Chris Tanasescu vine la „Scriitori la Tradem”

0
550

Poet, performer, universitar și traducător, Chris Tanasescu (MARGENTO) este invitatul lui Nicolae Coande, vineri, 13 iunie, de la ora 18.30, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu” a municipiului Craiova. O apariție-spectacol pe care iubitorii de poezie nu au voie să o rateze, Chris Tanasescu este exuberantul și carismaticul explorator al poeziei în toată gama ei de exprimare totală.

MARGENTO este și numele trupei multimedia de performance poetry / action painting / jazz-rock cu care a câștigat un număr de premii naționale și internaționale, printre care Discul de Aur în România (2008), și a deschis prima ediție European Poetry Slam în Berlin, 2009. A conferențiat, performat și lansat cărți în România, SUA, Canada, Asia de Sud Est, Australia și Europa de Vest, lucrând de câțiva ani la proiectul computerizat „poemul graf” (the graph poem). De curând, a definitivat libretul pentru opera rock „Masca lumii” compusă de Bogdan Bradu, ce va avea premiera anul acesta la Opera Româna Craiova.

A publicat „La răsăritul temniței” (1994), „România cu amănuntul” (Ed. „Vinea”, 2008), „Hermaia” („Vinea”, 2009) – o carte-obiect, lucrată în dialog cu pictura lui Grigore Negrescu (Margento), „Cartea de la Curtea” („Vinea”, 2010). A câștigat Premiul Bibliotecii Internaționale de Poezie din Maryland (2001), Premiul Ronald Gasparic (1996) și titlul de Bursier Anna Akhmatova Foundation (2006-2007) pentru activitatea sa de poet și traducător. Între alte distincții: Fringiest Event Award la Buxton Fringe (Anglia, 2005), Mențiunea Presei la Adelaide Fringe (Australia, 2006), Discul de Aur (România, 2008), Bursa postdoctorală Fulbright (2010) la San Diego State University (California). În 2009 a ajuns în finala festivalului european de Slam poetry de la Berlin.

În cadrul întâlnirilor desfăşurate începând cu anul 2010 sub auspiciile literaturii de calitate au fost invitaţi, până în prezent, la „Scriitori la Tradem” peste 30 de scriitori români și străini, care au susţinut recitaluri poetice, lecturi de proză sau conferinţe despre activitatea lor literară. Așa au fost Gheorghe Grigurcu, Nichita Danilov, Radu Aldulescu, Ioan Es. Pop, Dan Sociu, Daniel Bănulescu, Adrian Cioroianu, Esa Ensio Hirvonen (Finlanda), Adrian Bodnaru, Ioan Moldovan ș.a.