Mai sunt foarte puţine zile până când încep simulările examenelor naţionale, iar toate instituţiile de învăţământ preuniversitar sunt pregătite. Este un calendar amplu, care, cel puţin din punctul de vedere al punerii în aplicare, se află în termen.
Elevii clasei a VIII-a şi cei ai claselor a XI-a şi a XII-a vor susţine, în perioada 13-17 martie 2017, simularea evaluării naţionale şi a probelor scrise la Bacalaureat, datele examinării fiind afişate în data de 31 martie. „Rezultatele obţinute de elevi sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care s-au desfăşurat aceste simulări, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul Consiliului Profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare. O măsură foarte importantă este cea prin care s-au intensificat orele de pregătire suplimentară la şcoală. Ca şi în anii trecuţi, notele nu vor fi trecute în catalog, iar în această sesiune sunt aşteptaţi foarte mulţi elevi”, a precizat prof. Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
Calendar bine structurat
Conform datelor statutate de Ministerul Educaţiei Naţionale, pe 13 martie va fi prima zi de susţinere a simulărilor: scris, pentru a VIII-a, la Limba şi literatura română, şi pentru Bacalaureat. A doua zi este destinată limbii materne, unde Doljul nu are cursanţi. Ziua de 16 martie are o dublă semnificaţie: scris, la Matematică, pentru clasa a VIII-a, şi, aceeaşi desfăşurare, pentru Bacalaureat, la proba obligatorie a profilului. 17 martie este cea dedicată simulării scrisului la Bacalaureat, pe specializare şi profil, dar numai pentru elevii anului terminal din liceu.
„Printre obiectivele simulării se regăseşte şi familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real, respectiv optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar, la finalul studiilor gimnaziale sau liceale”, a mai spus Nicoleta Liţoiu.
Subiectele de evaluare sunt elaborate de Ministerul Educaţiei Naţionale, cu schimbări de rigoare (elevii de a XI-a, la Română, nu vor mai avea un text dintr-o operă literară, ci vor fi supuşi unui subiect care aparţine altor genuri – epistolar, juridic, memorialistic, jurnalistic, ştiinţific, argumentativ, iar, la aceeaşi disciplină, cei de-a VIII-a vor avea un text literar aparţinând epicului, liricului sau dramaticului, cu şase întrebări în loc de cinci). Sunt numai câteva dintre modificări.
Condiţii peste tot
La aceste simulări sunt aşteptaţi peste 5.300 de elevi din faza finală „gimnazială” şi mai mult de 12.000 tineri din ultimii doi an de învăţământ liceal. Sunt mai multe centre unde vor avea loc evaluări, iar aici metodologia este clară, cu realizarea unor condiţii reale de examinare, inclusiv înregistrare audio-video. Sunt foarte multe şcoli care au un număr mare de elevi la simulare: Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu”, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Colegiul Naţional „Elena Cuza” ş.a.m.d.; Şcoala Gimnazială „Traian”, Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade” etc.
Condiţiile sunt respectate şi am luat legătura cu reprezentanţii unora dintre ele. „Avem pregătite 25 de săli de clasă pentru toţi copiii care vor participa la simulări, cu cadre didactice asistente şi, mai mult, celelalte activităţi îşi urmează cursul. Înscrierile în învăţământul preşcolar vor merge mai departe, conform unui program bine stabilit, iar doritorii primesc, încă de la intrare, informaţii, atât de la cel de pază cât şi prin afişele postate”, a precizat prof. Carmen Ştefănescu, director al Colegiului „Fraţii Buzeşti”.
La rândul său, prof. Liviu Cotfasă, director al Colegiului Naţional „Elena Cuza”, a spus: „Sigur, suntem unitate de elită, de aici şi numărul copiilor care vor da aceste simulări, un total undeva de peste 500, din toate clasele. Am asigurat condiţiile pentru 23 de săli, iar celelalte activităţi se vor derula fără probleme”.
În Băileşti, lucrurile sunt în aceleaşi coordonate, cel puţin la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, aşa cum menţionează prof. Leonard Tica, director al instituţiei: „Suntem foarte bine puşi la punct, iar cei peste 100 de elevi vor putea susţine probele”. La învăţământul gimnazial, am luat legătura cu prof. Genoveva Ioana, director al Şcolii „Mircea Eliade” din Craiova: „Sigur, aici avem numai absolvenţi de clasa a VIII-a, din patru clase, şi cu toţii vor susţine examinările, fără a fi perturbate celelalte activităţi”.