Pericol pe Dunăre

0
475

La Calafat şi Bechet, Dunărea depăşise ieri cota de inundaţie, iar autorităţile au dispus intrarea în dispozitiv de alertă şi luarea tuturor măsurilor de monitorizare a situaţiei hidrometeorologice. Situaţia este îngrijorătoare, mai ales că până pe 15 martie a.c, atunci când expiră avertizarea cod galben de inundaţii pe Dunăre, debitele şi nivelurile fluviului vor fi în continuă creştere. Hidrologii nu au veşti bune nici în ceea ce priveşte alte cursuri de apă din judeţ. De azi-noapte a intrat în vigoare un cod galben de inundaţii pentru râurile Desnăţui, Jiu şi afluenţii acestuia, valabil până mâine la ora 12.00.

Administraţia Bazinală de Apă Jiu a anunţat creşteri însemnate de niveluri şi debite pe Dunăre. Ieri dimineaţă, la ora 7.00, cota de inundaţie la staţia hidrometrică Bechet a fost depăşită cu 26 cm, în timp ce la Calafat cu 12 cm. Conform diagnozei INHGA- CNPH, debitul fluviului la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere şi astăzi, până la valoarea de 11.500 mc/s, situându-se peste media multianuală a lunii martie (6.700 mc/s). Debitul maxim prognozat până la data de 15 martie a.c, va fi de 12.000 mc/s, apoi va scădea uşor până la valoarea de 11.800 mc/s în ultima zi a intervalului de prognoză.

Starea tehnică a construcţiilor hidrotehnice este monitorizată în permanenţă

ABA Jiu a luat măsuri pentru monitorizarea nivelurilor şi debitelor pe Dunăre, mărind frecvenţa de citire, înregistrare şi transmitere a datelor privind evoluţia fenomenelor hidrometeorologice menţinându-se starea de alertă hidrologică până când nivelurile vor scădea sub cotele de apărare.

Starea tehnică a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare din administrarea ABA Jiu este monitorizată în permanenţă asigurându-se exploatarea acestora în siguranţă. Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Bazinale de Apă Jiu, lucrările hidrotehnice cu rol de apărare, sunt în stare bună de funcţionare şi corespund scopului pentru care au fost executate.

Şi SGA Dolj, prin formaţiile de lucru, a procedat la controlul stării tehnice a digurilor pe sectorul judeţului Dolj. Au fost verificate digurile din zonele Ghidici –Rast-Bistreţ, Bistreţ-Nedeia-Jiu şi Jiu-Bechet-Dăbuleni. Cu această ocazie s-a constatat ca digurile au o stare tehnică corespunzătoare şi nu există eroziuni. De asemenea, taluzele digurilor au o stare tehnică bună, fiind înierbate corespunzător.

Pentru zonele neamenajate riverane Dunării, materialele şi mijoacele de intervenţie se asigură de Comitetele Locale de Apărare şi agenţii economici din zonă, care sunt obligate să conlucreze cu personalul tehnic aparţinând ABA Jiu, aplicându-se măsurile de intervenţie cuprinse în planurile locale de apărare.

Cod galben pe Jiu şi Desnăţui

Tot ieri, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a instituit cod galben de inundaţii, valabil de azi noapte de la ora 2.00 şi până mâine la ora 12.00 pe râurile din bazinele hidrografice Timiş superior şi afluenţii săi, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera (judeţele Caraş-Severin şi Timiş), Cerna (judeţele Gorj şi Caraş-Severin), Drincea, Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), Jiu superior şi mijlociu şi afluenţii săi din judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj, afluenţii Oltului inferior din judeţele Gorj, Vâlcea şi Olt.

Administraţia Bazinală de Apă Jiu a anunţat că fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.

Fenomenele de viituri rapide, torenţi şi pâraie se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare, astăzi, în intervalul orar 12.00 – 21:00 pe unele râuri mici din judeţele Caraş Severin, Gorj şi Dolj.  Autorităţile vor urmări evoluţia situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră”.