Întrevederea prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă cu Janez Lenarčič, comisar european pentru gestionarea crizelor

0
315

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă l-a primit astăzi, la Palatul Victoria, pe Janez Lenarčič, comisar european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor.

Vizita are loc în contextul operaționalizării Hub-ului umanitar găzduit de România la Suceava, cu sprijinul Comisiei Europene. Activarea acestui centru logistic de stocare și distribuție a asistenței umanitare reflectă angajamentul ferm al Guvernului pentru gestionarea operativă si coerentă a fluxului de refugiați care intră și rămân pe teritoriul României.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă s-a referit la impactul umanitar sever al agresiunii militare nejustificate, ilegale și neprovocate a Rusiei asupra Ucrainei. A accentuat necesitatea strategică a menținerii solidarității și unității UE și NATO în contextul crizei generate.

De asemenea, a evidențiat acțiunile cuprinzătoare întreprinse încă de la începutul crizei de Guvernul României, alături de partenerii instituționali, non-guvernamentali și actori din mediul privat, în asistarea promptă a refugiaților din Ucraina la intrarea pe teritoriul României, inclusiv a celor care nu solicită protecție internațională.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat eforturile susținute depuse de autoritățile române și a subliniat că Guvernul României contează pe sprijinul Comisiei Europene, al statelor membre și al altor parteneri pentru a răspunde cât mai eficient nevoilor refugiaților.

Șeful Guvernului a evidențiat necesitatea continuării sprijinului activ al Comisiei Europene, dar și al partenerilor europeni, pentru Republica Moldova, prin alocarea de resurse suplimentare esențiale gestionării fluxului intens al refugiaților din Ucraina.