APIA Dolj invită unele primării la mai multă responsabilitate

0
820

Nici nu a debutat bine Campania de primire a Cererilor unice de plată pentru anul 2017 că la nivelul APIA Dolj, pe un spaţiu administrativ bine determinat, se fac simţite câteva întârzieri nejustificate. Acuzată fiind instituţia că nu reuşeşte să respecte calendarul de înregistrare a cererilor fermierilor, în urma unor analize aflăm cu stupoare că în majoritatea localităţilor procedura este în tempoul optim, cu excepţia Centrului local Craiova. Aici, primăriile arondate nu au acordat adeverinţele necesare fermierilor, deşi conducerea APIA Dolj s-a deplasat în fiecare localitate din judeţ şi a afişat, cu sprijinul edililor locali, o programare clară, pe zile şi ore, a prezenţei fermierilor. Pe podium, până ieri, ca număr de cereri deja procesate, se aflau centrele locale Calafat, Bechet şi Filiaşi.

laurentiu dadulescuAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul Judeţean Dolj a demarat, începând cu data de 1 martie şi până la 15 mai a.c., Campania de primire a cererilor unice de plată pentru anului 2017.

Astfel, Cererile unice de plată se vor depune până la data de 15 mai, la Centrul judeţean în cazul fermierilor care solicită fondurile pentru o suprafaţa mai mare de 50 de hectare sau la centrele locale pentru mai puţin de 50 ha. „Recomandăm fermierilor ca, înainte de a veni la Centrele APIA, să se prezinte la Primărie pentru a verifica în Registrul Agricol situaţia terenului pe care îl utilizează, iar dacă au în exploataţie şi animale, să verifice situaţia acestora în Registrul Naţional al Exploataţiilor cu ajutorul medicului veterinar concesionar, asociaţiei sau propriilor evidenţe, dacă este utilizator SNIIA”, ne-a precizat Laurenţiu Nicolae Dădulescu, director executiv al APIA Dolj.

O întârziere cauzată de… „bunăvoinţa” unora

apia (2)39.740 de fermieri au depuse, în 2016, Cererile unice de plată. În acest an, conducerea APIA se aşteaptă la acelaşi număr. Aşadar, comparativ cu alte judeţe, Doljul are o pondere a fermierilor cu mult mai mare raportat la judeţele vecine. La această realitate numerică, deloc de neglijat, se adaugă, din păcate, şi modul reprobabil în care unii înţeleg să-şi onoreze obligaţiile de serviciu. Numai aşa se explică de ce, din întreg judeţul Dolj, probleme sunt numai pe raza de responsabilitate a Centrului local Craiova. Potrivit unui clasament realizat la finele zilei de ieri, Centrul local Calafat, apoi Bechet şi Filiaşi ocupă primele trei locuri, cu peste 400 de cereri procesate, fiecare. În total, până în această dimineaţă, la nivelul APIA Dolj fuseseră înregistrate aproximativ 1.800 de cereri. Gorjul vecin procesase 1.100 de cereri, iar Oltul, puţin peste 2.000.

Grav este că, la nivelul câtorva comune limitrofe Craiovei, până la data de 8 martie a.c. nu se procesase nici măcar o cerere. În pofida programării deja existente la nivelul colectivităţilor locale. „Singura problemă a constatăm la Centrul local Craiova. Aici, primarii trebuie să înţeleagă că cererile sunt în număr foarte redus în raport cu celelalte centre din Dolj. Oricum, trendul este crescător şi ne apropiem de graficul stabilit iniţial. Doresc să dau asigurări că niciodată nu au rămas fermieri ale căror cereri să nu fie înscrise la APIA Dolj. Important este ca documentele lor să dovedească utilizarea terenurilor. Şi mai trebuie spus că toţi cei care vin după data şi ora programării iniţiale să aibă siguranţa că nu vor pleca acasă în aceeaşi zi fără să nu li se onoreze cererile. Dar prioritate vor avea cei care se prezintă la programările afişate deja”, ne-a mai precizat Laurenţiu Nicolae Dădulescu.

Nu vă jucaţi cu oamenii!

apiaCampania de informare desfăşurată de conducerea APIA Dolj a debutat la 27 februarie a.c. Atunci au avut loc primele întâlniri cu primarii din Segarcea, Calafat, Băileşti, Orodel. La data de 2 martie, conducerea APIA Dolj a prezentat informările pe zona Melineşti, în faţa primarilor din Mischii, Gherceşti, Şimnicu de Sus, Bulzeşti. A doua zi, vineri, 3 martie, Centrul local Craiova din cadrul APIA a informat primarii de pe raza sa de competenţă, precum şi pe reprezentanţii Registrului Agricol. Imediat, mai exact 6-7 martie a.c., conducerea APIA Dolj s-a deplasat la Melineşti, Tălpaş, Fărcaş şi Filiaşi.

Iată că specialiştii APIA Dolj au străbătut toate localităţile pentru a dialoga cu fermierii şi primarii. Cum se poate ca în toate centrele locale să există activitate pe acest segment de depunere a Cererilor unice de plată, dar numai în Centrul local Craiova să fie… chiar şi zero depuneri!? Indiferent cine şi cui vrea să plătească vreo poliţă, dacă la acest nivel de responsabilitate se poate vorbi de aşa ceva, nu trebuie să treacă cu vederea că cei de care îşi bat joc, la propriu, sunt oamenii din comune ce trăiesc de pe urma muncii pământului. Atât cât pot de bine. Cu sudoare, cu bani puţini, cu marfă prea ieftină ca să-şi scoată vreo brumă de profit. Să nu creadă cineva că, dintr-o dată, agricultura noastră, în majoritate de subzistenţă, a făcut saltul spre randamente agricole de invidiat!

Totodată, este greu de înţeles cum, deşi la nivel central coaliţia de guvernare PSD-ALDE a făcut eforturi uriaşe şi a reuşit să-şi onoreze promisiunile electorale achitând avansul pentru Campania agricolă 2017, dar la nivel local, recte Centrul local Craiova, unii funcţionari se dovedesc a fi prea frustraţi să înţeleagă că sunt puşi în funcţii bine remunerate pentru a servi cetăţeanul. Nu pentru a urzi tot felul de intrigi perdante şi, în cele din urmă, răsuflate. Prostia, culmea, nu s-a născut la sat! Aici sunt oameni sclipitori, iuţi la gând şi greu de dat pe brazdă când îi minţi cu atâta neruşinare! Dar, unde a intrat prostia, şi-a găsit reazăm şi răutatea, la fel de inutilă.

APIA va opera cu noi termene clare de depunere

apia (1)Conducerea judeţeană APIA Dolj roagă fermierii ca, pentru a utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea Cererii, să se prezintă la data şi ora la care sunt convocaţi conform invitaţiei primite. Fermierii vor depune o singură cerere, chiar dacă deţin suprafeţe de teren/animale în diferite localităţi şi judeţe. La depunerea cererii unice de plată, fermierul trebuie să prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conţin zone de interes ecologic, precum şi animalelor. APIA Dolj mai face precizarea că, aceste documente trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată şi trebuie să fie valabile cel puţin până la data de 1 decembrie a anului de cerere.

Pentru ultimele două săptămâni ale intervalului de depunere a cererilor unice de plată, APIA Dolj nu a programat niciun fermier, tocmai pentru a avea timpul necesar pentru depăşirea unor situaţii inedite, ce pot apărea în activitatea curentă. Şi, parcă, bine le-a dat prin cap!

„Ar mai trebui precizat că la nivelul structurii centrale a APIA se lucrează la perfecţionarea softului prin stabilirea unor termene clare, până la care fermierii să poată aduce majoritatea adeverinţele solicitate de legislaţia în vigoare. Vorbim de o creştere a rigorii în actul de administrare a activităţii noastre curente, din care va avea de câştigat, în primul rând, cetăţeanul. Rog, totodată, fermierii să facă tot posibilul şi să se prezinte, pentru depunerea Cererilor unice de plată, mai devreme de 15 mai 2017, pentru a nu se ajunge la penalităţi. Recomandăm fermierilor să nu ezite în a se interesa de cerere, chiar şi după depunerea acesteia. Responsabilul de dosar, la nivel local, îi va oferi lămuririle solicitate şi numai aşa putem evita eventuale disfuncţionalităţi ulterioare”, a concluzionat directorul executiv al APIA Dolj, Laurenţiu Nicolae Dădulescu.