Consolidarea Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei – un proiect de succes

0
405

Clădire-emblemă a Craiovei, Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Oltenie, a trecut, vreme de 20 de luni, printr-o serie de lucrări de consolidare şi restaurare, executate în cadrul unui proiect european în valoare de peste 26 de milioane de lei. La fosta Şcoală de Fete “Madona Dudu” a avut loc o restaurare totală, de profunzime, care a aliniat clădirea la standarde moderne în muzeologie şi a integrat-o în circuitul turismului cultural local şi regional prin valorificarea potenţialului de care dispune. Având în vedere faptul că turismul cultural reprezintă unul din domeniile importante ale turismului, situându-se atât înaintea pieţelor tradiţionale, cât şi al altor nişe turistice, cum ar fi artele, iniţiativa Consiliului Judeţean Dolj, prin proiectul de conservare a moştenirii culturale, de păstrare a stilului arhitectonic al clădirii care găzduieşte Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova şi de promovare a potenţialului turistic cultural local şi regional pe plan naţional şi internaţional contribuie la creşterea importanţei turismului şi culturii, la extinderea sezonului turistic şi la creşterea numărului de turişti. 

“Am reuşit să redăm Craiovei o clădire extraordinară”

Clădire emblematică a municipiului Craiova, Muzeul Olteniei – Secţia de Istorie-Arhologie se află între primele cinci muzee ale României, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, care a mai afirmat că lucrările de reabilitare, care au durat 20 de luni, au salvat de la dispariţie o clădire de patrimoniu naţional grav afectată după cutremurul din 1977. «Astăzi, este cu adevărat o zi istorică, pentru că ne vom raporta la această zi mulţi ani de-acum înainte. Deşi toată lumea ştie despre Muzeul Olteniei, azi putem spune că avem de-a face cu o clădire nouă. Intervenţiile care s-au făcut în această clădire, sălile care s-au câştigat prin reamenajarea incintelor care existau, detaliile şi finisajul la care s-a ajuns, implicarea absolută a unei echipe extraordinare face ca astăzi să fie redat circuitului cultural un muzeu care, cu siguranţă, este în primele cinci din România. Această clădire a suferit enorm la cutremur şi ar fi trebuit să fie dărâmată. Ea a rămas în picioare, în unele locuri susţinută de tencuială, iar în momentul în care s-au început lucrările de reabilitare ale clădirii s-a descoperit că nu avea fundaţie. Sunt foarte mândru că după 20 de luni de lucru am reuşit să redăm Craiovei o clădire extraordinară, o emblemă a municipiului nostru. Practic, am salvat de la dispariţie un monument arhitectonic, respectiv fosta Şcoală de Fete „Madona Dudu”. Modul în care s-a finalizat acest edificiu este peste aşteptările mele şi pot spune că este peste multe dintre cele pe care le vedeţi în afara ţării. Făcând parte dintr-un complex muzeal împreună cu cel mai vechi edificiu civil din România, respectiv Casa Băniei, această clădire realizată pe fonduri europene, alături de cealaltă investiţie pe care o avem la Muzeul de Artă, ne fac pe noi, craiovenii, să fim mândri că deţinem clădiri aşa cum au oraşele cu tradiţie ale Europei», a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

“Suntem judeţul cu cea mai mare investiţie în cultură”

Eforturile muncitorilor care au lucrat la restaurarea Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Oltenie s-au dublat în momentul în care s-a descoperit profunzimea degradării construcţiei. În unele încăperi exista pericol de prăbuşire, pentru că reparaţia de după cutremur a fost una de suprafaţă. Aceştia au trebuit să se lupte cu crăpături masive apărute în pereţi, o fundaţie denivelată şi instabilă, dar şi cu o pivniţă ce nu putea fi utilizată din cauza umidităţii ridicate. Curtea interioară a fost închisă, iar un pasaj la înălţime leagă acum clădirea veche a muzeului, de cea nouă. Ambele amplasamente vor fi exploatate ca spaţii de expunere inedite. Managerul Muzeului Olteniei, Mihai Fifor, a precizat că lucrările de consolidare şi restaurare a obiectivului cultural au reprezentat o adevărată provocare, “o bătălie cu timpul”, pentru că în orice moment ar fi existat pericolul de prăbuşire a clădirii. «Muzeul Olteniei, aşa cum îl vedem noi astăzi, este povestea unui proiect de succes. Povestea începe în anul 2005, atunci când plafonul uneia dintre sălile de expoziţie se prăbuşea. Ne-am speriat foarte tare şi am venit la domnul preşedinte Ion Prioteasa căruia i-am spus: „Domnule preşedinte, muzeul acesta cade!”. A venit comisia de cultură, am făcut un tur de muzeu şi au plecat lămuriţi. A urmat în 2006 o expertiză tehnic, în 2007-2008 studiul de fezabilitate, proiect tehnic, detalii de execuţie, depunerea proiectului la Direcţia de Afaceri Europene a Consiliului Judeţean, iar apoi semnarea contractului de finanţare. A fost o bătălie cu timpul, pentru că fiecare zi care trecea era o zi de coşmar: o mişcare mai puternică şi clădirea era la pământ. Asta ne spunea expertiza tehnică realizată în 2006. Orice om ar fi închis muzeul şi ar fi trimis oamenii acasă, până în momentul reabilitării. Nici un alt preşedinte de consiliu judeţean din această ţară nu ar fi purces la o astfel de investiţie. Luaţi ţara la pas şi o să vă convingeţi de acest lucru. Suntem judeţul cu cea mai mare investiţie în cultură», a declarat directorul Muzeului Olteniei, Mihai Fifor.

Cristinel Iovan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj: “Sunt impresionat de această lucrare, dar nu surprins, pentru că ştiu cât de mult s-a muncit. Într-un timp foarte scurt a trebuit să găsim răspuns la diferite întrebări cu care constructorii au venit. Judeţul Dolj a demonstrat că a înţeles lecţia fondurilor europene şi a reuşit să atragă peste 300 de milioane de euro bani europeni, pe diferite programe. Acesta este doar un început, un semnal prin care arătăm că ştim să gestionăm fondurile europene, că nu există probleme şi până la urmă de ce să nu se facă nişte lucruri bune acolo unde există o garanţie că banii europeni sunt cheltuiţi aşa cum trebuie. Şi trebuie să spunem că o investiţie atrage o altă investiţie”.

 

La Muzeul Olteniei se găsesc peste 230.000 de piese, dintre care 718 sunt clasate în categoria Tezaur, iar în categoria Fond – 268 de piese. Pe baza unui patrimoniu cultural divers şi valoros, muzeul reconstituie într-o viziune modernă destinul istoric al Olteniei, contribuţia acestei provincii la renaşterea naţională şi la făurirea României Mari.

 

În Muzeul Olteniei se găsesc numeroase documente, piese de mobilier, obiecte decorative, tablouri, arme, costume, care au fost lăsate prin testament, donaţii, achiziţii şi obiecte personale care au aparţinut unor mari personalităţi, precum Iancu Jianu, Costache Romanescu, Mihail Kogălniceanu, Teodor Aman, Traian Demetrescu, Alexandru Macedonski, Nicolae Romanescu sau Nicolae Titulescu.

 

Marilena Bogheanu, director ADR Sud Vest Oltenia: “Sunt mândră de acest proiect, care este primul finalizat şi recepţionat în cadrul Programului Operaţional Regional în domeniul 5.1 – Reabilitarea Monumentelor Istorice şi a Clădirilor de Patrimoniu. Felicit Consiliul Judeţean Dolj, pentru că este instituţia-campioană a Programului Operaţional regional, iar cifrele şi faptele atestă acest lucru”.