Strada „Lipscani”, animată de zeci de tineri implicaţi în proiecte europene

0
336

Zeci de tineri implicaţi în proiecte cofinanţate de Uniunea Europeană prin Programul „Tineret în Acţiune”, subacţiunea 1.2 – Iniţiative ale tinerilor, au animat, ieri, strada „Lipscani”, în zona Bazarului Craiovei.

Au pictat, au executat coafuri extravagante şi make-up-uri sofisticate, au oferit „consultaţii medicale” gratuite, au confecţionat bijuterii şi au etalat frumuseţea covoarelor ţesute în război. De asemenea, i-au ademenit pe participanţi cu peşte şi alte bucate, promovând obiceiuri culinare pe care bătrânele din satele olteneşti de la marginea Dunării le mai păstrează încă vii în bucătărie. Nu în ultimul rând, le-au oferit trecătorilor o reîntoarcere în Craiova de altădată, prin intermediul unor fotografii vechi, luminate de felinare, atrăgând atenţia asupra spaţiilor degradate care aparţin centrului istoric al oraşului.

Toată această „joacă” a tinerilor a anunţat însă lucruri serioase: s-a finalizat proiectul „Să trezim Bazarul!” şi au fost lansate altele cinci – „Creator”, „RE-INVENTEAZĂ-te!”, „Ne ţesem viitorul”, „Ne schimbăm realitatea” şi „Ca peştele în Dunăre”. Manifestările organizate de şi pentru tineri au marcat, de asemenea, Ziua Europei (9 Mai) şi Zilele Tineretului (2-9 mai).

S.O.S. Bazarul Craiovei!

Mash-uri imprimate cu fotografii vechi ale Craiovei şi felinare din fier forjat au „îmbrăcat”, de ieri, vechiul Bazar, care leagă străzile „Lipscani” şi „Mihail Kogălniceanu”. Nu pentru a ascunde ruina zidurilor, ci pentru a încerca să aducă aminte de vremurile demult trecute, dar şi pentru a atrage atenţia asupra acestui spaţiu care se degradează pe zi ce trece.

Iniţiativa aparţine Asociaţiei „CAROUSEL PROJECT” şi a fost concretizată prin proiectul „Să trezim Bazarul!”, implementat în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie a.c., în parteneriat cu Primăria Craiova, Muzeul Olteniei, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj, Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala teritorială Oltenia, Uniunea Arhitecţilor din România – Filiala Craiova şi Asociaţia „Streets”.

„Am dorit prin acest proiect şi să atragem atenţia autorităţilor asupra acestui loc care nu este inclus în proiectul de reamenajare a centrului istoric, deşi face parte din centrul istoric. Poate, dacă ne unim forţele – autorităţi, noi, grupurile de tineret şi alte instituţii din Craiova – vom schimba şi vom arăta faţa adevărată a acestui Bazar, loc de întâlnire pentru meşterii şi negustorii sfârşitului de secol al XIX-lea şi începutului de secol al XX-lea”, a declarat Sorina Stăiculescu, vicepreşedinte al Asociaţiei „CAROUSEL PROJECT”.

A anunţat că Bazarul s-a trezit nu numai animaţia stradală, ci şi bătăile gongului, atrăgând atenţia trecătorilor. Nu mică fiind mirarea craiovenilor aflaţi pe „Lipscani” să redescopere acest spaţiu altfel, dorinţa exprimată fiind ca el să îşi schimbe înfăţişarea. Dacă nu, măcar să o păstreze pe aceasta, cu fotografii vechi ale Craiovei, luminate de felinarele din fier forjat…

Creatori de design vestimentar, hairstyling sau make-up

Proiectul „Creator” a debutat la 1 mai a.c. şi va fi implementat de Asociaţia „CAROUSEL PROJECT” în decurs de patru luni. Acesta presupune organizarea unor expoziţii  de sculptură, pictură, grafică, fotografie, dar şi a unor ateliere de creaţie în care tineri atraşi de design vestimentar, hairstyling sau make-up să îşi valorifice talentul în faţa publicului larg. Demonstraţii ale îndemânării şi creativităţii aceştia au făcut chiar ieri, în centrul Craiovei, câteva tinere alegându-se astfel cu inedite machiaje ori coafuri. Proiectul va fi finalizat cu un concurs intitulat „Original”, la care vor putea participa tinerii din Craiova care vor să-şi exprime artistic ideile şi trăirile. Parteneri în proiect sunt Asociaţia EUROPROTECTOR, Muzeul Olteniei, Asociaţia Fotografilor şi Cameramanilor din Oltenia.

Terapie prin artă la secţia de Oncopediatrie a Spitalului Judeţean

Proiectul „RE-INVENTEAZĂ-te!” a fost iniţiat de patru tineri din Craiova: Alexandra Stelea, Sebastian Viscol, Onuţ Anghelina şi Raluca Chirea. Deopotrivă inspiraţi şi copilăroşi, cei patru au căzut de acord că râsul şi jocul pot face minuni, mai ales în cazuri în care boala şi suferinţa retează orice umbră de speranţă. Nu le-a luat multă vreme să se hotărască asupra temei proiectului: terapia prin artă. Iar grupul-ţintă a fost ales pe loc: micuţii internaţi la secţia de Oncopediatrie din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.

Pe parcursul a şase luni, cei patru tineri vor organiza ateliere de creaţie la secţia de Pediatrie, la care vor participa atât micii pacienţi, cât şi personalul medical şi părinţii. Sub îndrumarea tinerilor, copiii vor picta halate, bonete, seringi şi medicamente, vor înşira mărgele din pilule colorate, îşi vor colora pereţii saloanelor şi mobilierul. Vor „re-inventa” spaţiul rece şi înfricoşător de spital, transformându-l într-unul familiar, vesel, în care să-şi regăsească, firesc, copilăria. Se speră ca, prin activităţile derulate în proiect – atelierele de creaţie, expoziţie –, copiii să îşi depăşească temerile şi să devină camarazi în joaca de-a arta cu personalul medical. În acelaşi timp, cei patru tineri din grupul de iniţiativă îşi vor pune în valoare talentul, creativitatea, spiritul de echipă, gândirea pozitivă şi dragostea pentru cei în nevoie.

Parteneri în acest proiect sunt Primăria Craiova, Spitalul de Urgenţă Craiova, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” şi Asociaţia „CAROUSEL PROJECT”.

Vor învăţa să ţeasă în război covoare olteneşti

Un inedit proiect lansat ieri a fost „Ne ţesem viitorul”, implementat de Grupul Informal „Tineri pentru Europa”, în perioada 1 iunie – 31 octombrie a.c. Cei patru tineri iniţiatori, membri ai grupului informal – Marian Valentin Nicolin, Doina Zevedeanu, Diana Maria Diaconu şi Manuel Dogaru – vor reînvia unul dintre meşteşugurile tradiţionale olteneşti: ţesutul la război. Pe parcursul a cinci luni, aceştia vor lua lecţii de la puţinii meşteri populari care ne-au mai rămas şi vor realiza patru covoare. Le vor scoate apoi la licitaţie, una cu dublu scop: caritabil, dar şi de a îndemna alţi tineri să-şi dezvolte spiritul antreprenorial.

„Pescuind” reţete culinare din satele olteneşti dunărene

Patru tineri craioveni – reuniţi în grupul „Călător prin Europa” – vor străbate Craiova şi cinci sate situate pe cursul Dunării, în regiunea Olteniei, în căutarea de reţete culinare pe bază de peşte, pe care bătrânele le mai păstrează încă vii în bucătărie. O vor face în cadrul proiectului „Ca peştele din Dunăre”, care se va derula până la sfârşitul lunii octombrie a acestui an, parteneri fiind Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Dolj, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” ş.a.

„Istoric, în fiecare epocă, comunitate şi pătură socială există caracteristici ale gustului culinar. La Dunăre, modul de pregătire a peştelui vorbeşte despre o societate şi despre evoluţia ei. Prin proiectul acesta urmărim să scoatem la iveală această rânduială pentru a le promova şi pentru a valorifica o lume. În regiunea de sud a ţării, nici un alt grup de tineri nu a întreprins un astfel de demers. De asemenea, nu există un reţetar care să cuprindă metode vechi de a găti peştele în zona satelor situate la marginea Dunării.

În acest context, ne propunem o incursiune prin bucătăriile sătenilor din Oltenia şi culegerea reţetelor de la cei mai bătrâni păstrători ai tainelor de preparare a peştelui. Ele vor spune o poveste a unor obiceiuri, credinţe şi pături sociale, semnificaţii încrustate în modurile de preparare, în bogăţia sau, din contră, sărăcia ingredientelor, în sensurile religioase ataşate hranei pe bază de peşte”, explică Adelina Bogdan, lider al grupului.

Faţadele clădirilor posomorâte ale oraşului, schimbate

Graţie proiectul „Ne schimbăm realitatea”, faţadele sumbre ale mai multor clădiri din Craiova vor fi schimbate până în această toamnă. Vor contribui la asta membrii grupului „Kaleidoscop”, care, ajutaţi de tineri aflaţi sub „tutela” Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, vor participa la câteva ateliere de fotografie. „După câteva sesiuni de teorie şi practică, desfăşurate pe parcursul a două luni, vor selecta cele mai bune imagini pe care le vor transforma apoi în mash-uri. Tot ei vor identifica acele clădiri dărăpănate din oraş pe care, la început de toamnă, vor fi instalate imaginile”, a precizat liderul grupului, Alina Lungu. Îi vor susţine în atingerea obiectivului Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Dolj şi Primăria Craiova.