este Jelena Ostapenko. Diferenţa este mare între rusoaică şi letonă doar ca poziţie în ierarhia WTA şi experienţă. Ca lovituri puternice însă, baltica o concurează pe sportiva dovedită dopată anul trecut. Până în finală, Ostapenko le-a învins pe Laura Chirico, Monica Puig, Lesya Țurenko, Sam Stosur, Caroline Wozniacki şi Timea Bacsinszky. În toate aceste şase meciuri, letona a reuşit nu mai puţin de 245 de winnere, fiind lideră într-un clasament al numărului de astfel de lovituri şi este pe locul 4 ca viteză medie a loviturilor de forehand, după Thiem, Wawrinka şi Nadal.
Asupra Simonei Halep a planat pe tot parcursul acestui turneu ameninţarea recidivei la glezna accidentată la Roma, însă românca a rezistat cu bine în cele 6 dispute, cu Jana Cepelova, Tatiana Maria, Daria Kasatkina, Suarez Navarro, Elina Svitolina şi Karolina Pliskova. „Glezna nu ştiu cum rezistă, simt durerea în timpul meciului, dar nu îmi pasă, nu mă gândesc la asta. Să fiu în finală este o fericire, sunt fericită, mândră, partea psihică m-a ajutat mult la acest turneu. Sunt bine, sunt bucuroasă şi doar vreau să rămân concentrată. Am refuzat să accept că nu pot juca şi m-am recuperat rapid datorită gândirii pozitive. Am vrut să joc aici indiferent ce s-ar fi întâmplat. Mă simt bine pe teren, simt că jocul meu a fost puternic pe parcursul turneului şi sper că în finală va fi mai puternic” a declarat Halep.
Halep este locul 4 WTA, Ostapenko este pe poziţia 47 WTA. Halep se află la a doua finală de Mare Şlem din carieră, Ostapenko, la prima. Halep are 25 de ani, Ostapenko a împlinit 20 de ani în ziua seminfinalei cu Bacsinszky. Finala de la RG 2017 este prima confruntare între cele două sportive, care au făcut pereche la dublu, anul trecut, la Wuhan (China), dar au abandonat la 1-3 contra cuplului Mattek-Safarova, după ce Ostapenko a trimis o minge direct în capul Simonei, provocându-i forfait-ul. O singură româncă s-a mai impus pe zgura de la Paris, managerul lui Halep, Virginia Ruzici, în 1978. Dacă va deveni campioană la Roland Garros, Simona Halep va deveni lider în clasamentul WTA şi ar fi prima tenismenă din România care ocupă cea mai înaltă poziţie în lume.