Record negativ de vânzări la flori în acest an de 1 şi 8 Martie

0
568

Iată că au trecut şi sărbătorile începutului de primăvară, una dintre perioadele cele mai aşteptate de florarii dornici să-şi vândă marfa de pe tarabă mai mult decât în zilele obişnuite. Ca-n fiecare an, mulţi au optat pentru cadouri florale de 1 şi 8 Martie şi au avut de unde alege, atât în ceea ce priveşte aranjamentele florale, cât şi preţurile. Unde mai pui că s-a şi putut negocia. Clienţii întârziaţi au plecat şi ieri la cumpărături. Dacă se aşteptau însă la ceva ieftiniri, nu au avut parte de ele pentru că, potrivit comercianţilor, preţurile nu s-au modificat peste noapte. Câţi bani au scos craiovenii din buzunar pentru a cumpăra flori cu ocazia zilelor de 1 şi 8 Martie, cum au mers vânzările la florării şi care au fost ofertele pentru clienţi, în acest an, am aflat, ieri, de la „părţile implicate”.

Şapte lei firul de trandafir, şase lei buchetul de frezii, 15 – 25 lei buchetul de crini, şase lei garoafa, buchete mixte cu trandafiri, crizantemele, irişi, frezii la preţuri “promoţionale” între 20 şi 50 de lei. Să fi devenit floarea un cadou de lux pentru români? Aşa s-ar părea, devreme ce comercianţii se plâng că vânzările au scăzut dramatic faţă de anii trecuţi, iar clienţii se gândesc de două ori, înainte să-şi deschidă portofelul. Spun că preţurile piperate sunt de vină. Justificarea vânzătorilor este aceea că nu-şi pot permite să lase din preţ atunci când costul de import şi de îngrijire a florilor este şi aşa ridicat. “Nu pot să mă plâng că nu a mers chiar deloc. Un an e mai bun, altul mai rău, acum depinde de buzunar. Ce-i drept, nu a mers ca pentru 8 martie, nu mai are lumea bani ca înainte. Acum nu înseamnă că nu trebuie să mai vindem flori, eu o fac de 20 de ani. Le aducem din Ecuador, Olanda… Am făcut buchete mari la 30 de lei din iris şi crizanteme, doar ca să le dăm ai repede, să nu ne îngheţe şi astea care au rămas, că am aruncat destule flori, unele s-au uscat, altele au îngheţat”, a spus Maria Oltean, comerciant în piaţa de flori de la Spitalul Nr. 2, din Craiova.

Florile din import împânzesc pieţele craiovene

Scăderea producţiei interne de flori ornamentale, a determinat ocuparea pieţei de profil cu exemplare din import, vândute, la preţuri exorbitante în raport cu nivelul de trai al românilor. La import, lucrurile sunt clare. După ce se stabileşte preţul florilor, angrosiştii români trimit în ţară transporturile cu plante, iar comercianţii din toată ţara, inclusiv din Craiova, merg la Bucureşti şi cumpără marfa, adăugând la preţ cheltuielile de drum, acelea de ambalaj, de „verdeaţă “, de panglică şi chiar o virgulă, acolo, pentru acele pierderi de 10%, cauzate de ofilire sau rupere…

De 25 de ani, în domeniu, Maria Bălan spune că la începutul primăverii vânzările s-au ofilit sub povara crizei. „Am vândut pentru că am lăsat preţurile, am negociat cu oamenii decât să rămânem cu florile pe tarabă. Am cumpărat orhideele cu 30 şi le-am vândut şi cu 20 de lei. Cel mai scump buchet pe care l-am vândut cu prilejul zilei de 8 Martie a costat 40 de lei. Dacă vă uitaţi în spate o să vedeţi grămezi de flori aruncate. Tocmai ieri, când ar fi trebuit să avem cumpărători mulţi, Poliţia a interzis staţionarea maşinilor aici şi oamenii au mers mai departe. Aşa ne fac în fiecare an”, şi-a spus oful florăreasa, adăugând că poliţiştii ar trebui să-i plătească paguba.

Ghioceii, uitaţi la colţ de stradă

Până şi ghioceii vânduţi la colţ de stradă vin tocmai din pădurile de la Tulcea. “Până acum am fost în piaţa din Craioviţa, m-am gândit că o să meargă treaba mai bine acolo, dar n-am făcut mai nimic şi de astăzi m-am aşezat aici, în centru, poate trec oameni cu buzunarul mai plin. Eu sunt de la Rojişte, dar merg să adun ghiocei tocmai de la Tulcea şi dau două milioane pe transport, iar acum nici banii de drum nu i-am scos. Dacă până acum am dat trei buchete la 1 – 1,5 lei, acum vând cinci buchete la 1 leu, numai să-i dau”, a mărturisit femeia. Firavi şi aproape veştejiţi, adunaţi în bucheţele mici care se vindeau 5 la un leu, ghioceii nu atrăgeau prea multe priviri, doar un domn care încă nu a uitat ce importanţă au florile pentru sufletul unei femei, a scos în grabă un leu şi şi-a ales florile care păstrau încă un iz de primăvară. “De ce să nu cumpăr flori? Acesta e cel mai frumos gest pe care îl putem face pentru femeile din viaţa noastră, mai ales la început de primăvară, când totul prinde viaţă. În aceste timpuri grele măcar o floare să mai cumpărăm. Nu mi se pare prea mult. Ştiu că sunt unii care preferă să dea banii pe ceva mai util, dar eu cred că o floare nu se înlocuieşte cu nimic”, a spus bărbatul.

Criza s-a făcut simţită şi la Florăria Iris, unde aranjamentele sofisticate au trecut, se pare, la capitolul exclusivist, florile de primăvară având cea mai mare căutare. “Faţă de anul trecut, vânzările au fost mult mai mici, se vede că e an de criză. În general, sunt foarte populare florile de primăvară, freziile, zambilele, lalelele, pentru că au şi preţuri acceptabile. Se vând mai bine şi decât florile în ghiveci pentru că sunt mai ieftine şi se poate cumpăra chiar şi un singur fir. În ceea ce priveşte aranjamentele florale, s-au cumpărat şi acestea, dar mai puţin. Cel mai scump a costat aproximativ 200 de lei. Oricum, ne-am fi aşteptat la alte vânzări”, a explicat un reprezentant al magazinului.

 

Elena Matei, 47 de ani

“Eu am primit la fel de multe flori ca şi în anii trecuţi, mi-au cumpărat copii, mi-a cumpărat soţul, am primit şi de la colegii de serviciu, însă am primit şi alte cadouri la fel de frumoase. Măcar o dată sau de două ori în an să fim şi noi răsfăţate. Ce-i drept, eu prefer florile în ghiveci, pe care le pot ţine o viaţă şi îţi amintesc mereu de persoanele care ţi le-au dăruit”

Mirela Bădoi, 39 de ani

“Copilul meu este în clasa a VII-a şi, în fiecare an, trebuie să ducă flori la toate profesoarele care nu sunt deloc puţine şi nici nu putem să cumpărăm aşa, orice. Până acum ne descurcam mai bine cu banii şi se ducea la şcoală cu un braţ de flori, dar acum am căzut de acord cu mai mulţi părinţi să punem bani la comun şi să luăm un cadou mai consistent, chiar nu ne mai permitem să dăm banii pe flori, sunt scumpe, se ofilesc repede, şi nu are rost”.

LAVINIA ILINA şi ALINA DRĂGHICI