Slujiri arhiereşti la Mănăstirea Lainici

0
390

Mănăstirea Lainici din judeţul Gorj îşi sărbătoreşte hramul astăzi, de Izvorul Tămăduirii. Cu acest prilej, slujba Sfintei Liturghii va fi săvârşită de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Momentele liturgice au început aseară, printr-o procesiune cu moaştele Sfântului Irodion, care sunt adăpostite în acest sfânt locaş monahal, urmată de slujba Vecerniei şi a Privegherii. 

„Întregul monahism ortodox este pus sub oblăduirea Maicii Domnului, Ocrotitoarea, care întinde sfântul ei acoperământ peste toţi călugării şi credincioşii ce se dedică ei cu toată evlavia şi credinţa. Maica Domnului îi sprijină pe călugări şi familia creştină pentru că ea, fiind mamă a tuturor, este pe de o parte mamă a noastră, a celor care vieţuim în mănăstire, dar este şi mamă a noastră, a celor care vieţuim în lume. Oricine se naşte din apă şi din Duh şi se botează în numele Preasfintei Treimi devine deodată şi copil al Maicii Domnului, pentru că Preasfânta Fecioară este aceea care naşte permanent, fiind imaginea Bisericii, care dă viaţă credincioşilor şi mijloceşte înaintea lui Dumnezeu, înaintea Fiului ei, pentru întreaga lume”, spune ÎPS Irineu.

De praznicul Izvorul Tămăduirii va fi cinstit şi Sfântul Irodion de la Lainici, a cărei zi de pomenire este 3 mai. „Sfântul Irodion a fost canonizat ca Sfânt Ocrotitor al poporului nostru şi în special al Olteniei, un Luceafăr care a strălucit în timpul Sfântului Ierarh Calinic, căruia i-a fost duhovnic nu numai lui, ci şi multor călugări, credincioşi de pe Valea Jiului şi din împrejurimile acestei sfinte mănăstiri. Sfântul este prăznuit în biserica noastră la data de 3 mai, dar, întrucât această sărbătoare a coincis anul acesta cu Vinerea Patimilor, am gândit să cinstim pe Sfântul o dată cu hramul sfintei biserici a mănăstirii Lainici”, a precizat Mitropolitul Olteniei.

Sfânta Mănăstire Lainici este unul dintre cele mai importante obiective religioase şi turistice din judeţul Gorj, aşezat la mijlocul mirificului defileu al Văii Jiului, la 25 km distanţă de Petroşani şi la 32 km de Târgu Jiu. Vechimea sa se pierde în negura vremii, necunoscându-se oficial şi istoric începuturile sale. După tradiţie, Sfântul Nicodim, marele ctitor de lăcaşuri sfinte din ţară, ar fi construit după Vişina şi un schit din lemn aici, la Lainici. Prigoana împărătesei imperiului Austro-Ungar Maria Tereza, care a distrus majoritatea mănăstirilor ortodoxe din Ardeal, la jumătatea secolului al XVIII-lea, se pare că ar fi ajuns până aici. Biserica ctitorită din secolele al XIV-lea – al XV-lea ar fi fost distrusă în acea perioadă. Cert este că din a doua jumătate a secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea încep să apară documente istorice ce fac referire la Mănăstirea Lainici.