FMI vorbeşte de reîntregirea salariilor bugetarilor anul viitor, Guvernul spune că până în decembrie

0
380
Jeffrey Franks

Recuperarea totală a salariilor bugetarilor va fi posibilă doar anul viitor, întrucât Guvernul a decis să plătească banii aferenţi CAS reţinut din pensii şi nu poate majora salariile cu mai mult de 8%, a declarat şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, ieri, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul celei de a doua misiuni de evaluare. „Am convenit să permitem o uşoară relaxare a ţintei de deficit cash, de la 1,9 la 2,2% din PIB. (…) Suma disponibilă nu va fi suficientă pentru a permite recuperarea totală imediată a salariilor, cât şi a contribuţiilor plătite de pensionari. Ceea ce rămâne până la recuperarea totală la salarii urmează să fie acordat anul următor. Nu e nici o contradicţie între ce am spus şi intenţia Guvernului. Dacă se măreşte salariul în decembrie, creşterea se va simţi în 2013”, a ţinut sî asigure Franks. Oficialul FMI crede că noua formulă este mai prudentă decât o recuperare completă a salariilor de la mijlocul acestui an: „Creşterea în doi paşi este o soluţie care măreşte deficitul mai puţin în 2012. Este un scenariu mai puţin riscant. În cazul în care condiţiile economice se înrăutăţesc înainte de a doua majorare, atunci se pot lua măsurile necesare de stabilizare”.

„Decizia am luat-o ieri, se va aplica pentru că este în conformitate cu negocierile pe care domnul Florin Georgescu le-a purtat cu FMI”, a declarant premierul Victor Ponta ieri, la Târgu Jiu, întrebat despre declaraţiile lui Jeffrey Franks privind creşterea salariilor bugetarilor. Cât priveşte data la care va fi acordată ce-a de-a doua tranşă de majorare, premierul a răspuns: „1 decembrie”. În schimb, Guvernul a susţinut, tot ieri, într-un comunicat, că a doua etapă de majorare va fi aplicată cel târziu „până în decembrie”.

Revenind la negociatorul-şef al FMI, acesta a avertizat ieri în legătură cu continuarea derapajului „privind calendarul privatizărilor, mai ales că mai multe procese au eşuat din raţiuni ce ar fi putut fi prevenite (…)”. Drept urmare, FMI a decis să se concentreze pe privatizarea a şase companii – Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz şi ofertele publice la Tarom şi CFR Marfă, a declarat Jeffrey Franks. Alte nemulţumiri ale FMI ţin de introducerea managementului privat la companiile de stat şi de creşterea arieratelor: „(…) Îmi pare rău s-o spun, dar nu s-au făcut progrese corespunzătoare privind introducerea unui management privat în companiile de stat. Am auzit chiar că s-a încercat manipularea procesului prin implicarea unor persoane angajate politic. (…) Arieratele au început din nou să crească. Este o consecinţă a presiunilor electorale legate de cheltuielile de capital. Este şi o manifestare a excesului de cerere din sistemul sanitar, care depăşeşte nivelul resurselor bugetare disponibile”.

Reducerea TVA pentru anumite sectoare sau produse nu are efecte benefice pentru consumatori, întrucât duce adeseori la evaziune, iar FMI nu încurajează, ca principiu, cotele diferenţiate de TVA. „Nu recomandăm reduceri ale TVA pe anumite sectoare sau produse”, a spus Franks.

„Băieţii deştepţi” care au contracte preferenţiale cu Hidroelectrica ar putea fi obligaţi să plătească amenzi şi să ramburseze toate sumele de care au beneficiat dacă ancheta Comisiei Europene stabileşte că aceste contracte au reprezentat ajutoare de stat, a declarat şeful misiunii FMI. Acesta a sfătuit firmele care refuză renegocierea contractelor cu Hidroelectrica să accepte noile propuneri făcute de autorităţi, deoarece este în interesul lor, pentru că altfel riscă să aibă pierderi mai mari dacă ancheta CE va stabili că a fost ajutor de stat. Franks nu a vrut să spună care ar fi firmele care refuză renegocierea, însă, potrivit unor surse apropiate negocierilor, singura companie care „nu a fost deshisă la o negociere corectă” este Alro. CE doreşte să stabilească dacă Hidroelectrica a subvenţionat în mod indirect clienţii vânzând acestora energie electrică la preţuri sub nivelul pieţei sau achiziţionând de la aceştia la preţuri peste nivelul pieţei.