Pe lângă Centrul de Excelență destinat pregătirii elevilor la disciplinele „exacte” – matematică, fizică, biologie, chimie şi informatică – Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj are în vedere şi dezvoltarea unei asemenea entităţi şi în ceea ce priveşte învăţământul tehnic şi profesional. Iniţiativa este realizabilă, cu atât mai mult cu cât, în acest an, Doljul a iniţiat competiţia „Titlul de excelenţă”, o provocare pentru toate instituţiile cu profil profesional şi tehnic.
Despre rezultatele obţinute de elevii doljeni, la Olimpiadele şcolare, la diverse discipline, fie ele teoretice sau din domeniul ştiinţelor „exacte”, nu mai are rost să vorbim, fiind cele care ne-au adus pe primele locuri în ţară, şi cu reprezentanţă internaţională. Acum, învăţământul doljean îşi doreşte mai mult, prin revitalizarea învăţământului tehnic şi profesional. Este nevoie, aici, de implicarea tuturor factorilor responsabili: şcoală, familie, agenţi economici. În Dolj, începând cu anul şcolar 2017 – 2018, au fost înfiinţate primele clase de învăţământ dual, în patru unităţi de învăţământ, pe diverse specializări. În acest moment, sunt patru instituţii şcolare care au această formă de învăţământ, partenerii economici fiind direct implicaţi.
Competiţia „Titlul de excelenţă”
Este vorba despre Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Liceul Tehnologic Auto, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto şi Colegiul „Ştefan Odobleja”, iar la Colegiul Tehnic Energetic existând o clasă şi fiind depuse eforturi pentru obţinerea autorizării de multiplicare. „Sunt şi alte unităţi şcolare care vor avea învăţământ dual, dar care, în aceste zile, fac demersuri pentru autorizarea specializărilor cerute de agenţii economici. Elevii care vor opta pentru această formă de învăţământ vor beneficia de o bursă şi de mai multe ore de practică la partenerii economici ai şcolilor unde studiază. Ne propunem să înfiinţăm un Centru de Excelenţă, în acest domeniu, şi la noi, fiind în legătură permanentă cu Centrul Naţional de Formare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, care ne oferă întreg sprijinul, şi am fi singurii din ţară. În acest sens, Doljul, alături de judeţele Alba şi Dâmboviţa, a iniţiat şi competiţia „Titlul de excelenţă”, prin care, în urma distincţiilor acordate, unităţile şcolare primesc un semn de recunoaştere, din partea autorităţilor locale şi mediului economic, a bunelor practici în dezvoltarea învăţământului tehnic şi profesional”, a precizat prof. Monica Leontina Sună, inspector general al învăţământului doljean.