Poziția UNICEF cu privire la alăptare. Bebelușii și coronavirusul.

0
3608

Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) din România anunță că femeile diagnosticate cu virusul COVID-19 pot în continuare să alăpteze, foarte importantă fiind respectarea normelor de igienă. Astfel, o femeie „ar trebui ajutată să realizeze contactul piele pe piele cu bebelușul ei nou-născut, să îl alăpteze în siguranță și să stea în aceeași încăpere cu el. Când copilul ajunge la vârsta de șase luni, alimentația diversificată și complementară adecvată ar trebui să fie disponibilă, cu respectarea prevederilor menționate legate de igienă”, potrivit dcmedical.ro.

„În contextul COVID-19, nu există nicio dovadă că boala poate fi transmisă prin laptele matern. Prin urmare, femeilor diagnosticate cu COVID-19 li se recomandă să continue alăptarea timpurie exclusivă de la naștere până la șase luni și, apoi, continuarea alăptării până la cel puțin doi ani, cu luarea de măsuri de precauție. Printre acestea se numără inclusiv practicarea igienei respiratorii în timpul alăptării prin purtarea unei măști care să acopere gura și nasul, spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de minimum 20 de secunde înainte și după contactul cu copilul și curățarea periodică și dezinfectarea suprafețelor pe care le-au atins”, se arată într-un comunicat emis de instituție, conform aceleiași surse.

Substituenții de lapte matern, donațiile de biberoane și tetine, suzete sau donațiile de substituenți de lapte matern nu sunt admise în nicio zonă a unităților în care sunt furnizate serviciile de maternitate sau de către personalul medical.