Conferința „Procesul Templierilor”, luni, la Biblioteca Județeană

0
427

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” va organiza luni, 11 martie 2019, în Sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, începând cu ora 11:00, conferința intitulată „Procesul Templierilor”. Conferința este susținută de prof. univ. Cristian Tiberiu Popescu și este moderată de Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Despre cavalerii templieri s-au scris și, în special, afirmat o mulțime de lucruri și ipoteze curioase. Deși unele voci și, implicit, unele afirmații se disting prin acuratețe și fidelitate față de adevărul istoric, cele mai multe au sfârșit prin a avansa argumente ridicole, neîntemeiate din punct de vedere științific, distorsionând nu doar crezul și principiile inițiale care i-au inspirat pe templieri, ci chiar elementele primare, obligatorii pentru o cercetare serioasă și durabilă. Admirați și apreciați în epocă pentru rolul lor militar, cavalerii templieri au stârnit o serie de curiozități și controverse ca urmare a evoluției istorice a ordinului. Data de 11 martie 1314, iar după alți cercetători 18 martie același an, are o simbolistică specială, cu rol de bornă istorică, și este asociată de mai mulți specialiști în templologie cu episodul arderii pe rug a ultimului Mare Maestru al Ordinului Templierilor, Jacques de Molay.

„Chestiunea templierilor reprezintă și astăzi un subiect spumos de discuție. Deși în trecerea vremii s-au vehiculat diferite scenarii în legătură cu scopul lor, cu rolul jucat în perioada timpurie și, în mod deosebit, simulacrul de proces căruia i-au căzut victime, o serie de specialiști și cercetători serioși au reușit să aducă lumină într-un domeniu prea puțin cunoscut. Controversată tocmai din cauza lipsei de informație veridică, istoria timpurie a templierilor și analizarea resorturilor unui proces impregnat cu prejudecăți și interese meschine este un demers reparatoriu. Este utilă rememorarea acelor vremuri, la fel cum utilă este și răspândirea adevărului istoric în legătură cu istoria unuia dintre cele mai cunoscute ordine militare și călugărești din toate timpurile. Adulați sau persecutați, admirați pentru implicarea lor sau disprețuiți pentru prestigiul de care se bucurau, cavalerii templieri și-au lăsat în mod indiscutabil amprenta asupra unei lumi pe care, în felul lor, au reușit să o modeleze”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Misterul care încă înconjoară cele mai multe dintre problematicile intervalului 1119 – 1314 stârnește și astăzi interes, publicul oscilând între cunoașterea resorturilor istorice și aprecierea activității ordinului, respectiv condamnarea în bloc a inițiativelor, campaniilor și proiectelor susținute sau desfășurate de cavalerii templieri în Evul Mediu. Deși s-a încercat fără succes înlăturarea lor din istorie, cavalerii templieri au perpetuat și continuat opera inițiată la începutul secolului al XI-lea, prilejuind astfel o serie de țesături și scenarii în legătură cu întreaga evoluție de după momentul 1314.

Conferința se organizează la nouă secole distanță de la înființarea Ordinului Templierilor și la peste șapte de la arderea pe rug a ultimului Mare Maestru, Jacques de Molay. Scopul manifestării constă în decriptarea tenebrelor și prejudecăților care gravitează în jurul procesului și persecuțiilor la care au fost supuși membrii Ordinului Templierilor la începutul secolului al XIV-lea.

Cristian Tiberiu Popescu s-a născut în 11 iunie 1950 în Bucureşti și este unu dintre cei mai cunoscuți scriitori contemporani din România. A publicat în calitate de autor sau coautor 28 de cărți. Șase dintre acestea sunt dedicate Ordinului Templierilor, subiect asupra căruia

s-a aplecat cu acribie în vederea cercetării istoriei, tipologiei, modului de viață și comportamentului tuturor celor care au făcut parte sau au interacționat cu Ordinul Templierilor.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”