Ştiinţa învinge campioana, pe “Ion Oblemenco”

0
369

Universitatea Craiova – CFR Cluj 2-0

Au marcat: Cristea 14, Koljic 78.

Stadion: „Ion Oblemenco”, spectatori: 28.000.

Universitatea Craiova: Pigliacelli 7 – Martic 7, Kelic 8, T. Ferreira 7, Bancu 8 – Mateiu 8, Cicâldău 7 – Meza Colli 5 (61 Bărbuţ) 8, A. Cristea 8 (73 Nuno Rocha) 7, Mihăilă 7 (83 Fedele) – Koljic 7. Antrenor: Devis Mangia. Rezerve: L. Popescu – Donkor, Dimitrov, Briceag.

CFR Cluj: Arlauskis 6 – Manea 6, Vinicius 6, Lang 6, Camora 6 – Culio 6, Djokovic 7 – Deac 7, Ioniţă 5 (60 Petrilă) 7, Păun 5 (72 Costache) 5 – Omrani 6. Antrenor: Antonio Conceicao. Rezerve: Fernandez – A. Mureșan, Peteleu, Hoban, G. Ganea.

Arbitru: Ovidiu Haţegan 7. Asistenţi: Octavian Şovre, Sebastian Gheorghe.

Observatori: Romulus Chihaia, Nicolae Grigorescu.

Liga I aşteaptă derby-urile din Bănie ca o lovitură de imagine, atmosfera din Bănie putând fi introdusă fără probleme în caietul de vânzare a drepturilor TV. Înfometaţi de fotbal, craiovenii n-au mai ţinut cont că le pleacă golgheterul în State şi au năvălit pe „Ion Oblemenco”, să-şi vadă în premieră favoriţii pe 2019, la derby-ul cu campioana şi liderul la zi, care nu mai pierduse în deplasare din 2017, de când poposise tot în inima Olteniei. Craiova şi CFR aveau deja două dueluri directe în acest sezon, unul decis cu un trofeu, Supercupa României, în favoarea campioanei, altul nedecis, 0-0 în Gruia. Devis Mangia l-a titularizat pe Andrei Cristea, după ce-l marginalizase pe litoral, renunţând totodată la sistemul cu 3 fundaşi, în timp ce Toni Conceicao nu l-a avut la dispoziţie pe golgheterul Ţucudean şi i-a oferit un loc în primul 11 lui Ioniţă, chiar împotriva echipei care l-a ofertat.  Faţă de confruntările anterioare, jocul s-a deschis din start, echipele etalându-şi atuurile. CFR a avut iniţiativa, iar Omrani a bifat prima ocazie, dar Craiova a fost cea concretă, la finalul primului sfert de oră. Mihăilă a decolat pe stânga în stilul Mitriţă şi i-a aşezat ca la antrenament mingea lui Cristea, pentru ca moldoveanul să-şi afişeze calitatea de golgheter, cu o reluare la colţul lung. Campioana a răbufnit prin acţiuni purtate îndeosebi pe partea lui Deac, soldate cu o pleiadă de cornere, oltenii înghesuindu-se în jurul propriului careu de parcă mai aveau numai câteva minute de apărat avantajul minim. Din tribune au apărut subit murmure de nemulţumire, fiindcă la Craiova nu e loc de catenaccio nici când conduci pe tabelă, iar jocul haotic, numai cu minge lungă al echipei lui Mangia n-a fost tolerat prea mult de fani. Din ofensiva totală a Clujului, Păun, Ioniţă, Djokovic şi Vincius au fost aproape de egalare, însă Craiova a intrat cu un 1-0 la vestiare.

Partea secundă a adus un echilibru în joc. Surprinzător, CFR-ul n-a mai avut acelaşi spirit ofensiv, ocaziile s-a rărit, întreruperile s-au înmulţit, Craiova a profitat. Prima oportunitate a apărut târziu, dar a fost şi transformată. Koljic a primit o minge în spatele ultimei linii a ardelenilor şi a găsit soluţia ideală: lob peste Arlauskis. Pe final, campioana a fost debusolată şi mai putea încasa. Acelaşi Koljic putea aduce un scor indecent pe tabelă, dar primul său şut s-a înălţat către Peluza Nord, iar al doilea, către colţul lung, a fost intuit de Arlauskis. Craiova câştigă meritat derby-ul şi reduce ecartul faţă de lider, iar lupta pentru titlu se înţeţeşte înainte de play-off.