Craiova: Tribunalul Dolj a revocat măsura controlului judiciar față de Darius Vâlcov

0
443

Darius Bogdan Vâlcov, consilier de stat în aparatul propriu de lucru al primului ministr, fost senator de Olt şi fost ministru al Finanţelor a scăpat, ieri, de controlul judiciar. Hotărârea a fost luată de judecătorii de la Tribunalul Dolj, în procesul mutat aici de la Tribunalul Olt, în care fostul ministru al Finanţelor este judecat pentru două infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă și poate fi contestată de perocurori la Curtea de Apel Craiova. Pe fond, procesul a fost amânat pentru 23 mai a.c.

Magistraţii de la Tribunalul Dolj au hotărât, ieri, să revoce măsura controlului judiciar faţă de fostul ministru al Finanţelor, Darius Bogdan Vâlcov, în procesul în care este judecat pentru două infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă: Revocă măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul VÎLCOV DARIUS BOGDAN prin Ordonanţa din 16.11.2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Direcţia Naţională Anticorupţie. Cu drept de contestatie in termen de 48 de ore la comunicare. Pronuntata în sedinta publică din 09.05.2018, ora 14.50. pe fondul cauzei, pentru repetarea procedurii de citarea martorilor lipsă Rotea Cătălin-Ştefan şi Roşoga Romeo Cristian şi emitere mandate de aducere, precum şi citarea martorului Rotea Cătălin-Ştefan şi la locul de muncă Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina în vederea audierii, se amână cauza la 23.05.2018.
Bogdan Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în acest dosar pe 26 noiembrie 2015, de procurorii DNA – Structura Centrală. În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în perioada noiembrie-decembrie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan, „în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui om de afaceri (denunţător în cauză), aproximativ 10% din sumele încasate de societatea acestuia de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranşe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, 2.146.270 lei”. Procurorii susţin că în aceeaşi manieră a procedat inculpatul şi în cazul unui alt contract încheiat de Primărie cu o altă societate comercială, privind reabilitarea Centrului istoric al oraşului Slatina, pentru care ar fi primit, prin intermediul unor persoane, suma totală de 450.000 lei. Mai mult decât atât, potrivit DNA, Vâlcov ar fi pretins 10% şi dintr-un alt contract semnat de S.C. Compania de Apă Olt S.A. cu o firmă, pentru „a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăţilor aferente contractului”, lucru cu care patronul societăţii a fost de acord. Suma de 1.700.000 lei (echivalentul unui procentaj de 10%), urma să-i fie remisă inculpatului după primirea de către societatea respectivă a unui „avans mai mare pentru lucrările efectuate”, acesta urmând să depună diligenţele necesare în acest sens. Suma totală primită de inculpat în urma săvârşirii celor trei infracţiuni de corupţie se ridică la 4.296.270 lei, spun reprezentanţii DNA. Într-un alt dosar, tot pentru infracţiuni de corupţie, Darius Vâlcov a fost condamnat, în luna februarie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 8 ani de închisoare cu executare, hotărârea nefiind definitivă. În plus, Vâlcov mai este judecat într-un alt dosar, tot pentru infracţiuni de corupţie, la Tribunalul Gorj.