Condamnat, în lipsă, la 5 ani de detenţie – Fiul adjunctului Poliţiei Calafat a ajuns în arest

0
1085

Laurenţiu Vlăduţ, de 32 de ani, fiul adjunctului comandantului Poliţiei Calafat, a ajuns în arestul IPJ Dolj, joi seara. Tânărul, care era fugit din ţară de aproape doi ani, fiind dat în urmărire internaţională de pe 8 noiembrie 2010, a revenit în ţară şi s-a prezentat cu tot cu bagaje la Poliţie. Bărbatul a fost condamnat în lipsă, în decembrie 2011, la 5 ani de închisoare pentru constituire de grup infracţional organizat şi fraude informatice, apărătorii lui au formulat apel, cauza fiind acum pe rolul Curţii de Apel Craiova.

Reprezentanţii IPJ Dolj au anunţat, ieri, că a fost pus în executare mandatul de arestare preventivă emis de Tribunalul Dolj pe numele lui Laurenţiu Vlăduţ, de 32 de ani, din Craiova, cercetat pentru săvârşirea de infracţiuni informatice, acesta fiind încarcerat în arestul Inspectoratului. Bărbatul era dat în urmărire internaţională de pe 8 noiembrie 2010 întrucât pe numele său fusese emis anterior mandat de arestare preventivă în lipsă, de către Tribunalul Dolj, la solicitarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Procurorii ceruseră mandat pe numele lui Vlăduţ, acesta fiind cercetat într-un dosar vizând comiterea de infracţiuni privind comerţul electronic, în urma cercetărilor stabilindu-se că fiul adjunctului comandatului Poliţiei Calafat era chiar coordonatorul unei reţele de falsificatori de carduri.

Reamintim că la mijlocul lunii august 2010, poliţiştii şi procurorii de crimă organizată craioveni au declanşat o operaţiune de destructurare a unui grup de persoane ce aveau ca preocupări falsificarea cardurilor bancare şi utilizarea acestora pe teritoriul Italiei, dar şi al statului Vatican pentru retrageri frauduloase de numerar de la bancomate, coordonatorul reţelei fiind chiar fiul adjunctului şefului Poliţiei Municipiului Calafat, Laurenţiu Vlăduţ zis “Lari”. După ce Iulian Gheorghiu, de 28 de ani, din Galaţi, a fost reţinut în Gara Craiova, cu aparatură de clonat carduri asupra sa, au fost efectuate opt percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost descoperite şi ridicate dispozitive de falsificat carduri confecţionate artizanal, stick-uri de memorie şi 10.000 de euro. Mai multe persoane au fost conduse la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, însă oamenii legii n-au reuşit să pună mâna pe Laurenţiu Ion Vlăduţ, fiul comisarului Victor Vlăduţ, despre care existau date că s-ar afla în Italia. Adrian Constantin Tiugan, Cornel Constantin Stroilă şi Iulian Gheorghiu au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, ulterior fiind emis mandat în lipsă şi pentru Laurenţiu Ion Vlăduţ.

În noiembrie 2010 procurorii au trimis în judecată şase persoane în acest dosar, pentru constituire de grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, falsificarea instrumentelor de plată electronică, deţinerea de echipamente hardware şi software în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase. Este vorba despre Iulian Gheorghiu, Adrian Constantin Tiugan, Cornel Constantin Stroilă, Mihail Adrian Amariei, Laurenţiu Ion Vlăduţ şi soţia sa, Flori Vlăduţ (fostă Sandu).

Pedepse între 2 şi 6 ani de închisoare

Iulian Gheorghiu şi Adrian Constantin Tiugan au fost condamnaţi, în ianuarie 2011, la câte doi ani şi şase luni de închisoare. Ambii au declarat apel, iar în luna octombrie 2011 Curtea de Apel Craiova le-a admis acţiunile şi a dispus suspendarea sub supraveghere a pedepselor primite de aceştia la Tribunal. Decizia Curţii de Apel Craiova a fost atacată atât de procurorii DIICOT Craiova, cât şi de Tiugan, în acest moment recursul fiind pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cu privire la inculpaţii Laurenţiu şi Flori Vlăduţ, Stroilă şi Amariei s-a dispus disjungerea cauzei, iar procesul a continuat la Tribunalul Dolj, până pe 19 decembrie 2011. Atunci judecătorii l-au condamnat pe coordonatorul reţelei, Laurenţiu Ion Vlăduţ, la o pedeapsă de 5 ani închisoare, acesta fiind judecat şi condamnat în lipsă. Soţia sa, Flori, a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare, la fel ca Mihail Adrian Amariei. Cu pedeapsa cea mai grea s-a ales Cornel Stroilă, care are de executat, în total, 6 ani de detenţie, asta pentru că i s-a revocat suspendarea condiţionată a unei pedepse de trei ani la care a fost condamnat în anul 2007 de Judecătoria Craiova. Apel au declarat doar apărătorii soţilor Vlăduţ şi al lui Stoilă, cauza judecându-se la Curtea de Apel Craiova, unde s-a stabilit următorul termen pentru 9 aprilie a.c.