„Viitorul Europei este al nostru” – dezbatere interactivă

0
89

ueomânia poate juca un rol mai important în cadrul Uniunii Europene şi îşi poate face vocea mai bine auzită la Bruxelles, în special în contextul pregătirii pentru deţinerea preşedinţiei Consiliului UE, implicându-se în procesul de reconstrucţie a Uniunii post-Brexit. Aceasta a fost principala concluzie a dezbaterii organizate cu prilejul Zilei Europei de PES activists România – structura europeană a Partidului Social Democrat, cu participarea comisarului european Corina Creţu şi a preşedintelui PSD Liviu Dragnea.

Peste 200 de activişti PES din toată ţara, persoane interesate de politica europeană, intelectuali de stânga, tineri şi militanţi pro-europeni au avut posibilitatea de a adresa întrebări celor doi invitaţi, pe parcursul unei dinamice dezbateri interactive moderate de Victor Negrescu, preşedintele-coordonator al PES activists România.

Europa cu mai multe viteze, aderarea la Schengen şi la zona euro, politica de coeziune, dezvoltarea sectorului IT, consecinţele alegerilor prezidenţiale din Franţa sau competenţele europene în domeniul sănătăţii au fost teme ale întrebărilor adresate de public. Printre preocupările exprimate de participanţi s-au numărat şi subiecte de maxim interes pentru viitor, precum perspectivele de aderare a Republicii Moldova sau propunerea de alegere directă a preşedintelui Comisiei Europene.

„Cred că avem nevoie în continuare de o Uniune Europeană mai puternică, mai solidară, mai integrată. Numai împreună, în cadrul unui proiect care să pună accent pe ceea ce ne uneşte, nu pe ceea ce ne desparte, cred că putem oferi răspunsuri potrivite la problemele cu care se confruntă cetăţenii europeni, în general, dar şi tinerii, în special”, a afirmat Corina Creţu, comisarul european pentru politică regională.

“E timpul să ne spunem mai apăsat interesele, să invocăm cu mai mult curaj principiile de egalitate între membrii Uniunii. Să ne debarasăm cu totul de complexul de nou membru pe care l-am avut multă vreme. Suntem de 10 ani în Uniune şi cred că merităm să vorbim pe aceeaşi voce şi cu acelaşi ton pe care le au şi celelalte state membre!”, a spus Liviu Dragnea, preşedintele Partidului Social Democrat.