Ieri, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ (USII) – Dolj, parte a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), afiliată la „Internaţionala Educaţiei”, a susţinut o conferinţă de presă, prilejuită de aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea organizaţiei. Pe lângă bilanţul prezentat, Constantin Rada a răspuns şi întrebărilor mass-media, menţionând atât cele mai dificile momente, cât şi raporturile cu conducerea ISJ Dolj, de-a lungul acestor ani.
Pe 16 martie 1990, se constituia, la Craiova, USII Dolj, care, o săptămână mai târziu, obţinea şi personalitate juridică. Președinte, atunci, ca și acum, a fost ales prof. Constantin Rada, dar” este ultimul meu mandat. Avem foarte multe realizări de-a lungul anilor. Ne-am axat pe binele oamenilor nosştri şi ne-am pus în slujba lor. Au fost începuturi dificile. În 1990, erau, la nivel naţional, peste 3.000 de suplinitori, cărora le-am facilitat, conform legislaţiei, titularizarea. Am realizat multe de-a lungul acestei perioade, am intrat în conflicte cu guvernările, am scos lumea în stradă, am organizat greve, dar tot ne-am obţinut drepturile. Am ajutat, din contribuţiile cadrelor didactice, sinistraţii de la inundaţiile din anii 2005-2006. ”
În 2000 şi 2005, cele mai dificile momente
Întrebat care a fost cel mai dificil moment, Constantin Rada a răspuns: „A fost foarte greu în 2000, când, timp de mai bine de cinci săptămâni, am protestat în Capitală. Nimeni, în tot acest timp, nu ne-a băgat în seamă. Într-un final, am fost chemaţi la discuţii şi am obţinut creşterea salariilor cu 112%. De asemenea, în 2005, după o grevă de trei săptămâni, ne-au fost alocaţi bani – 1,2 miliarde de lei – pentru infrastructură. ”
Colaborare, în general, bună cu ISJ Dolj
Referitor la relaţia cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, recte conducerea acestuia de-a lungul anilor, Constantin Rada a punctat: „În general, am avut relaţii bune, dar cele mai dificile au fost cu inspectorul general Aurel Săseanu, însă, până l urmă, am găsit un numitor comun. Cele mai bune căi de rezolvare le-am găsit împreună cu foştii inspetori generali Constantin şi Diana Buşoi”.
Bani pentru specializări
Constantin Rada a mai spus că, de-a lungul celor 25 de ani, s-au dezvoltat programe de dezvoltare profesională a cadrelor didactice – pe POSDRU (1,5 milioane de euro, fiind specializate 120 de cadre didactice din Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia – 40 din Dolj ) – şi printr-un parteneriat cu Guvernul Norvegiei (600.000 de euro destinat calificării cadrelor didactice în securitate şi sănătate în muncă, 60 de profesori fiind doljeni). De asemenea, sindicaliştii speră ca, până la sfârşitl acestui an, toate cadrele didactce să-i încaseze banii restanţi, aşa cum spune legislaţia.