Parcarea subterană, recepţionată treptat

0
51

Primăria Craiova a început recepţia parcării subterane din zona Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, dar, pentru că este vorba de o lucrare complexă, necesită timp. Prin urmare, dacă alte investiţii se recepţionau într-o singură zi, de această dată va fi nevoie de o perioadă mai lungă. După ce se va prelua în administrare, parcarea va fi dată în folosinţă.   

 

Primăria Craiova a început, de marţi, să facă recepţia finală a parcării subterane de sub esplanada TNC. Dacă în majoritatea lucrărilor care au fost realizate până acum, preluarea unei investiţii din mâna constructorului către municipalitate se făcea într-o singură zi, de această dată este nevoie de mai multe zile până când autoritatea locală va deveni administratorul de drept al acesteia. Reprezentanţii Primăriei Craiova au avansat ca termen câteva zile, după care, dacă nu vor fi depistate nereguli, se va da în folosinţă.

Mitliv va corecta eventualele probleme

Potrivit viceprimarului Mihail Genoiu, recepţia tehnică este mai îndelungată deoarece este vorba de o lucrare complexă. Funcţionarii din primărie, împreună cu constructorul, verifică execuţia în fiecare punct al său, atât în partea de interior, cât şi la exterior, iar dacă se vor găsi probleme, acestea vor fi trecute într-o anexă la contractul de lucrări şi vor fi refăcute pe cheltuiala constructorului Mitliv. Suprafaţă construită a părcării este de aproximativ 17.000 de metru pătraţi, desfăşurată pe două niveluri: la primul nivel – 7.150 de metri pătraţi, iar la nivelul următor – 9.920 de metri pătraţi. Conform proiectului, parcarea trebuie să aibă o lungime de 168,95 de metri şi o lăţime de 64,3 metri. În interior se regăsesc 619 locuri de parcare, dintre care 33 pentru motociclete.

Parcarea s-a executat pe un teren catalogat „dificil”

Cea mai sensibilă parte este cea care priveşte înălţimea parcării subterane. Criticile arhitecţilor, dar şi ale simplilor cetăţeni fiind că lucrarea nu seamănă deloc cu o parcare subterană. În memoriul de prezentare a parcării, firma de proiectare Prointec Bucureşti a încadrat terenul într-un teren de tip B1, adică unul „dificil” şi a recomandat îmbunătăţirea lui. Din prospecţiile geotehnice, a reieşit că primii doi metri de suprafaţă sunt de nisip argilos. Pe măsură ce se va săpa, urmează doi metri de nisip roşcat argilos, apoi nisip fin gălbui albicios, iar de la o adâncime de 11 metri va apărea apă. În memoriu se mai spune că forajul este de 15 metri adâncime, deci va rezulta 4 metri de lucru în apă.

Şi arborii şi statuile aveau locul lor

În ceea ce priveşte arhitectura exterioară, tot în memoriul de prezentare, se pare că proiectantul Prointec Bucureşti şi-a asumat arhitectura în trepte a amplasamentului şi a luat în calcul încadrarea parcării între clădirile Teatrului şi Universităţii. Proiectantul a recomandat o amenajare peisagistică prin „crearea spaţiilor verzi care să pună în valoare amplasamentul Teatrului Marin Sorescu”. Pentru aceasta, se vor realiza, conform proiectantului, „alei pietonale, trotuare şi acces carosabil, se va planta gazon, plante decorative, arbuşti şi arbori”. Cât priveşte cele 24 de statui, şi acestea ar fi trebuit să fie reamplasate în peisaj.