Iniţiativă PDL: Femeile, obligate la consiliere dacă vor să facă avort

0
393

PDL a pus gând rău numărului mare de avorturi la care recurg româncele de la revoluţie încoace şi vrea să reducă numărul acestora şi, implicit, să combată criza demografică cu care se confruntă România. 51 de senatori şi deputaţi, în mare măsură aparţinând PDL, sunt susţinătorii unui proiect de lege menit să introducă obligativitatea consilierii pentru femeile care vor să facă o întrerupere de sarcină. Pe lista celor care au semnat pentru susţinerea legii se numără Elena Udrea, Raluca Turcan,  Cristian Boureanu sau Ioan Nelu Botiş, iar iniţiatorii sunt Sulfina Barbu şi Marius Dugulescu.

Practic legea instituie înfiinţarea, funcţionarea şi organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină. Acestea sunt înfiinţate cu scopul de a informa, într-un cadru organizat, confidenţial şi sigur, femeile însărcinate cu privire la riscurile avortului, la drepturile şi avantajele pe care le au conform legii, astfel încăt decizia pe care o iau privind sarcina să fie în deplină cunoştinţă de cauză, se arată în proiectul de lege. În cadrul şedinţelor de consiliere, femeii i se vor prezenta şi fotografii sau filme despre ceea ce presupune întreruperea de sarcină şi se va uita la ecografia embrionului pe care îl poartă în pântece. De asemenea, ea va fi informată despre impactul emoţional pe care întreruperea de sarcină îl are asupra psihicului, dar şi despre riscurile medicale pe care avortul le presupune, pe termen scurt şi lung, printre care se numără leziuni ale colului uterin, perforarea uterului, lezarea intestinelor sau a altor organe abdominale, infecţii, hemoragii, risc crescut de viitoare sarcini extrauterine şi chiar infertilitate. Odată cu cabinetele pentru criza de sarcină apare consilierul pentru criza de sarcină – medic, psiholog sau asistent social – adică acea persoană care va elibera certificatul de consiliere, care va fi dovada că femeia a avut parte de consiliere şi perioada de gândire de 5 zile  (timp în care gravida va reflecta la cele discutate în timpul şedinţei de consiliere şi asupra a ceea ce va face cu sarcina).

„Decizia de a păstra sau nu sarcina aparţine exclusiv femeii”, subliniază proiectul de lege. „Medicul ginecolog din cadrul secţiei de ginecologie sau medicul care depistează sarcina este obligat să informeze femeia care doreşte să facă un avort despre obligativitatea parcurgerii procedurii de consiliere pentru criza de sarcină şi a unei perioade de gândire de 5 zile. Medicul este obligat să informeze femeie care doreşte să facă un avort că nu poate efectua avortul fără dovada unui certificat de consiliere emis de cabinetul de consiliere pentru criza de sarcină, către care îi eliberează o trimitere”, adaugă documentul.

Proiectul de lege a fost înregistrat pe 13 martie la Camera Deputaţilor şi, şapte zile mai târziu, la Senat, acolo unde se şi află în prezent. Camera Deputaţilor e, însă, for decizional.