Consiliul Judeţean Dolj a semnat un acord cu metropola Nantes pentru reinserţia a 20 de familii de romi

0
935

Ieri, s-a semnat la Craiova un acord de cooperare între Oficiul Francez pentru Imigraţie şi Integrare, Colectivitatea locală Nantes Metropole şi Consiliul Judeţean Dolj, care a fost contrasemnat de prefectul judeţului. Delegaţia franceză a fost condusă de ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, şi Gilles Retiere, preşedintele metropolei Nantes. Evenimentul reprezintă transpunerea la nivel local a Acordului-cadru, încheiat în septembrie 2012 între Oficiul Francez pentru Imigraţie şi Integrare, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Administraţiei şi Internelor din România privind demararea procesului de implementare a unui program experimental pentru reinserţia familiilor de cetăţeni români de etnie romă care revin voluntar din Franţa în localităţile de origine.

Acordul semnat ieri între autorităţile judeţene şi partea franceză prevede ca un număr de 20 de familii aflate în prezent în localitatea Nantes să fie sprijinite material de Oficiul Francez pentru Imigraţie şi Integrare pentru procesul de repatriere acolo unde au domiciliul în judeţul Dolj. Beneficiarii vor fi identificaţi de Oficiul Francez pentru Imigraţie şi Integrare (OFII), iar criteriile de selecţie vor privi situaţia de şedere ilegală în Franţa sau de sărăcie. „Proiectul a pornit de la o experienţă anterioară privind reintegrarea unor familii de etnie romă, printre care două familii din comunele Vârtop şi Urzicuţa. În urma vizitei de lucru din Franţa, la invitaţia primarului oraşului Nantes, am avut posibilitatea să constatăm că o parte din familiile de etnie romă s-a integrat în comunitatea franceză, respectă regulile şi legile statului Francez, au locuri de muncă, iar copiii merg la şcoală. Problema este cu cealaltă parte şi anume cei care sunt în situaţie de ilegalitate pe teritoriul Nantes şi trăiesc în sărăcie extremă. Comunitatea Nantes Metropole va asigura finanţarea unor programe de dezvoltare la nivel teritorial local, pe baza principiului cooperării descentralizate, prin acorduri cu comunităţile locale Sălcuţa şi Vârtop. La Sălcuţa va fi implementat un proiect de reabilitare a şcolii din satul Mârza, unde toţi copiii sunt de etnie romă, iar la Vârtop va fi implementat un proiect pentru construcţia de vestiare la stadion destinate echipei locale de fotbal”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Laurenţiu Ivanovici.

Va fi înfiinţat un Comitet de Pilotaj

Faza de implementare a proiectului începe cu înfiinţarea Comitetului de Pilotaj compus din reprezentanţi ai autorităţilor din judeţul Dolj, Ambasadei Franţei, OFII şi Colectivităţii locale Nantes Métropole, organism care se va reuni cel puţin o dată pe semestru pentru asigurarea monitorizării şi evaluării etapelor, acţiunilor şi activităţilor proiectului experimental. Pe tot parcursul proiectului, fiecare parte semnatară a acordului va avea responsabilităţile sale, astfel încât familiile identificate şi care vor fi beneficiarii direcţi ai proiectului să ajungă la rezultatul final, reinserţia socială şi economică în comunitatea de origine şi anume asigurarea unei locuinţe, un venit cel puţin pentru capul familiei, accesul la educaţie pentru copii, accesul la servicii medicale.

„Această relaţie dintre România şi Franţa poate fi îmbunătăţită”

Ajutoarele de reinserţie economică acordate de OFII vor fi destinate susţinerii unei activităţi economice aducătoare de venituri pentru persoanele aparţinând familiilor care alcătuiesc grupul-ţintă al proiectului şi se compun din: un ajutor pentru pregătirea proiectului economic, un program de instruire adaptat proiectului, un ajutor financiar pentru demararea unui proiect economic, un ajutor pentru punerea în aplicare şi monitorizarea proiectului timp de un an. Acordarea ajutoarelor de reinserţie se va face în urma realizării unei evaluări detaliate a situaţiei economico-sociale a fiecăreia dintre cele 20 de familii cuprinse în acord, cu menţiunea că cifra este una orientativă, fiind stabilită de OFII în baza studierii fluxurilor de revenire spre judeţ. „În privinţa acordului semnat astăzi (ieri – n.r.), este vorba de asigurarea mijloacelor necesare pentru reinserţia romilor prezenţi în Nantes. Este un subiect complicat pentru care nu există soluţii miraculoase, dar există o serie de măsuri care pot fi întreprinse şi asta facem noi acum. Relaţiile dintre România, Craiova şi Franţa sunt vechi. Toată lumea îşi aduce aminte de discursul susţinut de generalul Charles de Gaulle, în 1968. Mai putem aminti şi fabrica de maşini Oltcit, care a fost practic deschizător al industriei auto în zonă. Această relaţie dintre România şi Franţa poate fi îmbunătăţită. Puteţi conta pe mine pentru dezvoltarea acestor relaţii, atât în domeniul industrial, cât şi în cel agricol, pentru că ştim că sunt deja investitori francezi care au dezvoltat afaceri în acest domeniu, în zona dumneavoastră. Îmi exprim speranţa că investitorii străini vor fi un ajutor, pentru ca în exerciţiul financiar al U.E. 2014-2020 să puteţi dezvolta sistemul de irigaţii”, a declarat Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin.