Constructorii din Craiova nu prea vor să lucreze la cartierul chinezesc

0
64

Firmele din Craiova nu se înghesuie să lucreze cu chinezii la cartierul de locuinţe de pe „Caracal”. Primarul Lia Olguţa Vasilescu crede că societăţile de construcţii de pe plan local sunt descurajate de preţul mic, de 400 de euro pe metru pătrat, la care trebuie să fie scoase la final toate cele 1.863 de apartamente. Din acest motiv, firmă din China va trebui să angajeze subcontractanţi din jurul Craiovei şi chiar din ţară.

Deşi s-a anunţat că o mare parte a cartierului de locuinţe, de fapt cea mai mare parte, va fi construită cu forţa de muncă din Craiova, chinezii urmând să-şi aleagă subsontractori locali, se pare că lucrurile nu stau chiar aşa. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a recunoscut, ieri, că firmele locale nu se prea înghesuie să semneze contracte cu chinezii, până acum arătându-se interesate doar două firme din Craiova. „Din păcate, din câte am înţeles de la chinezi, nu sunt foarte multe firme craiovene. Este vorba de doar două firme care au fost interesate. Este adevărat că preţul de realizare a construcţiilor este foarte mic şi atunci mulţi dintre ei probabil nu au fost interesaţi. Se va construi şi cu alte firme din alte localităţi din jurul Craiovei, dar până la urmă pe noi ne interesează că acest cartier să fie realizat cu forţă de muncă din România”, a declarat primarul Craiovei, care a reînnoit promisiunea că lucrările, cel puţin, se vor face cu materiale de construcţie de pe piaţa craioveană.

Contractele de cumpărare se semnează cu firmă din China

Ca să fie convinși de calitatea apartamentelor, primarul Olguţa Vasilescu a menţionat că a discutat cu constructorii să le ofere viitorilor proprietari posibilitatea de a vedea mai întâi cum arată blocurile făcute de aceştia. „Am discutat deja cu firmă din China ca să nu se vândă nici o locuinţă, să nu perceapă nici un fel de avans până în momentul în care blocurile nu au ajuns la parter plus un etaj, ca oamenii să vadă din ce materiale de construcţie sunt realizate şi astfel să aibă toată încrederea”.
În ceea ce privește modalitatea de contractare a acestor apartamente, primarul a explicat că proprietarii vor plăti un avans de 3.000 de euro și vor încheia contractele cu firmă din China, primăria nefiind implicată în această tranzacție. „Nu se semnează nimic cu Primăria Craiova. Primăria doar şi-a asumat ca să strângă dosarele, ca să lucreze aceste dosare împreună cu cei care îşi doresc o locuinţă. În sensul că noi vom trimite toată documentaţia, astfel că dacă lipseşte un act ne dăm noi seama, nu trebuie să lăsăm firma respectivă. Se va înmâna apoi suma de dosare către firmă din China care va primi aceşti bani direct de la beneficiari. Practic, în contul Primăriei Craiova nu va intra nici un fel de bani ca să le dăm mai departe chinezilor. Totul se va desfăşura între cele două entităţi”, a precizat primarul Craiovei.

Cartierul va avea toate facilitățile posibile

Până în acest moment, Primăria Craiova a strâns 1.000 de solicitări din partea craiovenilor, dar autorităţile se aşteaptă ca toată lista de 1.863 de locuinţe să fie completată până în luna iunie. Cartierul de locuințe de pe strada „Caracal” va avea, potrivit autorităților, toate facilităţile posibile. În incinta complexului vor fi exista spaţii comerciale care vor fi amenajate la parterul blocurilor (în total vor fi 23 de blocuri cu 11 etaje) şi care vor fi scoase la vânzare. În cartier se vor mai găsi o grădiniţă, parcări şi o piscină care va fi realizată tot de firmă din China. Potrivit primarului, fiecare apartament va primit o cartelă de acces acolo.