Situaţie alarmantă în judeţul Dolj după ce Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova a epuizat stocul de vaccin împotriva rabiei. Ultimele doze au fost administrate chiar ieri unor pacienţi muşcaţi de câini. Mai grav este că antidotul împotriva rabiei nu se găseşte nici măcar în farmaciile cu circuit deschis, iar criza persistă de mai mult timp în întreaga ţară. Institutul Cantacuzino din Bucureşti şi depozitele de medicamente nu mai pot onora nici o comandă în momentul de faţă. În acelaşi timp, numărul persoanelor muşcate de câini a crescut îngrijorător.
Chiar dacă săptămâna trecută criza de vaccin antirabic părea rezolvată, ieri medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” au anunţat că nu pot mai pot asigura imunizarea persoanelor muşcate de câini. Dozele de vaccin pe care unitatea sanitară le primise în urmă cu câteva zile s-au terminat, iar furnizorii, deşi promiseseră că vor aproviziona spitalul, spun acum că nu mai pot asigura acest lucru. În ciuda faptului că reprezentanţii unităţii sanitare craiovene au lansat de urgenţă proceduri de licitaţie, în momentul de faţă spitalul a rămas fără vaccin antirabic.
«A fost o perioadă în care au căzut contractele pentru achiziţionarea de vaccinuri şi am avut fluxul de aprovizionare decuplat. De urgenţă, am lansat cât am putut de repede proceduri de licitaţie, am reuşit să facem aceste proceduri aşa cum trebuie şi am găsit furnizori. Ieri însă ne-au spus că le pare rău, dar nu pot să ne mai aprovizioneze. Toată ţara este în această situaţie. Ei trebuie să aducă vaccinurile de la Institutul „Pasteur” din Franţa şi nu le au în cantităţile necesare. Asta ar mai însemna două săptămâni», a explicat conf. dr. Iulian Diaconescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova.
Criză de vaccinuri în toată ţara
De vină este criza de vaccinuri care a cuprins întreaga ţară după ce Institutul „Cantacuzino” a rămas fără dozele de acest tip. Deşi administrarea vaccinului antirabic este obligatorie mai ales în cazul persoanelor care au fost muşcate de animale necunoscute, acesta lipseşte deocamdată. Şi nu este singurul pe care reprezentanţii unităţii sanitare îl nominalizează când vine vorba de probleme de aprovizionare. Ar mai fi şi cel împotriva tetanosului, însă medicii spun că urgenţa o reprezintă vaccinul antirabic. Medicii au căutat şi alte soluţii apelând la farmacii, de unde pacienţii să-şi achiziţioneze apoi vaccinul. Şi acest plan a rămas însă în aer, motivul invocat fiind acelaşi pentru spitale: dozele de vaccin nu se găsesc nicăieri în ţară.
„Ieri s-a terminat antirabicul şi în afară de acesta mai trebuie să achiziţionăm şi alte tipuri de vaccin şi seruri. Desigur, cele din urmă nu pun neapărat probleme. De exemplu, diagnosticăm un tetanos la 2-3 ani, cărbune la cinci ani. Sperăm totuşi ca să nu apară chiar acum. Pentru vaccinul împotriva rabiei, în schimb, în fiecare zi suntem solicitaţi de oameni care sunt muşcaţi de animale. Săptămâna trecută am avut un stoc de vaccinuri, am crezut că sunt suficiente, că vom relua aprovizionarea. Furnizorii ne-au anunţat că nu mai pot să aducă dozele de vaccin. Noi am vorbit şi cu o farmacie. Am primit promisiunea că se aprovizionează, astfel încât să putem măcar trimite pacienţii acolo. Fiind însă un blocaj naţional, nici farmaciile care sunt interesate nu pot să ajute deocamdată”, a mai spus managerul de la „Victor Babeş”.
Peste o sută de doljeni muşcaţi în fiecare lună de câini
Problema este cu atât mai gravă cu cât, în fiecare lună, peste o sută de doljeni ajung la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova după ce sunt muşcaţi de câinii maidanezi. Medicii spun că, odată diagnosticată, rabia este o boală extrem de gravă, mortală în anumite situaţii. Sunt însă destul de puţine cazurile diagnosticate în ultimii ani.
Săptămâna aceasta reprezentanţii spitalului au demarat o altă licitaţie. Problema este însă una de capacitate de aprovizionare. Furnizorii ar trebui să aducă într-un timp foarte scurt o cantitate foarte mare de vaccinuri.