Prof.univ.dr Dan Gheonea, Rectorul UMF Craiova : “Avem boli inflamatorii din ce în ce mai multe şi cu forme din ce în ce mai severe”

1
13037

           Conferinţa de lansare a Centrului Dedicat Pacienţilor cu Boli Inflamatorii Intestinale, care va activa în cadrul Centrului de Cercetare în Gastroenterologie şi Hepatologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, a avut loc astăzi, în Aula Magna a UMF din Craiova. Evenimentul a avut ca invitaţi de marcă personalităţi ale gastroenterologiei din România, echipa multidisciplinară a centrului, reprezentanţii asociaţsiilor de pacienți și autoritățile locale. Conferinţa a fost urmată de o sesiune ştiinţifică care s-a desfăşurat într-un format hybrid. Moderatorii acestei manifestări au fost : prof.univ.dr Dan Gheonea, coordonatorul IBD, Rectorul UMF Craiova şi prof.univ.dr Tudorel Ciurea, directorul Centrului de Cercetare în Gastroenterologie şi Hepatologie.  

        

Prof.univ.dr Tudor Ciurea a făcut o prezentare cronologică a Centrului de Cercetare în Gastroenterologie şi Hepatologie, marcând momentele importante din istoria acestui Centru. “2003 este anul în care s-a desfăşurat pentru prima dată la Craiova, Congresul Naţional de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă, la care au fost prezenţi cei mai de seamă medici din acest domeniu. Cu această ocazie s-a prezentat şi colectivul Centrului de Cercetare în Gastroenterologie şi Hepatologie Craiova. Acest congres s-a bucurat de aprecierea tuturor. 2005 – în urma evaluării de către reprezentanţii UMF Carlo Davila şi UMF Iulia Haţieganu  este acreditat Centrului de Cercetare în Gastroenterologie şi Hepatologie Craiova, organizat cu 4 compartimente şi fiecare cu mai multe laboratoare. În cadrul acestui Centru s-a realizat activitate de cercetare şi s-a reuşit câştigarea mai multor granturi şi contracte de cercetare…”, a subliniat directorul Centrului de Cercetare în Gastroenterologie şi Hepatologie.

Acum 20-30 de ani eram feriţi de boli inflamatorii intestinale

Prof.univ.dr Dan Gheonea, rectorul UMF Craiova a făcut prezentarea Centrului Dedicat Pacienţilor cu Boli Inflamatorii Intestinale. “Deşi suntem în secolul XXI, deşi avem atâta cercetare în spate, nu avem încă răspunsuri complete de ce apar aceste boli inflamatorii destinate. În plus, destinaţia şi prevalenţa este în continuă creştere în lume, dar şi în estul Europei şi în România. Acum 20-30 de ani eram feriţi de boli inflamatorii intestinale, ca număr, ca gravitate, nu mai suntem în aceea fază, ca urmare a dezvoltării, urbanizării, trecerii la alimentaţia de tip occidental, avem boli inflamatorii din ce în ce mai multe şi cu forme din ce în ce mai severe. 20% dintre pacienţi aşteaptă cel puţin cinci ani până la diagnostic,  treimi din ei necesită îngrijiri înainte de diagnostic şi peste jumătate spun că nu sunt ascultaţi, că nu au putut să-i spunp medicului mare lucru la consultaţie. În 2014, specialiştii în Gastroenterologie şi-au pus problema existenţei acestor Centre. Ce ar trebui să îndeplinească aceste Centre ca să existe ? Ne-am orientat către calitatea vieţii acestor pacienţi. Şi studiile noastre sunt şi premiate şi publicate în ultimii ani….”, a explicat prof.univ.dr Dan Gheonea, coordonatorul IBD.

Au mai luat cuvântul prof.univ.dr Mircea Diculescu, UMF Carol Davila Bucureşti, şef Clinică Gastroenterologie Institutul Clinic Fundeni; prof.univ.dr Daniela Dobru, preşedintele Clubului Român de Boală Crohn şi Colită; prof.univ.dr Lucian Negreanu – UMF Carol Davila Bucureşti ; Isabela Grosu – preşedinte ASPIIR  şi alţi specialişti în domeniu.

«Investim în sănătate!»

Preşedintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, a participat alături de vicepreședintele Mihai Neaţu, la conferința ocazionată de lansarea Centrului Dedicat Pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale, structură creată în cadrul Centrului de Cercetare în Gastroenterologie și Hepatologie al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova.În acest context, Cosmin Vasile, președintele CJ Dolj, a vorbit despre implicarea instituției în modernizarea și dezvoltarea sectorului sanitar, precum și despre viitoarele inițiative pregătite în acest domeniu. „Prezența noastră, a Consiliului Județean Dolj, alături de mediul universitar din Craiova constituie o politică pe care am urmărit-o în mod consecvent în ultimii ani. De altfel, colaborarea între autorități și învățământul superior reprezintă un model de bună practică în toată Europa. Ne dorim ca și pe viitor să ne sprijinim reciproc în demersuri care urmăresc binele comunității. «Investim în sănătate!» nu a rămas un simplu slogan pentru Consiliul Județean. În anii care au trecut, o parte semnificativă din bugetul pe care l-am avut la dispoziție a fost direcționată către domeniul sanitar. Putem aminti de o clinică de cardiologie ridicată de la zero de către CJ Dolj, de faptul că ne-am preocupat de extinderea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență, structură care va fi recepționată, cel mai probabil, la sfârșitul lunii viitoare. De asemenea, de-a lungul timpului, cu o sumă de circa 5 milioane de euro, am reabilitat, etaj cu etaj, toate saloanele și cabinetele, precum și casele scărilor de la SCJU Craiova, iar unitățile spitalicești din subordinea CJ de la Leamna și Dăbuleni au beneficiat de investiții consistente…“, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

 

1 COMENTARIU

  1. sugestia personala este ca ar fi de asteptat sa se mai subtieze cumva festivismul asta impins la extrem, cu conferinte lungi si vorbarie inutila, evenimente cu cheltuieli mari, cu efecte numai in proslavirea participantilor-invitati selecti … ar fi de preferat mai multa treaba si o mai modesta oratorie interesata …

Comments are closed.